Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Z50ii czy D500

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja dzisiaj pierwszy raz użyłem Z6 II na airshow. Używałem najbardziej amatorskiego i taniego obiektywu w systemie, czyli Tamrona 70-300. Zdjęcia robiłem na AF-C z ustawieniem Wide-Area (L). Wiadomo taki zabawkowy Tamron to nie jest lufa typu 800/6.3, ale na około 500 zrobionych zdjęć jakieś 10 miało nietrafiony AF, słownie: dziesięć. Pozostałe są po prostu ostre, co najwyżej rozmyte przez moje amatorskie prowadzenie. Więc żadnych problemów z AF nie zaobserwowałem. Jedyne nietrafione zdjęcia zdarzały się na tle dymu gdzie AF trochę głupiał, ale dosłownie skasowałem jakieś 10 nieostrych zdjęć.

Robiłem na mechanicznej przysłonie (nie wiem w sumie czy było warto na 1/1000s) i faktycznie blackout i niski fps to jest coś co może przeszkadzać. Ale na pewno nie AF. Wszystko co było w prostokącie miałem ostre. Więc trochę nie rozumiem tego narzekania, D500 działa lepiej w trybie Auto Area (z pełnym pokryciem klatki)? Na Auto Area faktycznie Z6 II potrafi wyostrzyć na chmury, ale po to używałem Wide-L i celowałem prostokątem. Mi to w zupełności wystarcza, a zrobiłem dużo zdjęć bliskich przelotów gdzie samolot pokrywał całą klatkę i wcale AF nie głupiał.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/...od-g%C3%B3rami - w powiększeniu 100% widać czy trafione czy nie. Według mnie AF bez zarzutu.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Następnym razem spróbuj śledzenia obiektu w Z6II (nie jestem pewny czy go używałeś - chociaż piszesz coś o prostokącie, a to raczej kwadrat jest), włącz ciągłe fotografowanie w trybie (Continuous High Extended) i ciche fotografowanie - problem z zaciemnianiem wizjera powinien zostać ograniczony do minimum, ale mogą pojawić się artefakty rolling shutter - pewnie uciążliwe jeśli obiekty latające wyposażone są w wirniki, w innym wypadku może nawet do zaakceptowania, albo pomijalne ... D500 to świetny aparat, ale te nowsze po prostu są lepsze ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Ja dzisiaj pierwszy raz użyłem Z6 II na airshow. Używałem najbardziej amatorskiego i taniego obiektywu w systemie, czyli Tamrona 70-300. Zdjęcia robiłem na AF-C z ustawieniem Wide-Area (L). Wiadomo taki zabawkowy Tamron to nie jest lufa typu 800/6.3, ale na około 500 zrobionych zdjęć jakieś 10 miało nietrafiony AF, słownie: dziesięć. Pozostałe są po prostu ostre, co najwyżej rozmyte przez moje amatorskie prowadzenie. Więc żadnych problemów z AF nie zaobserwowałem. Jedyne nietrafione zdjęcia zdarzały się na tle dymu gdzie AF trochę głupiał, ale dosłownie skasowałem jakieś 10 nieostrych zdjęć.

Robiłem na mechanicznej przysłonie (nie wiem w sumie czy było warto na 1/1000s) i faktycznie blackout i niski fps to jest coś co może przeszkadzać. Ale na pewno nie AF. Wszystko co było w prostokącie miałem ostre. Więc trochę nie rozumiem tego narzekania, D500 działa lepiej w trybie Auto Area (z pełnym pokryciem klatki)? Na Auto Area faktycznie Z6 II potrafi wyostrzyć na chmury, ale po to używałem Wide-L i celowałem prostokątem. Mi to w zupełności wystarcza, a zrobiłem dużo zdjęć bliskich przelotów gdzie samolot pokrywał całą klatkę i wcale AF nie głupiał.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/...od-g%C3%B3rami - w powiększeniu 100% widać czy trafione czy nie. Według mnie AF bez zarzutu.
    Przecież ten Z6 II jest żałośnie słaby - aż 10 nietrafionych zdjęć na 500... Zaraz chyba swojego wyrzucę do śmieci bo na pokazy lotnicze z nim się nie będę nawet wybierał. To tak z żartem oczywiście. Dlatego ja również zdecydowałem wejść w nowe... Autor posta ma żywy dowód, że z takim zestawem, mimo, że to nie Z9, można jednak sporo. W trybie H+ blackout jest niewielki, więc nie wiem o co kłótnia. 14 kl/s w trybie RAW w 12 bitach też wg mnie jest fajne.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

Nie używam do takich rzeczy 3d trackingu celownikiem bo właśnie wtedy Z6 często głupieje i skacze między obiektem i tłem - to jest dobre do wolniejszych zdjęć albo przekadrowania. To fakt że tutaj Z6 jest kiepski.

W Wide-area L celuję takim prostokątem i w zasadzie mam 100% pewność że jeżeli coś jest w prostokącie to będize ostro:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	img_01.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	194,1 KB
ID:	89146

Używam tego do krajobrazu i właśnie akcji w ruchu bo jest dużo pewniejsze niż pojedyncze pole AF albo pełny kadr w trybie auto. Przy airshow i tak muszę utrzymać samolot w centrum kadru (bo muszę prowawdzić za samolotem, więc nic mi nie da że AF wykryje samolot wylatujący z brzegu kadru, bo będzie poruszony), więc tak czy siak będę go mieć w tym prostokącie.

Ustawiłem mechaniczną ze względu na RS, pytanie czy warto to robić przy 1/1000s? Może to bez sensu. Bałem się że potem przy przeglądaniu zdjęć zobaczę powykrzywiane kadłuby.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 07-07-2025 o 00:18
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2

Domyślnie

Obejrzyj filmik, chodzi mi o takie ustawienie jak to z minuty 8:40. AF uruchamiam tylnym przyciskiem AF-ON, AF jest "przyklejony" do obiektu - a wtedy można skoncentrować się wyłącznie na kadrze...

Domyślnie

Chodzi o ten tracking?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	img_01.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	140,5 KB
ID:	89147

Używam tego w statycznych scenach gdzie chcę przekadrować albo do fotografii ludzi, ale to słabo działa przy szybkim duchu. Zbyt często przeskakuje na chwilę na tło.

Domyślnie

Tak, o takim ustawieniu myślałem, w moim odczuciu jest całkiem przyzwoity, ponadto daje on większą kontrolę nad tym gdzie ustawiana jest ostrość. Ale każdy ma swoje doświadczenia, jeśli Wide-area L sprawdza Ci się lepiej to świetnie, znaczy że Z6II ma dla każdego coś dobrego.

Domyślnie

W H+ nie ma W OGÓLE podglądu z wizjera - widzisz tylko serię zrobionych zdjęć. Nie mam pojęcia czy da się tego w ogóle użyć do prowadzenia za obiektem. Według tego co piszą w internecie, to się nie sprawdza.

Porównałem sobie teraz jeszcze mechaniczną i EFCS - w praktyce nie widzę różnicy w blackoucie chociaż na pewno na mechanicznej musi być większy. Ogólnie nie jest źle, ale oczywiście DSLR z powodu lustra ma tutaj przewagę.

Domyślnie

@mathu, masz rację - DSLR ma lekką przewagę z powodu lustra - jednak czy mój D7500, gdyby osiągał 14 kl/s, byłby lepszy od Z6 II pod względem blackoutu? - myślę, że nie. Ja i tak idę już w system Z od roku i w system lustrzankowy nie inwestuję.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

Pod względem blackoutu raczej tak, bo na czas odczytu z matrycy i resetu migawki możesz dzięki lustrze patrzeć normalnie przez obiektyw. Przy takiej samej szybkostrzelności łatwiej śledzić co się dzieje i celować. Ale oczywiście nie warto z tego powodu wchodzić w martwy system DSLR. Wystarczy za pare lat zmienić body, zamiast zostać z niesprzedawalnymi gratami. Po prostu w kolejnej generacji Z6 IV będzie miał global shutter i takie zdjęcia będzie się robiło tak samo jak filmowanie,
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 07-07-2025 o 23:03

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni