Jelonek rogacz to największy żyjący w naszym kraju chrząszcz. Dorosły samiec może mieć nawet ok 8 cm. długości, ale nawet i te mniejsze robią wrażenie.
Samiczki są znacznie mniejsze i bez tak okazałego poroża. Niestety, w związku z dużą zmiana środowiskową w ostatnich dziesiecioleciach, populacja tych
chrząszczy znacznie się zmniejszyła i są one obecnie pod ścisłą ochroną. W Polsce znane jest może kilkadziesiąt miejsc występowania, a kilkanaście jest
monitorowanych. Te moje modele znalazłem w Przemkowskim Parku Krajobrazowym, gdzie jest zachowany spory kwartał dębowego lasu i nie prowadzi sie tam
leśnej gospodarki, a tworzy się sprzyjające warunki dla życia tego owada.
Ten okaz, którego udało się sfotografować w seriach do póżniejszej sklejki, siedział nieruchomo na zacienionym pniu co pozwoliło mi na zrobienie kilku serii z funkcją
przesuwania płaszczyzny ostrości. Póżniej okazało się, że jedna seria jest do kosza, bo owad zmieniał sobie położenie. Oczywiście, nie zawsze się trafi na sprzyjające
warunki, a w tym przypadku miałem dobre rozproszone światło i spokojnego, być może śpiącego jeszcze osobnika. Żeby go zobaczyć na żywo, trzeba by się
zorientować gdzie w pobliżu jest jakieś miejsce jego występowania i tam się po prostu wybrać w okolicach czerwca. Dorosłe jelonki żyją średnio ok 10-14 tygodni, a największa
aktywność przypada właśnie na czerwiec kiedy maja okres godowy i kiedy samce toczą efektowne walki.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami