Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: Z50ii czy D500

Domyślnie

D500, czy Z6 II – nie ma złych wyborów, są tylko źle dobrane pod potrzeby.
    Zdecydowanie nie skreślałbym D500 tylko dlatego, że to lustrzanka czy system F.
    Na końcu i tak jest zdjęcie. Albo nie ma, jak się decydujemy, co kupić zamiast w tym czasie te zdjęcia robić

Cytat Zamieszczone przez thornlab Zobacz posta
    Jeżeli ktoś robi zdjęcia amatorsko to opłacalność zakupu jest ważną kwestią - nie każdego stać na szorowanie D500 po błocie i w deszczu
    Jeśli ktoś się łudzi, że da się to hobby uprawiać "opłacalnie", to może warto przemyśleć, czy to na pewno dla niego

Domyślnie

ChatGPT przesądził

Do fotografii lotniczej i rajdowej najlepszy będzie zdecydowanie:

✅ Nikon D500 + Tamron 100-400

Domyślnie

Body tak ale obiektywy są lepsze chociażby N200-500, S60-600, S150-600C czy N500PF.

Domyślnie

To wiadomo, ale zadałem pytanie jak kolega w wątku, obiektywy jakie ma. Nie pisał o zmianie teraz, tylko chce używać przez FTZ to co ma.

T100-400 używałem z d500, całkiem przyzwoite szkło jak na budżetowe, ostre i w miarę szybki AF. Skrajne punkty AF przy f6.3 nie działały, o ile pamiętam poza krzyżowymi. Wiadomo ile tych punktów ma d500, więc wybitnie dokuczliwe to nie było. Są lepsze obiektywy, przy okazji też sporo droższe

Ps. Pytanie do AI było dla zabawy, to żadna wyrocznia

Domyślnie

Ja zdecydowanie wolałbym Z50 II niż D500. Wystarczy obejrzeć filmy gdzie widać możliwości AF i śledzenia obiektów. Sam bym go kupił, gdybym nie miał D7500. Do tego skoro autor wątku początkowo chce używać obiektywy przez FTZ II, gdzie wiem z doświadczenia, że pracują one bardzo dobrze na moim Z6 II przez FTZ II to pytanie zostaje po co tkwić w systemie lustrzankowym. Co do szybkiej akcji lotniczej - tutaj bardzo dużo zależy od samego AF w obiektywie - jeżeli obiektyw nie nadąży za szybkością detekcji w body to niczego to nie zmieni.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

A za kilka miesięcy pojawi się post typu byłem na air show radom, 3/4 zdjęć idzie do kosza, zdjęcia są poruszone lub posiadają ucięty kadłub samolotu a tło wygięło się jak parabola.
    Z6III l V20 l T150-500 l D850 l S60-600 l T11-16 l

Domyślnie

To może jedynym wyjściem jest wypożyczenie D500 i Z50 Ii i sprawdzenie na żywo, który lepiej ogarnie temat. Gdybanie to tylko gdybanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thornlab Zobacz posta
    Gdybanie to tylko gdybanie.
    Gdybaniem zajmujesz się Ty, inni już sprawdzili.

Domyślnie

Moje gdybanie skoczyło się tym ze z50 i z5 wisi na allegro, posłuchałem imbecyli o af trafiającym na oko... Z6III daje radę ale i tak na każde pokazy biorę d500 gdzie każdy błąd jest tylko moja wina.
    Z6III l V20 l T150-500 l D850 l S60-600 l T11-16 l

Domyślnie

Autor postu zrobi co będzie uważał. Ja nie robię zdjęć lotniczych - ja potrzebowałem aparatu uniwersalnego do przyrody i portretów, do tego z mocowaniem Z. Absurdalne ceny czegokolwiek na mocowanie F (m.in. szerokie stałoogniskowe obiektywy) spowodowało, ze wszedłem w system Z, mając jednocześnie lustrzanki. Jestem w takiej sytuacji, że sprzętu mam sporo i mam porównanie co działa lepiej. Na D7500 nawet kitowy 18-55 trafia zawsze, nawet na skrajnych punktach, czego o obiektywach Sigmy powiedzieć nie mogę. Sigma dopiero na Z6 II działa mi prawidłowo. Jeżeli ktoś już posiada D500 to może go sobie szpurać do woli, podobnie jak ja szpuram swoje lustrzanki, bez strachu, że coś się z nimi stanie. Co do rad o D500 to podam przykład ze swojego podwórka - namówiony super opiniami jaki to D300S to nie jest cudowny aparat, postanowiłem go kupić i sprawdzić czy tak faktycznie jest. No i niestety, ale nie jest - wyraźnie odstaje od tego, co oferuje współczesny sprzęt - fakt to body semi-pro i to czuć nadal robi całkiem niezłe zdjęcia. Tyle, że kosztował mnie śmieszne pieniądze i za więcej raczej bym go już nie kupił. Wnierwianie się na FF, BF w lustrzankach, walka z Sigma USB dock - nie, ja już za to dziękuję. Ja chcę wziąć aparata, podpiąć obiektyw i robić zdjęcia, a te z matrycy Z6 II robią dla mnie robotę. Ja kierowałem się też tym, że chciałem w końcu mieć 600 mm na długim końcu i Nikon wypuścił 180-600 w przyzwoitej cenie, na nowe mocowanie, więc kupiłem. Nauczony doświadczeniem nie chciałem ryzykować z Sigmą 60-600 czy 150-600, bo już wystarczy mi fakt, że moja Sigma 100-400 z D7500 dobrze trafia tylko na centralnym a na bocznych trafi, jak się pomyli. Na Z6 II AF wspomnianej Sigmy 100-400 pracuje niebo lepiej - po bokach i w centrum. Ja wiem, ze D500 to świetny aparat, D7500 też jest bardzo dobry ale niestety, po tym jak popracowałem Z6 II to już coraz rzadziej sięgam po lustrzanki - jak wcześniej pisałem - zarzekałem się, że nigdy bezlusterkowca nie kupię i będę jechał od ostatniej dostępnej lustrzanki. Nie twierdzę, że Z6 II jest bez wad ale, jednak praktycznie w ogóle mnie nie zawodzi z obiektywami, które zawodziły mnie na D7500.
    Nie mam potrzeby zachwalania swojego sprzętu, bo nie zamierzam go sprzedawać - nie będę piał z zachwytu, że Sgima 50-100 1.8 Art jest super i super działa z D7500, bo tak nie jest - jej trafianie na D7500 to była loteria, podobnie jak Sigmy 18-35 1.8, gdzie bardzo duży odsetek zdjęć było nietrafionych. Prównywanie Z6 II do D500 nie ma sensu - to dwa różne aparaty. Autor postu musi przemyśleć to czego potrzebuje i na co będzie wydawał swoje pieniądze. W lustrzankach bardzo lubię czas pracy na baterii i to jest dość istotny argument.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-07-2025 o 12:32 Powód: post się zdublował

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni