Prowadzę szkolenia online przy użyciu programów typu teams czy zoom i do tej pory używałem kamery logitech c930, która od początku mnie irytowała.
Ostatnio doszedłem do wniosku że potrzebuje alternatywnego źródła nagrywania w przypadku awarii czy ujęcia z innej perspektywy. A że posiadam już zakurzoną (dawno nie używaną) D80 ze szkłem Nikkora 18-135 + Helios 44, pomyślałem że coś z tego się nada.
Pytanie więc do użytkowników Nikona czy możecie mi polecić jakieś budżetowe body, które mogę podłączyć przez grabber?
- Obraz Full HD powinien wystarczyć (HD raczej też, choć nie mam doświadczenia)
- Ilość klatek: 24FPS wystarczy
- Matryca APS-C
- Fokus automatyczny / manualny (wiem że z AF są problemy a manualny chyba powinien wystarczyć. Jeżeli automatyczny to musi być dobry tak aby nie irytował, czasami coś pokazuje z bliska do kamery)
- Dźwięku nie potrzebuje, używam Rode go II, gdyż jakość dźwięku jest ważniejsza niż obraz.
Początkowo wg danych tech. myślałem o D90 (HD, MF) lub D3100 (FHD, AF). DXXXX nigdy za mną nie przemawiały, ale też nie wiem może coś się zmieniło prze te ostatnie 15 lat.
Czy może uważacie że jest to przerost formy nad treścią i lepiej dokupić drugi webcam ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami