Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Wątek: Sony RX1R III

Domyślnie

Po pierwsze są ostre od rogu do rogu mimo w pełni otwartej przysłony.

Po drugie szum jak szum, niczym się ta matryca nie będize różnić od RX1. Tylko RX1 będzie szumiał kilka razy bardziej, bo nie ma stabilizacji.

Po trzecie nie twierdzę że to są jakieś unikalne cechy Q3 - takie same zdjęcia zrobię Nikonem czy Sony. Po prostu są lepsze niż zrobi RX1R III który nie ma stabilizacji, ma ciemniejszy i nie tak ostry obiektyw. Zwyczajnie uważam że Q1 ma topową jakość obrazu, nie bardzo jest co poprawić, płaci się kupę kasy ale wszystko jest takie jak trzeba, a Sony który jest tylko o 30% tańszy staje się przepłacony w porównaniu z Q3. Bo jak mam wydać 20000 zł na aparat bez stabilizacji, to po prostu wolę kupić A7R i np. Sigmę Contemporary 35/2, która jest ostrzejsza od RX1 i będę miał stabilizację, i jeszcze zapłacę o kilka tysięcy mniej. RX1R II był dużo sensowniejszy, bo był po prostu tańszy (15000 - 16000) a oferował to samo co III za 20 000. A jeszcze lepszym zakupem był RX1R I za 12000-14000. To nadal jest praktycznie ten sam aparat, czemu nagle podrożał aż do 20000? Leica sobie może śpiewać 28000, bo to Leica.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

nikt nie twierdzi, że to jest najlepszy aparat. Tylko najmniejszy w tej klasie. Uparcie to ignorujesz Albo zwyczajnie nie jesteś w grupie docelowej

Wyciągniesz na ulicy Leicę to się ludzie gapią, wyciągniesz RX1R to bezpański pies się nie obejrzy O to też chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    nikt nie twierdzi, że to jest najlepszy aparat. Tylko najmniejszy w tej klasie. Uparcie to ignorujesz Albo zwyczajnie nie jesteś w grupie docelowej

Wyciągniesz na ulicy Leicę to się ludzie gapią, wyciągniesz RX1R to bezpański pies się nie obejrzy O to też chodzi.
    Kurde ludzie się gapią na Leicę? To chyba w Polsce jedynie. Ale nawet w Polsce tego szczerze mówiąc nie zauważyłem. Bo kto się ma gapić na głupią Leice jak 99% ludzi nie wie co to w ogóle jest?
    A Ci co wiedzą, to pewnie im to zwisa bo zdają sobie sprawę że to biżuteria.
    To już bardziej powiedziałbym że ludzie się gapią na jakąś starą lustrzankę z gripem i dużym telefoto - bo też nikt nie wie co to jest, natomiast przyjęło się że im większy aparat tym bardziej profesjonalny.
    Przecież jeszcze kilka(naście) lat temu było obciachem pojawić się z aparatem Sony na na weselu
    Marcin
    Sony / Nikon

cdc
    Gość

Domyślnie

To może i dobrze, że tylko nielicznych stać
    żeby wyskoczyć znienacka zza krzaka
    żeby pokazać swoją Leicę.

Domyślnie

Nie mam nic do Leici, mam nawet od nich małą lornetkę 8x30 i czerwonym logiem L (dostałem w prezencie), i z tego co widzę ta lornetka kosztuje 3000 EUR. Nawet miałem ją kilka razy w Polsce i nikt się nie gapił
    A druga sprawa to że zdecydowanie bardziej wolę dużo tańszą lornetkę Nikona Monarch HG 8x30, jak dla mnie Nikon jest optycznie lepszy do tego lepiej wykonany i wygodniej się patrzy. Przynajmniej mnie.
    Dyskusja o Leica przypomina dyskusję o Rolexach czy Omegach, a wiadomo że Timex dokładniejszy
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Na Leicę mają się gapić ci, którzy wiedzą o co chodzi. Na reszcie właścicielowi nie zależy

A dla plebsu zostaje aspiracja

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2025-07-20_161129.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	103,5 KB
ID:	89384

Ps. Oczywiście żartuję, nie bierz tego dosłownie

Domyślnie

Zdaję sobie z tego sprawę
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Jeśli kogoś stać na RX1RIII to domyślam się, że stać także na dobrej klasy aparat z wymienną optyką. Przynajmniej, jeśli ktoś trochę poważniej podchodzi do fotografii. Choć nie wykluczam różnych ekstrawaganckich nabywców, którzy dadzą się przekonać do ciut droższej "małpki" na wakacje
    Osoba, którą znam zabiera RX1RII w kieszeń, a do plecaka Hasela X2D 100C z obiektywami po klika kg. Już się cieszy na RX1RIII z matrycą 61Mpx, bo ma taką samą w A7RV.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Osoba, którą znam zabiera RX1RII w kieszeń, a do plecaka Hasela X2D 100C z obiektywami po klika kg. Już się cieszy na RX1RIII z matrycą 61Mpx, bo ma taką samą w A7RV.
    Faktycznie, typowy pstrykacz urlopowy, jak większość społeczeństwa, tak więc grupa docelowa dla marketingu Sony jest gigantyczna Przecież chyba każdy turysta zabiera HB z obiektywami w plecak + kompakt FF w kieszeń i wsiada na rower czy przemierza górskie szlaki Wydawałoby się że człowiek używający średniego formatu powinien wiedzieć że z tej nowej matrycy nic mu nie przyjdzie z tym starym obiektywem z 2012 roku.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

@m_a_g Szkoda że ten aparat nie podoba się Liczyłem trochę że kupisz i poznamy opinię z pierwszej ręki

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni