Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Kurcze, w D200 też miałem 10 Mpix i było cudownie .
    Czyli kupiłeś w miarę nowożytne body żeby cofnąć się z nim do 2005 roku?

Niestety wybrałeś zły system, bo jak słusznie zauważyłeś ceny tele do Nikonów Z są wyższe niż do lustrzanek albo Sony/Canona czy nawet Fuji.
    Taki R10 + używany RF70-200/4 albo R8 + używany EF100-400 zrobiłyby lepszą robotę niż Z5 z wynalazkami bez ISa albo pod DXa.
    Z50 do zdjęć w ruchu nie polecam, nie ten AF i nie to odświeżanie wizjera. Wykrywanie ludzi też działa słabo jak na obecne standardy.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Z5 ma stabilizację
    Pod tele IBIS może stanowić wspomagacz dla VRa ale go nie zastąpi.
    Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 25-02-2025 o 01:51

Domyślnie

Tyle, że fotografując sport stabilizacja i tak psu na budę
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Ej, z tym ruchem na pływalni to bym nie przesadzał. Szczególnie z poziomu trybun.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

W takiej sytuacji zdecydowanie poleciłbym nikkora AFP 70-300 4.5-5.6E. To najnowsza i zdecydowanie najlepsza wersja. Sprawdza się nawet w dynamicznych lotniczych ujęciach (przez FTZ).
    Optycznie cieżko się do czegoś bardzo czepnąć, świetna stabilizacja, uszczelnienia, a przede wszystkim pewny AF.

Domyślnie

Popieram propozycję kol. Frodo. Da się tym szkłem robić porządne zdjęcia, a na DX zasięg do 450 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Czyli kupiłeś w miarę nowożytne body żeby cofnąć się z nim do 2005 roku?

Niestety wybrałeś zły system
    To nie tak. Jestem z Z5 niedługo, ale jestem przekonany, że wybrałem dobrze. Tele to dla mnie może 10% zdjęć i to w określonych, przewidywalnych warunkach.
    Stąd takie kombinacje. Pływanie to nie jest szybki sport. Zawodnik 50m przepływa w zależności od stylu w 25 - 35 s. Tu nie potrzeba mi 30 klatek na sekundę.
    Ale czasem potrzeba ściągnąć z drugiego końca pływalni zawodnika, który jest dekorowany.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Frodo Zobacz posta
    W takiej sytuacji zdecydowanie poleciłbym nikkora AFP 70-300 4.5-5.6E. To najnowsza i zdecydowanie najlepsza wersja. Sprawdza się nawet w dynamicznych lotniczych ujęciach (przez FTZ).
    Optycznie cieżko się do czegoś bardzo czepnąć, świetna stabilizacja, uszczelnienia, a przede wszystkim pewny AF.
    No ok. Tylko ja nie mam FTZ i to dodatkowy koszt. To już proponowany Tamron na Z bardziej do mnie przemawia. Ale dziękuję za głos - popatrzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    To nie tak. Jestem z Z5 niedługo, ale jestem przekonany, że wybrałem dobrze. Tele to dla mnie może 10% zdjęć i to w określonych, przewidywalnych warunkach.
    Stąd takie kombinacje. Pływanie to nie jest szybki sport. Zawodnik 50m przepływa w zależności od stylu w 25 - 35 s. Tu nie potrzeba mi 30 klatek na sekundę.
    Ale czasem potrzeba ściągnąć z drugiego końca pływalni zawodnika, który jest dekorowany.

No ok. Tylko ja nie mam FTZ i to dodatkowy koszt. To już proponowany Tamron na Z bardziej do mnie przemawia. Ale dziękuję za głos - popatrzę.
    A czy ja gdzieś pisałem o kl/s?

Domyślnie

Tak, trza jeszcze doliczyć koszty FTZ - jeśli go brak.
    Testowałem sobie tego tamrona - jest trochę lżejszy (tym bardziej, że nie potrzebuje FTZ) ale optycznie był słabszy niż nikkor - w okolicach 200-300 mm, do tego miał większą dystorsję, bardziej winietował i mocniej abberował. Jest też trochę ciemniejszy na długim koncu (1/3 działki to niby niewiele, ale w trudnych warunkach wszystko się liczy) i niestety nie ma wbudowanej stabilizacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    A czy ja gdzieś pisałem o kl/s?
    Nie pisałeś. Ja chciałem tylko uściślić z czym się mierzę. Dzięki za wskazówki odnośnie Z50.

Tak, trza jeszcze doliczyć koszty FTZ - jeśli go brak.
    Testowałem sobie tego tamrona - jest trochę lżejszy (tym bardziej, że nie potrzebuje FTZ) ale optycznie był słabszy niż nikkor - w okolicach 200-300 mm, do tego miał większą dystorsję, bardziej winietował i mocniej abberował. Jest też trochę ciemniejszy na długim koncu (1/3 działki to niby niewiele, ale w trudnych warunkach wszystko się liczy) i niestety nie ma wbudowanej stabilizacji.
    No .. ja właśnie najbardziej bym go potrzebował w zakresie 200-300 mm. Bardzo dziękuję.

Domyślnie

Ma tylko 1 wadę, nowych brak a jak ktoś jeszcze ma to w chorej cenie, a używki cholernie trzymają cenę nie wiedzieć czemu. Sam chciałem zamienić AF-P DX na AF-P ale gra niewarta świeczki, bo raz, że to wymarły system a dwa, że wersja DX też jest bardzo udana, więc wydanie 2k zł na fanaberię to za dużo.
    Dlatego dla mnie pakowanie kasy w obiektywy lustrzankowe tylko dlatego, że Nikon wypiął się na podstawowe tele typu 70-300 czy 70-200/4 (w miarę tanie, małe i jeszcze względnie lekkie) jest błędem. Nie ma co się kopać z koniem tylko trzeba pokazać Nikonowi środkowy palec i pójść do konkurencji, gdzie 70-300 i 70-200 mają już 2 jak nie 3 wersje, więc używki są w sensownych cenach. Takie stare A7III i tak ma lepszy AF niż Z5, o R8 to nawet nie mówiąc, więc żadna strata.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Tyle, że fotografując sport stabilizacja i tak psu na budę
    Albo stabilizacja albo światło a Tamron nie ma ani jednego ani drugiego.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni