Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...prawda, swieta prawda, i gowno prawda w sensie: nie odbieram ci bynajmniej racji, ale takie rozumowanie dosc szybko sprowadza cala fotografie widoczkowa/natury bez (dobrze widocznej) obrobki do kategorii pstryk, a juz zwlaszcza jesli sa to ogniskowe w okolicach smarkfonowych. to sie nawet pokrywa z masowokulturowa percepcja co jest sztuka a co nia nie jest (i jaka wartosc ma "widoczek", ktory wyglada jakby go mozna bylo zrobic bez tony dedykowanych szpejow) tylko... czy to jest sluszne spojrzenie? a tym bardziej jedyne sluszne? .
    A gdzie ja tu twierdzę, że to jedyne słuszne spojrzenie? Pytałeś o preferencje, byłem jedynym z tych, którym bardziej spodobała się wersja 2, ale rozumiem, że innym wersja pierwsza bardziej podchodzi. Ja tu w ogóle nie generalizuję, jeśli już to odwrotnie, bo zaznaczyłem, i to się pokrywa z tym co ogólnie tu piszę na forum, że obróbka w mojej ocenie ingerująca mocno w zdjęcia typu krajobraz lub w szczególności w wodę będącą w ruchu mnie delikatnie razi. Ale nie zawsze i tak jest w przypadku twojego zdjęcia. Nawet chciałem to bardziej zaakcentować, ale uznałem, że nie ma potrzeby. Zastanawiałem się czy tego też bardziej nie uzasadnić w sensie napisać, że dla mnie mocniejsza obróbka bardziej odrealniła to zdjęcie. W połączeniu z mgłą, i jednym mniej oczywistym źródłem światła nadała temu zdjęciu klimat senny, na granicy światów, coś co mi odpowiada. Jest to spójne i dla mnie to gra, nawet jeśli nie miałeś takich intencji. W przeciwieństwie do zdjęcia pierwszego, gdzie bez większych ingerencji niby ten sam kadr, ale dla mnie jest nieciekawy i jest o niczym (ostro, przepraszam, ale tylko z powodu tego, że nie znalazłem lepszego określenia).

...na chwile obecna to takie cos mozna AI wygenerowac...
    No można. Stoi to jakoś w opozycji do tego co napisałem? Po prostu stwierdziłem fakt, że technicznie już jest to możliwe. Sprawdziłem nawet, żeby nie wyjść na głupka, czy w mojej komórce mogę przekroczyć czas naświetlania 30 sekund. No i mogę, mogę naświetlanie zakończyć w dowolnym momencie. Chociaż tak po prawdzie to doszedłem tylko do 2 minut, dłużej nie sprawdzałem więc może dalej natrafiłbym na jakieś przeszkody. A nawet jeśli kogoś komórka nie ma trybu dedykowanego do długiego naświetlania to przynajmniej część modeli jest kompatybilna z apkami niezależnych deweloperów, które to umożliwiają. To tylko tyle, a czy ktoś potrafi zrobić użytek z tego narzędzia tak jak ty to zrobiłeś oraz czy lustrzanka lub bezlustro robotę ułatwiają to już kwestia oddzielna.

Domyślnie

(...)

konwersja kisielu do B&W, jeszcze z modnym podcieciem do sredniego formatu i pie* winietka...

robie takie rzeczy, owszem. ale po cichu w domu, pod kordla, i nie pokazuje publicznie za duzo tego juz bylo, jest i niestety nadal bedzie w internetach

(...).
    Czyli miałem rację, niepotrzebnie się odzywałem

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Jak sądzę i tak zrobisz po swojemu, nie bardzo przejmując się opiniami Ale skoro pytasz....
    Mała uwaga, dyskusja jest dość letnia, więc wulgaryzmy jak dla mnie nie mają tu żadnego uzasadnienia.

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Gdybyśmy rozmawiali o potencjale to nawet bym na to przystał. Ale tu mowa o konkretach.
    A to sorry, źle odebrałem te zdjęcia. Wydawało mi się że są przed obróbką ze względu na autora, kadrowanie, format, kolory i krzywe budynki. Widać nadinterpretowałem o co kolega pyta.

Domyślnie

Rozmyta woda dobrze dla mnie koresponuje z zamglonymi szczytami budynków, natomiast światła i cienie na wodzie bardziej odpowiadają mi na zdjęciu nr 1. Z kolei na wersji nr 2 światło na pylonie jest przygaszone i nie odciąga uwagi od centrum kompozycji.
    Ostatnio edytowane przez Dune ; 26-02-2025 o 19:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Pytałeś o preferencje, (...)
    OK. ogarniam twoja perspektywe, dzieki ze ci sie chcialo pare slow napisac!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12