A gdzie ja tu twierdzę, że to jedyne słuszne spojrzenie? Pytałeś o preferencje, byłem jedynym z tych, którym bardziej spodobała się wersja 2, ale rozumiem, że innym wersja pierwsza bardziej podchodzi. Ja tu w ogóle nie generalizuję, jeśli już to odwrotnie, bo zaznaczyłem, i to się pokrywa z tym co ogólnie tu piszę na forum, że obróbka w mojej ocenie ingerująca mocno w zdjęcia typu krajobraz lub w szczególności w wodę będącą w ruchu mnie delikatnie razi. Ale nie zawsze i tak jest w przypadku twojego zdjęcia. Nawet chciałem to bardziej zaakcentować, ale uznałem, że nie ma potrzeby. Zastanawiałem się czy tego też bardziej nie uzasadnić w sensie napisać, że dla mnie mocniejsza obróbka bardziej odrealniła to zdjęcie. W połączeniu z mgłą, i jednym mniej oczywistym źródłem światła nadała temu zdjęciu klimat senny, na granicy światów, coś co mi odpowiada. Jest to spójne i dla mnie to gra, nawet jeśli nie miałeś takich intencji. W przeciwieństwie do zdjęcia pierwszego, gdzie bez większych ingerencji niby ten sam kadr, ale dla mnie jest nieciekawy i jest o niczym (ostro, przepraszam, ale tylko z powodu tego, że nie znalazłem lepszego określenia).
No można. Stoi to jakoś w opozycji do tego co napisałem? Po prostu stwierdziłem fakt, że technicznie już jest to możliwe. Sprawdziłem nawet, żeby nie wyjść na głupka, czy w mojej komórce mogę przekroczyć czas naświetlania 30 sekund. No i mogę, mogę naświetlanie zakończyć w dowolnym momencie. Chociaż tak po prawdzie to doszedłem tylko do 2 minut, dłużej nie sprawdzałem więc może dalej natrafiłbym na jakieś przeszkody. A nawet jeśli kogoś komórka nie ma trybu dedykowanego do długiego naświetlania to przynajmniej część modeli jest kompatybilna z apkami niezależnych deweloperów, które to umożliwiają. To tylko tyle, a czy ktoś potrafi zrobić użytek z tego narzędzia tak jak ty to zrobiłeś oraz czy lustrzanka lub bezlustro robotę ułatwiają to już kwestia oddzielna.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami