Szukaj
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Wydzieliłem do nowego wątku, skoro już dostepny.
505 jurków na Meikeglobal.com
C. Frost testował (Z7):
Całkiem ciekawe szkło, tylko to dziwne "oddychanie".
rewelacyjnie to wygląda na filmie, choć z tego co widzę, to tylko przy manualnym przeostrzaniu. Przy prezentacji szybkości AF, już takiego klatkowania nie było.
Zakładając, że kosztuje ok. 2500zł, daje świetną alternatywę dla Nikkora 24/1.8S. Szkoda tylko, że dalej chińczyk w powłoki nie potrafi
Aż taki ciężki nie jest https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1435887-REG
2100 zł z Chin
gdy Sigma i Nikkor kosztują 4000.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 04-11-2025 o 11:01
Flary to nie jedyny objaw słabych powłok.
np.
https://phillipreeve-net.translate.g...are_Resistance
-można sobie poklikać po literkach
No jasne, w Meike chcą być gorsi
-jak w Stanach Sigma tylko o 300$ droższa,
a w tym Meike to mogą wyjść jeszcze problemy z AF, albo coś.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 04-11-2025 o 11:26
Test AF robi na pełnym otwarciu. Oddychania na zamknięciu.
I w tym wypadku chodzi nie o samo oddychanie, tylko bardzo dziwne zachowanie dystorsji.
Chyba pierwszy raz coś takiego widzę...
Myślę, że chińczycy jednak mają problem z powłokami.
I tak, Frost bez osłony testuje, wspomina o tym choćby na wyżej zamieszczonym filmie.
PS. W ogóle to Frost ciekawie tego Meike podsumował. Robi 85% roboty szkieł 2-3x droższych.
ja nie mam tej pewności, bo - jeśli mnie pamięć nie myli - wszysktie chińczyki, które mnie zainteresowały, słabo sobie radzą pod światło (fakt, że V16/1.8 radzi sobie tutaj lepiej, ale też nie jakoś rewelacyjnie). Jako, że powłoki antyodblaskowe to mieszanka chemiczna - być może jej receptura jest tajemnicą firmy i jeśli nie jest opatentowana, to chińczycy nie mają jak jej zerżnąć.
Inna sprawda, że Frost faktycznie testuje obiektywy bez osłony, co mnie trochę irytuje, powinien robić 2 testy, w terenie zawsze zakładam osłonę, jeśli akurat nie nakręcam filtra
Skontaktuj się z nami