Zdecydowanie to pierwsze
Panie BambusZMikronezji, gdzie ja napisałem że podpięcie szkieł FF z przysłoną f/2.8 do aps-c da odpowiednio gorszą jasność i głębię ostrości?
Przeczytaj dokładniej mój post i nie będzie nieporozumień.
Jaki znowu wstyd..

gdzie ja napisałem, że 17mm na aps-c ma czemuś/komuś "uwłaczać" (?)
Napisałem tylko, że pole widzenia odpowiadające ogniskowej 25,5mm (na FF) to nie jest "prawdziwy" szeroki kąt.
Z tego co mi wiadomo, szerokie kąty zaczynają się od 24mm, standardowe ogniskowe to od 28-60mm, a od 70mm wzwyż to już jest zakres tele.
No chyba że o czymś nie wiem?
No ciekawą propozycją jest z całą pewnością, tylko z mojego punktu widzenia mało rozsądną.
W konkretny system fotograficzny wchodzisz aby czerpać jak najwięcej z jego zalet.
A głównymi zaletami aps-c powinny być przede wszystkim: małe rozmiary i waga optyki (szczególnie w zakresie tele) oraz niska cena zarówno optyki jak i korpusów.
Sigma 17-40/1.8 jest z punktu widzenia użytkownika aps-c mała i lekka (zważywszy na jej stałe światło o jasności f/1.8 ), ale - tak jak pisałem wcześniej - finalnie, w praktyce ten obiektyw da w zasadzie identyczne rezultaty co zoom 25.5-60/2.8 podpięty do FF
Więc jaki sens pchania się w mniejszą matrycę, aby podpinać do niej obiektyw w "rozmiarze FF"
Rozumiesz teraz?
Ta Sigma 17-40/1.8 w moich oczach ma mniej więcej tyle samo sensu, co obiektyw Olympus 17/1.2 PRO podpięty do OM-1
https://camerasize.com/compact/#918.682,925.785,ha,t
Można? Można, ale po co.
Sam jestem w Fuji X dla Film Simulations (ogólnie dla fantastycznych kolorów już na wyjściu), dla obiektywów XF 16/1.4, XF 35/1.4 i dla matrycy X-Trans 40Mpix.
Sięgnąłem po X-H2 dla ergonomii.. mam duże ręce i słabo mi się trzymało i używało mniejsze korpusy, jak X-T30 czy nawet X-T5
Bardzo dużo myślałem, czy nie sprzedać wszystko co mam i przejść na pełną klatkę, ale mój cel to udekorowanie domu odbitkami w rozmiarze A2 (@300 dpi)
Lubię wracać do zdjęć z moich podróży, przybliżać i podziwiać te wszystkie detale w scenerii.. dlatego bardzo cenię sobie matryce wyższej rozdzielczości i bardzo ostrą optykę w zastosowaniach krajobrazowych.
Poniższe foto to nic specjalnego, jedno z moich zdjęć z podróży ale zwróć proszę uwagę w pełnym powiększeniu na poziom szczegółów i detali w całym kadrze:
(link do pliku, gdyby forum nie wyświetliło zdjęcia w pełnym rozmiarze:
https://drive.google.com/file/d/1H30...ew?usp=sharing )
Zdjęcie wykonałem aparatem o wartości rynkowej około 8300 pln + obiektywem o wartości rynkowej około 2100 pln, czyli 10400 za całość (już pomijam, że można dostać zupełnie nowe 13/1.4 za około 1200 pln na aliexpress - letnia promocja)
I na chwilę obecną nie ma tańszej platformy fotograficznej zapewniającej mi taką rozdzielczość zdjęcia i ilość szczegółów w kadrze.
Zaryzykuję stwierdzenie, że takiego poziomu detali i szczegółowości jak combo: sensor X-Trans 40Mpix + Viltrox 13/1.4 nie da nawet matryca Nikona 45Mpix + Nikkor 20/1.8 S
No ale nie przyszedłem tu wsadzać kij w mrowisko, tylko uzmysłowić Ci co mną kierowało przy wyborze właśnie Fuji aps-c, i dlaczego mam taką a nie inną opinię o Sigmie 17-40/1.8

Skontaktuj się z nami