Panasonic S1ii i Nikon z6iii ponoć posiadaja te samą matryce,ale są plotki na L rumors,że w wydaniu Panasonica ta matryca nie ma takiego spadku DR jak Nikon...
https://www.l-rumors.com/bill-claffs...dynamic-range/
Szukaj
Panasonic S1ii i Nikon z6iii ponoć posiadaja te samą matryce,ale są plotki na L rumors,że w wydaniu Panasonica ta matryca nie ma takiego spadku DR jak Nikon...
https://www.l-rumors.com/bill-claffs...dynamic-range/
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 22-07-2025 o 10:39 Powód: poprawiony link
Podobno jednak nie jest to ta sama matryca, tylko bliźniaczy projekt. I fakt, Panas lepiej ogarnął spadek DR.
PS. Znowu źle linkujesz...
Nie wiem co z tym linkowaniem nie tak,bo wklejam zawsze tak samo,a faktycznie raz działa raz nie,przepraszam,nie sprawdzałem czy działa...
Poprawiłem link, teraz działa.
Ciekawy jest tam komentarz: "For now I take these number with a grain of salt. Panasonic uses a lot of processing like digital aliasing filtering on video and I would not be surprised they also use this in raw photo on the S1II.
I bought the camera day one and I think something is going on even at low ISO, complex textures doesn't have always exactly the same rendering than on the S5II or S1, like if there was a sort of aliasing filter processing.
For people saying the Z6III has a flat look, this is not true at all, yes the camera is noisier than the S1II but images don't look flat, I have both cameras and I can say the Z6III with the Nikon 50mm Z f1.8 is much less flat than the S1II with the Lumix S 50mm 1.8. And the Z6III with the Plena or the S 35mm/50mm f1.2 has a tremendous sense of depth in the images, something you can get only with the 50mm or 24-70mm S Pro or the overpriced Leica lenses, but you get an even nicer bokeh with the Nikon lenses."
Ktoś na DPrewiev założył taki wątek:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4810454
Dla mnie przy obecnym DR matryc wszystkich producentów i możliwościach AI denoise nie podchodzę do tych cyferek jakoś z dużym zainteresowaniem.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Dzieki.
Rozumiem,ale to kwestia jak najbardziej indywidualna. Ludzie maja apsc czy m4/3 i tez robia zdjęcia..a tam DR tez słabszyPrzez lata szczególnie Nikoniarze, wieszali psy na Canonach,że maja słaby DR,a jednak ludzie dalej robili bardzo dobre zdjęcia, a system nawet stał sie chyba najwiekszym z producentów...więc co czego potrzebuje. Dla mnie wydając tyle kasy,oczekuje najlepszego produktu i skoro mógłbym połaczyc szybkość tego nowego typu matrycy z normalnym DR jak w FF,co widac potrafił Panasonic to spojrzałbym w tym kierunku... W L mount chyba jest juz ok 100 obiektywów z AF,w tym cała oferta Sigmy,więc system staje sie coraz atrakcyjniejszy.
Przecież wyraźnie napisałem "dla mnie".
Ach ci niedobrzy niekoniarze, psy wieszali. A faceci w kapeluszach to gorsi kierowcy.
Ja zauważam delikatną różnicę pomiędzy tym co było, a tym co jest teraz. Wystarczy porównać D600 z 6D i przekonać się jak wspaniałą matrycę miał wtedy Nikon. Canon długo nie miał takich wyników i było to podnoszone również na tym forum. Czy to wieszanie psów? A może hejt? Teraz nazywanie wszystkiego co nam się nie podoba hejtem jest w modzie. Aktualnie Canon dogonił resztę, więc i skończyły się takie porównania. D80 też ludzie robili bardzo dobre zdjęcia, a ten model mistrzem DR nie był, nie wiem co to za argument.
Nikt tu nie zabrania kupowania Panasoniców. Kupuj, ja chętnie poczytam wrażenia z użytkowania.
Osobiście bardzo kibicuję Panasonicowi.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Optyczni w grudniu testowali S1II. Już z patchem 1.3, czyli najnowszym dostępnym.
https://www.optyczne.pl/518.1-Test_a...II_Wstęp.html
Ech...Wady:
szybkość autofokusa w słabym świetle trochę poniżej oczekiwań,
praca śledzącego AF wymaga optymalizacji, szczególnie w ciemnym otoczeniu,
Szukasz powodu, aby tylko nie kupić
Choć tak szczerze to A7V wydaje się rozsądniejszym wyborem, do tego tańszym.
Nie muszę szukać powodów, żeby nie kupić. Wystarczy, że do portfela zajrzę. 😂
A poważniej. Przeglądałem wczoraj instrukcję do S1II. Nieźle tam bajerów nawalili. Tylko co z tego, skoro AF dalej trochę psuje...
I jeszcze parę pierdołek, w stylu 1 bateria w body, 1 w gripe, czy brak możliwości ładowania tej w gripie, choć Hot Plug jest. Ale to bzdety.
Skontaktuj się z nami