Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Domyślnie

To co piszą pierwsi testerzy.. nie traktuję tego poważnie. Dostali sprzęt od producenta i chwalą.
    To mówicie, że Sigma bijąca rekordy jest gorsza? Przypomnę pewien test https://www.optyczne.pl/419.4-Test_o...87_obrazu.html
    Pomijam flarę (nie dlatego, że fafniak lubi flary i szuka takich szkieł) dlatego, że testerzy chcą ją wywoływać. I nie zakładają osłony p-słonecznej (rzadko kto o tym informuje).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To co piszą pierwsi testerzy.. nie traktuję tego poważnie. Dostali sprzęt od producenta i chwalą.
    Link do testu, który wkleiłeś to też świeżynka była i też dostali sprzęt od producenta. Nawet za to dziękują we wstępie Poza tym viltrox jest na rynku od kilku miesięcy i testów jest sporo. Premierowe jest tylko mocowanie do Nikona.
    To mówicie, że Sigma bijąca rekordy jest gorsza?
    Cóż, mamy w tym wątku jeden głos osoby, która napisała, że wydaje jej się że viltrox wygląda optycznie na nie gorszy od Sigmy, jeden, który pisze, że wydaje mu się że pod pewnymi względami viltrox jest gorszy i na dowód tego wkleja sample sony i samyanga. A ja nie twierdzę niczego, przytoczyłem jedynie podsumowanie testu na który się powoływała ta osoba. Przy czym nie wiem co dziwnego jest w tym, że ktoś dopuszcza myśl, że przez 8 lat od premiery Sigmy coś się delikatnie ruszyło do przodu. I nawet jeśli optycznie są to jakieś detale to nadal natywne mocowanie i nowy rodzaj silnika af to są kwestie, które działają na korzyść nowych konstrukcji. Także nie dajmy się zwariować, nikt tu nie twierdzi, że ta Sigma nie daje rady. Po prostu rośnie jej konkurencja. Viltrox trochę idzie jej śladem pierwszych artów i daje dużo jednocześnie stosunkowo mało sobie za to liczy. I to wcale nie musi być przypadek. Odwrócenie trendu spadkowego na rynku aparatów to głównie zasługa konsumentów z Chin gdzie rok do roku są to już wzrosty o 20-25% Producenci to widzą i dostarczają coraz lepsze produkty na rynek wewnętrzny, bo chiński klienci nie mają uprzedzeń do chińskich marek, ale na zewnątrz też coś idzie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-03-2025 o 09:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Link do testu, który wkleiłeś to też świeżynka była i też dostali sprzęt od producenta. Nawet za to dziękują we wstępie
    Ten mój tekst (tu zacytowany) dotyczy wszystkich relacji o nowościach jakie sie pojawiają w necie. Wszystkich producentów, wszystkich aparatów, obiektywów. Potem jest niewiele lepiej, nadal wierzę w połowę tego co czytam, a jak mam cos kupić to już w ogóle najlepiej jak mam okazję samemu sprawdzać co i jak.
    Rozróżniam bardzo testy portali poparte pomiarami szkieł w laboratoryjnych warunkach (stąd link do optycznych) od opinii influencerów. Którzy czasami mają spore braki w wiedzy i wydają opinie na podstawie sesji gdzie jeden obiektyw mieli gdy świeciło słońce a drugi gdy było szaro-buro (to znowu uogólnienie, nie mówię tu o tej Sigmie czy Viltroxie).
    Mam Sigmę 135/1.8, kupioną na tej niesamowitej promocji-wyprzedaży. Przy tej samej cenie Viltroxa kupiłbym go, bo natywne mocowanie, ale musiał by spełnić dwa warunki. Być ostry na brzegu kadru i mieć bardzo dobry AF. Sigmę mam jak nową, bo zamiast dwóch Artów 84 i 135 noszę jeden obiektyw - Nikkora 105/1.4. Więc w sumie choć te szkło - 135 jest niesamowite to mógłbym je sprzedać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przy tej samej cenie Viltroxa kupiłbym go, bo natywne mocowanie, ale musiał by spełnić dwa warunki. Być ostry na brzegu kadru i mieć bardzo dobry AF.
    Oglądałeś filmik Frosta, który wklejałem? Jest pokazana i ostrość i AF.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Widziałem, teraz obejrzałem ponownie - ostrość pokazuje przed 4 minutą. Ja mówiłem o brzegach, na f/1.8 i 2.8 nie wygląda to dobrze, a mnie interesuje najbardziej zakres 2 - 2.8. 5,6 to już nie dla mnie.
    Fotografuje tablice, ale nie ma wykresów MTF.

Ostatnio edytowane przez OjTam ; 21-03-2025 o 16:32
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Charakterystyczne jest, że prawie nikt nie pokazuje MTF 50 tylko idealne MTF 10, coś tam pokazuje MTF 30, ale prawdy z MTF 50 nie widać.

Domyślnie

Właściwie do niczego nie jest mi to potrzebne, ale przejrzałem test Abbotta odnośnie wersji Z i optycznie to dla mnie rewelacyjny obiektyw. Jest trochę mini różnic pomiędzy wersją Z i FE. Ponoć ma się na jego stronie pojawić także porównanie do Pleny.

Domyślnie

Ciekawe czy teraz TTartisany i inne Meiki zrobią swoją wersją za 3000
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Dotarł dzisiaj.
    Kupiony na AliExpress za 646.59 funtów, cena Pleny w UK startuje w tej chwili od 2419 GBP.
    Skorzystałem z kuponu promocyjnego, który wyskoczył na stronie i obniżył cenę o 70 funtów, nie zapłaciłem cła ani VAT-u.
    W przeliczeniu na złotówki i kilogramy:
    Viltrox : 2.555 pln/kg
    Nikkor: 12.155 pln/kg

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni