Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Jelonek rogacz to największy żyjący w naszym kraju chrząszcz. Dorosły samiec może mieć nawet ok 8 cm. długości, ale nawet i te mniejsze robią wrażenie.
    Samiczki są znacznie mniejsze i bez tak okazałego poroża. Niestety, w związku z dużą zmiana środowiskową w ostatnich dziesiecioleciach, populacja tych
    chrząszczy znacznie się zmniejszyła i są one obecnie pod ścisłą ochroną. W Polsce znane jest może kilkadziesiąt miejsc występowania, a kilkanaście jest
    monitorowanych. Te moje modele znalazłem w Przemkowskim Parku Krajobrazowym, gdzie jest zachowany spory kwartał dębowego lasu i nie prowadzi sie tam
    leśnej gospodarki, a tworzy się sprzyjające warunki dla życia tego owada.
    Ten okaz, którego udało się sfotografować w seriach do póżniejszej sklejki, siedział nieruchomo na zacienionym pniu co pozwoliło mi na zrobienie kilku serii z funkcją
    przesuwania płaszczyzny ostrości. Póżniej okazało się, że jedna seria jest do kosza, bo owad zmieniał sobie położenie. Oczywiście, nie zawsze się trafi na sprzyjające
    warunki, a w tym przypadku miałem dobre rozproszone światło i spokojnego, być może śpiącego jeszcze osobnika. Żeby go zobaczyć na żywo, trzeba by się
    zorientować gdzie w pobliżu jest jakieś miejsce jego występowania i tam się po prostu wybrać w okolicach czerwca. Dorosłe jelonki żyją średnio ok 10-14 tygodni, a największa
    aktywność przypada właśnie na czerwiec kiedy maja okres godowy i kiedy samce toczą efektowne walki.

Domyślnie

Masz może zdjęcie samiczki? Dziś widziałem jakiegoś dużego robala, pierwsze skojarzenie to jelonek ale nie miał rogów. No i zwiewał po polu co trochę dziwne. Nie znam tak dużych owadów u nas z wyjątkiem jelonków. Zrobiłem nawet jakieś zdjęcie, ale z długiego tele nie wiem czy coś da się rozpoznać.

Generalnie jelonki to okazałe i ciekawe owady, miałem okazję widzieć, ładnie go pokazałeś.

Domyślnie

Niepotrzebnie pytałem, owad którego zauważyłem to turkuć podjadek.

Domyślnie

18

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSC4168.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	485,3 KB
ID:	90671

19

Nazwa:	_DSC4349_2 kopia.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	589,3 KB
ID:	90672

20

Nazwa:	_DSC4310.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	558,1 KB
ID:	90673

Z6 + 105 S

Tak chyba na zakończenie przyrodniczego makro sezonu kilka fot naszej rodzimej modliszki.

Domyślnie

Na 20 poza i oświetlenie sprawiają, że modliszka wygląda jak istota z kosmosu.

Domyślnie

21

Nazwa:	ważka jes.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	654,0 KB
ID:	91076[/CENTER]

Z6, Trioplan 50mm/ f 2,9 stack

22

Nazwa:	waż3.jpg
Wyświetleń:	4