Ja dzisiaj pierwszy raz użyłem Z6 II na airshow. Używałem najbardziej amatorskiego i taniego obiektywu w systemie, czyli Tamrona 70-300. Zdjęcia robiłem na AF-C z ustawieniem Wide-Area (L). Wiadomo taki zabawkowy Tamron to nie jest lufa typu 800/6.3, ale na około 500 zrobionych zdjęć jakieś 10 miało nietrafiony AF, słownie: dziesięć. Pozostałe są po prostu ostre, co najwyżej rozmyte przez moje amatorskie prowadzenie. Więc żadnych problemów z AF nie zaobserwowałem. Jedyne nietrafione zdjęcia zdarzały się na tle dymu gdzie AF trochę głupiał, ale dosłownie skasowałem jakieś 10 nieostrych zdjęć.
Robiłem na mechanicznej przysłonie (nie wiem w sumie czy było warto na 1/1000s) i faktycznie blackout i niski fps to jest coś co może przeszkadzać. Ale na pewno nie AF. Wszystko co było w prostokącie miałem ostre. Więc trochę nie rozumiem tego narzekania, D500 działa lepiej w trybie Auto Area (z pełnym pokryciem klatki)? Na Auto Area faktycznie Z6 II potrafi wyostrzyć na chmury, ale po to używałem Wide-L i celowałem prostokątem. Mi to w zupełności wystarcza, a zrobiłem dużo zdjęć bliskich przelotów gdzie samolot pokrywał całą klatkę i wcale AF nie głupiał.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/...od-g%C3%B3rami - w powiększeniu 100% widać czy trafione czy nie. Według mnie AF bez zarzutu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami