Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Wątek: Nikon ZR

cdc
    Gość

Domyślnie

Domyślnie

Jakoś nie nawykłem do takich zachwytów Nikonem
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

cdc
    Gość

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2025-12-31 at 19-36-21 Ranking EVERY BIG Camera of 2025 - The Winners Losers & Absolu.png
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	749,4 KB
ID:	92648

cdc
    Gość

Domyślnie

9:31

cdc
    Gość

Domyślnie

Domyślnie

Firmware 1.10:
    https://downloadcenter.nikonimglib.c...ad/fw/582.html

Cytat Zamieszczone przez Zmiany w wersji 1.10 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.01
    Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Nagrywanie filmów”, „Elementy sterujące”, „Wyświetlanie” oraz „Sieć” są omówione szczegółowo w dokumencie Supplementary Firmware Update Manual (Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego).

Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.

■ Nagrywanie filmów

• Zwiększono maksymalną długość materiału filmowego, który można nagrać w trakcie jednej sesji video.
    • Narzędzia informujące o jasności, takie jak histogram i monitor kształtu fali, wyświetlają teraz wskaźnik ostrzeżenia po jaśniejszej stronie, który pokazuje potencjalną utratę szczegółów w oświetlonych obszarach, gdy [R3D NE 12-bitowy (R3D)] jest wybrane jako [Typ pliku video].
    • Teraz można również ustawić [Typ pliku video] na [R3D NE 12-bitowy (R3D)] w trybie [Automatyczny]. Zwróć uwagę, że automatycznie wybrany zostanie tryb fotografowania [M].
    • Dodano element [Nazwy plików wideo]. Nazwy plików zawierają numer rolki, numer klipu, datę nagrania oraz inne informacje.
    • Dodano [Wejście sygnału LTC] do [Kod czasowy]. Teraz kod czasowy można zsynchronizować z generatorem kodów czasowych podłączonym do gniazda mikrofonu zewnętrznego/wejścia sygnału.
    ■ Elementy sterujące

• Zwiększono do 50 maksymalną liczbę plików wyświetlonych do importowania z użyciem g15 [3D LUT] > [Importuj plik CUBE] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Pliki CUBE o nazwach zaczynających się od kropki („.”) już nie są wyświetlane.
    ■ Wyświetlanie

• Dodano element [Oszczędz. energii diody zasilania] do [MENU USTAWIEŃ]. Dioda zasilania świeci dalej, gdy kamera jest włączona, kiedy wybrane jest [OFF].
    ■ Sieć

• Zaktualizowano niektóre opisy pomocnicze wyświetlane w aparacie podczas nawiązywania połączenia z usługą Nikon Imaging Cloud (sama procedura nawiązywania połączenia nie uległa zmianie).
    ■ Inne zmiany

• Usunięto problem, który polegał na tym, że podczas przesyłu strumieniowego na żywo (przesyłu strumieniowego USB) czasami występowały szumy w dźwięku.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Po decyzji pożegnania się z Fuji oraz obejrzeniu wcześniej ZF, którego brałem w pierwszej kolejności pod uwagę, po obejrzeniu ZR zdecydowałem się jednak kupić ZR, i to pomimo, że najpewniej nigdy nie będę wykorzystywał jego najmocniejszej strony - nagrywania 12-bit RAW RED - oraz że będzie to mój jedyny aparat foto. Owszem nie ma EVF i osobiście wolę przechylany dół-góra LCD, a i tak bardziej mi odpowiada i też lepiej leży mi w ręku. Kupiłem go razem z kompaktowym Viltroxem 85/2 EVO - tworzą świetne combo - a w tym roku ma wyjść też EVO 35mm, a może coś jeszcze szerszego. Nikony choć optycznie świetne są dla mnie za duże, ponadto chcę obiektywy z pierścieniem przysłony. Jestem na etapie ustawiania/konfigurowania ZR pod swoje preferencje, a ustawień jest masa w porównaniu z Fuji. Konfiguracja przycisków mogłaby być szersza, choć mi brakuje właściwie jednej - przypisanie pod przycisk bezpośredniego wyboru U1-U4. W trybie Foto pod fn1 mam ISO, fn2 Serię zdjęć, fn3 HDR (choć wolałbym U1-U4), a pod przednim Rec wybór trybu AF. Natomiast tylne pokrętło ustawione na kompensację ekspozycji, przednia Av (preselekcja przysłony). Szkoda, że w trybie Foto nie można przypisać żadnej dodatkowej funkcji pod dźwignię zoom - poszerzyłoby to możliwości konfiguracji.

Walczę jeszcze z kilkoma ustawieniami, których nie mogę rozkminić - może ktoś z posiadaczy ZR mi coś podpowie:
    1. Choć mam włączone Live view to pomimo regulowania kompensacji ekspozycji tylnym pokrętłem obraz na ekranie LCD się nie zmienia choć na pionowej bocznej podziałce oraz dolnej liczbowej tak;
    2. Obraz ujęcia (barwa) wygląda na ekranie LCD przed zrobieniem zdjęcia inaczej niż po jego zrobieniu (zdecydowanie lepiej);
    2. Ustawienie w trybie Foto w szybkim Menu (Menu i) trybu fotografowania na A zmienia się także w trybie Wideo na A, choć wcześniej ustawienie miałem (w szybkim Menu) na M.

cdc
    Gość

Domyślnie

1. https://onlinemanual.nikonimglib.com.../09-05-63.html

3. W trybie ustawień użytkownika U1-U4 można osobno zmieniać tryby fotografowania i tryb wideo. https://onlinemanual.nikonimglib.com...html#18-03_001

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    1. https://onlinemanual.nikonimglib.com.../09-05-63.html

3. W trybie ustawień użytkownika U1-U4 można osobno zmieniać tryby fotografowania i tryb wideo. https://onlinemanual.nikonimglib.com...html#18-03_001
    Wielkie dzięki.
    1. Już działa.
    2. Też działa - gdy Widok nocny (d10) jest na OFF, miałem na On.
    3. Tu nic się nie zmienia - gdy w Menu Fotografowania ustawię A, przestawia się automatycznie na A także w Menu nagrywania Wideo. Gdy w Menu nagrywania Wideo ustawię M, przestawia się automatycznie na M także w Menu Fotografowania. Najwidoczniej mam gdzieś jakąś funkcją "związane" te dwa tryby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Firmware 1.10...
    Odczekałem trochę do czasu czy Nikon faktycznie wyda poprawkę odnośnie tego o czym mówi Bloom w swoim filmie, ale z tego co widzę to nowy fw tego nie obejmuje więc wrzucam.

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 01-02-2026 o 21:56

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni