Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie chłodzenie laptopa

Ostatnio miałem kilka rodzinnych wydarzeń i sporo zabawy w LR, niestety używam leciwego laptopa z kartą graficzną, której nie mogę wymienić, a po 5-6 odszumianiach komp strażackie się grzeje i kolejne nie trwa kilkudziesięciu sekund, a 2-3 trzy dłużej. Komputera na razie nie chcę zmieniać, więc zacząłem się zastanawiać jak poprawić chłodzenie lapka.
    1. Czy powinienem go rozebrać / przedmuchać?
    2. Czy serwis powinien to zrobić?
    3. Czy w lapkach wymienia się jakieś pasty termoprzewodzące?
    4. Czy te podkładki z wiatraczkami coś dają, czy to tylko pic na wodę?

Domyślnie

Oddaj laptopa do serwisu na zmianę pasty na procesorze, czyszczenie itp.
    Druga sprawa to pytanie czy warto ładować kasę w tego laptopa.
    Bez serwisu i czyszczenia jeśli jest taka możliwość to undervolting procesora.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Jeżeli ma już kilka lat (powiedzmy więcej niż 4/5) warto wymienić termopady i pastę
    Przedmuchać -tak ale jeżeli chcesz robić to za pomocą sprężonego powietrza czy kompresora, warto odłączyć wentylatory od płyty
    Podkładki z wiatraczkami dają efekt ale nie przy wszystkich laptopach. Dużo zależy od systemu chłodzenia w laptopie. W moim legion zmniejsza się tylko temperatura RAMu a reszta ani drgnie

Domyślnie

Tak, jak powiedział Sokolnik, wyczyść chłodzenie i zmień pastę termoprzewodzącą. Jeśli nie pomoże, to czas pomyśleć o zmianie sprzętu, bo wymagania programów Adobe będą tylko rosnąć.

Domyślnie

Nie napisałeś jak zachowuje się wentylator. Zakładam, że wraz ze wzrostem temperatury pracuje na wyższych obrotach i dmucha ciepłym powietrzem?
    Jako że zwykle lapki grzeją się od spodu, możesz odsunąć go od powierzchni, na której stoi. Lepszy przepływa powietrza nieco poprawia sytuacje. Mnie się w tej roli świetnie sprawują korki z wiskaczy
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyk Zobacz posta
    Ostatnio miałem kilka rodzinnych wydarzeń i sporo zabawy w LR, niestety używam leciwego laptopa z kartą graficzną, której nie mogę wymienić, a po 5-6 odszumianiach komp strażackie się grzeje i kolejne nie trwa kilkudziesięciu sekund, a 2-3 trzy dłużej. Komputera na razie nie chcę zmieniać, więc zacząłem się zastanawiać jak poprawić chłodzenie lapka.
    1. Czy powinienem go rozebrać / przedmuchać?
    2. Czy serwis powinien to zrobić?
    3. Czy w lapkach wymienia się jakieś pasty termoprzewodzące?
    4. Czy te podkładki z wiatraczkami coś dają, czy to tylko pic na wodę?
    Skoro zadajesz takie pytania to faktycznie lepiej oddaj do serwisu zanim uceglisz działającego laptopa. Nie daj się tylko namówić na wymianę pasty na płynny metal. Nie ruszaj termopadów i czasami nie wpadnij na pomysł zastępowania ich pastą.
    Jak wcześniej nie grzał się a teraz grzeje to masz odpowiedź. Jak zawsze się zgrzał to podkładka coś tam da ale cudów nie oczekuj jak producent zaoszczędził na miedzi.

Cytat Zamieszczone przez KubaT Zobacz posta
    Jeśli nie pomoże, to czas pomyśleć o zmianie sprzętu, bo wymagania programów Adobe będą tylko rosnąć.
    Super porada. A może czas podziękować Adobe za ich niezoptymalizowany soft i pójść do konkurencji?
    Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 13-05-2025 o 15:14

Domyślnie

Oprócz grzebania w sprzęcie by wymieniać te pasty to ja bym zaczął od zainwestowania w podkładkę chłodzącą. Nie musi być nie wiadomo jaka. Te za 50 zł też robotę robią. Ważne by rozmiar wziąć dobry - powierzchnią (swoją ale bardziej wiatrakami) musi obejmować cały spód laptopa.

To żadnemu nie zaszkodzi a naprawdę pomaga.

Swego czasu miałem stary laptop dla którego wyzwaniem było już ogarnąć win10 a edycja zdjęć czy bawienie się filmami po chwili pracy go zawieszała (karta gfx była aż gorąca przez obudowę). Po postawieniu go na podkładce wolno bo wolno ale pracował stabilnie i potrafił mi nawet w te 2-3 godziny jakiś film w Shotcut-cie przemielić pomyślnie
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Dzięki, oddam go do serwisu, pastę w stacjonarce zmieniałem, ale drżącymi rękami. Wolę żeby ktoś to ogarnął i poczyscil jak trzeba.

Jak działał wcześniej, to nie mam porównania, bo nie puszczałem na nim odszumiania AI, obecnie po paru forach wiatraki kręcą się jak szalone, klawiatura jest gorąca, a menedżer zadań wyświetla 70-80 stopni Celsjusza.

Myślę, że zainwestuję w jakaś podkładkę z dużymi wiatrakami (chyba będzie ciszej?), obecnie łapek stoi na blaszanej tacce, są tam jakieś otwory, ale dodatkowy wymuszony ruch powietrza powinien zbić parę stopni. Ogólnie zauważyłem, że tych 70 stopniach odszumianie zajmuje wykładniczo więcej czasu, podobnie jak automatyczne maski, czy inne Ai bajery

Jak pisałem, kompa nie chce jeszcze zmieniać, bo daje radę, ale do obróbki serii zdjęć z imprezy rodzinnej w niezbyt jasnym lokalu już się gotuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyk Zobacz posta
    menedżer zadań wyświetla 70-80 stopni Celsjusza.
    Przy PC to nie jest powód do throttlingu ale CPU laptopowe mogą zwalniać już od 70 stopni. Zainstaluj HWMonitor i obserwuj czy grzeje się CPU czy GPU i co zwalnia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Skoro zadajesz takie pytania to faktycznie lepiej oddaj do serwisu zanim uceglisz działającego laptopa. Nie daj się tylko namówić na wymianę pasty na płynny metal. Nie ruszaj termopadów i czasami nie wpadnij na pomysł zastępowania ich pastą.
    możesz rozwinąć czemu nie wymieniać pasty na ciekły metal? Z ciekawości popatrzyłem na neta i niby jest lepszy, ale wg youtuberów, którym nie ufam No i czemu nie ruszać termopadów, jeśli się okaże, że są zużyte, to lepiej ich nie wymieniać? W sensie serwis, ja tego nie ruszam, bo sknocę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni