Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Sigma 12/1.4 DC.

Symbol
    OSDCR12/1.4_C_DC
    Waga
    0,25 kg
    Konstrukcja obiektywu
    14 elementów w 12 grupach (2x SLD, 3x asferyczne)
    Kąt widzenia
    96.4°
    Liczba listków przysłony
    9 (przysłona kołowa)
    Minimalna przysłona
    F16
    Minimalna odległość ostrzenia
    17,2cm
    Maksymalny współczynnik powiększenia
    1:8.4
    Wymiary (średnica x długość)
    69,0mm x 67,4mm
    Numer edycji
    C025
    W zestawie
    Etui
    Osłona przeciwsłoneczna 652-01
    Przedni dekielek 62mm IV
    Tylny dekielek LCR III

Dostępność: S/E, C/RF, Fuji X.
    Brak LMA? Czyżby uznali, że skoro nie ma puszek LMA APS-C, a mogą RF i X zrobić, to L nie ma sensu?

MTFy:

Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Tak jak pisałem na optycznych.. jeżeli w testach renomowanych portali ten obiektyw wypadnie tak samo (albo może i lepiej) od mojego Viltrox 13/1.4, to zamiana Viltrox'a na tę Sigmę jest u mnie pewna jak śmierć i podatki
    Mały, lekki, uszczelniony, wygląda na solidnie wykonany, ma pierścień zmiany przysłon (uwielbiam gdy obiektywy go mają), no i do tego wygląda na bardzo, bardzo dobry optycznie.

Cholernie jestem ciekaw zestawienia Sigma 12/1.4 vs Viltrox 13/1.4 vs. Nikkor Z 20/1.8 S
    Mam bardzo poważne podstawy przypuszczać, że Viltrox 13/1.4 idzie łeb w łeb z Nikkor Z 20/1.8 S, ale jednak one aż tak mocno nie różnią się rozmiarem i wagą.
    Ale ta Sigma? przecież to jest lekkie jak piórko i zmieści się w każdej torbie i przez swoją bardzo niewielką wagę można ją zabrać zawsze "na wszelki wypadek" gdy się idzie z aparatem na spacer.
    Będę się śmiać jak okaże się tak dobra optycznie jak dwa w/w dosłownie rozstawi je po kątach.

Brawo Sigma!
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Canon RF, ale, niestety, aps-c
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

No cóż.. Nie pozostaje mi chyba nic innego, jak zacytować mój własny komentarz z optycznych

"Ja też początkowo się napaliłem, że nieco odchudzę wagę swojej torby foto zamieniając Viltrox 13/1.4 na tę Sigmę 12/1.4, ale wyniki na brzegu kadru nieco mnie rozczarowały. Nie po to człowiek rezygnuje z wygody zoom'ów UWA na rzecz stałki UWA żeby później kręcić nosem na ostrość w rogach kadru. Dla fotografii krajobrazowej ostrość w na brzegach kadru uważam to za krytyczny czynnik dla obiektywu ultra szerokokątnego (tak samo jak niskie CA oraz dobrą pracę pod światło)

Dodatkowo to może i pierdoła, ale dla hobbysty - jak ja - który ma w dodatku nerwicę natręctw jeżeli chodzi o perfekcję, to zniechęca mnie do tej Sigmy 12/1.4 fakt, że ona ma wszystkie napisy namalowane, a nie wygrawerowane
    Dla mnie wygrawerowane napisy i symbole oznaczają jakość premium, a namalowane napisy i symbole kojarzą się z tanią chińszczyzną aka pierwsze Viltroxy "
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/