Szukaj
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
W czym to lepsze od Nikon Z8![]()
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
No nie wiem...
Ok to nowalijka i 44 Mpx. Ale z taką ceną to będzie ciężko sprzedawać.
Z8 jest lepszym wyborem. Być może Sony A7R też.
No chyba że do filmowania ktoś potrzebuje.
AF niestety nie jest bezbłędny. Łapie lagi...
Coś czuję że będą na wiosnę obniżki tak jak było z S5II.![]()
Nie znam się na filmowaniu ale zawsze wydawało mi się że RS przy filmowaniu (a raczej jego brak) jest bardo ważny, i stąd Panasy w MFT były używane do wideo.
Więc jako nowy flagowiec do wideo z takim dużym RS ten aparat raczej sukcesu nie osiągnie. Chyba że czegoś nie rozumiem.
Marcin
Sony / Nikon
Nie ma co rozumieć. Jak najmniej włożyć i jak najwięcej zarobić.
Tylko to raczej się nie uda, bo konkurencja mocna i w podobnej cenie.
To miałoby sens gdyby zeszli z ceną poniżej 3 tys.
To raczej nie jest flagowiec stricte do wideo. Za takie robi(ł) aparat z oznaczeniem H i aktywnym chłodzeniem matrycy. A ta eRka to może być po prostu dobry aparat hybrydowy. Matryca non stack też ma swoje zalety. Czy lepszy od Z8 i innych? Trochę inny. Do tego z mocowaniem, które bez problemu przyjmie choćby najnowsze Sigmy. Czyli dość tanio i dobrze. Może niewielu się na to rzuci z innych systemów, ale jest stosunkowo niedawno spekulowano nawet, że Panas się już z tego rynku wycofał a tu coś nowego się pojawiło. Na tyle dobrego, że może zatrzymać użytkowników systemu.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-02-2025 o 00:05
Mam S5II i zastanawiałem się nad S1RII. Po cichu liczyłem, że będzie to Leica w obudowie Panasonic z matrycą 60Mpx. I nie chodzi tylko o samą matrycę, a o tryby jej pracy.
Możliwość ustawienia trzech różnych wielkości obrazka w zależności od potrzeb.
Dostęp do szkieł sigmy jest też bardzo korzystny.
Ja w większości fotografuję krajobraz, więc nie muszę na siłę mieć nowej matrycy. Ale powstaje pytanie czy za podobne pieniądze lepiej kupić P czy może Z8 z jego zaletami i wadami.
Zobaczymy jak ta nowa puszka zmaterializuje się w sklepach i jak będzie działać w rękach ludu pracy miast i wsi.
Czas pokaże...
Osobiście sRAWy i mRAWy uważam za zbędną opcję.
W krajobrazie Z8 nie będzie lepsza.
W sumie to ja też się spodziewałem "trochę więcej". Nie chodzi mi o możliwości video, bo te są imponujące. Jakoś liczyłem, że dadzą wszystko to co mają najlepsze, wyprzedzą konkurencję również w foto. Może faktycznie ta matryca 60Mpx by była lepszym wyjściem? Tylko czy ona znowu by nie ciążyła przy video i skalowaniu do 8k.
Poczekajmy też może na pierwsze testy matrycy. Może udoskonalili jeszcze przecież i tak już dobry AF z S5IIX (w tabelce dodany jest tylko pociąg i samolot, ale to pewnie nie jedyne zmiany).
Gerard wrzucił film, biorę się za oglądanie:
Skontaktuj się z nami