Close

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Domyślnie

fotomarek k Tak samo zachowują sie praktycznie wszystkie lustrzanki cyfrowe.
    Nie ma w tym nic typowo analogowego.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Uważam inaczej po roku pracy na d70 Nikonek ma niestety w mieszanym tendencje do zupełnych odlotów kolorystycznych, niezależnie od ustawień WB (pre czy auto)

A jak już głos zabraliscie , to coś szerzej o narowach tego d-range powiedzcie..skoro tak dobrze ten sprzęt znacie
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

W mieszanym oświetleniu tj z udzialem światla żarowego przy automatycznym WB Fuji S3 pro niestety bardzo czesto sie gubi - to jego jedna z najsłabszych cech. Nikony zachowuja sie tu dużo lepiej .
    Co do d-Range pisalem wielokrotnie - nie należy demonizować jego działania. Jest ono na tyle delikatne, że mozna miec je ustawione w trybie auto na stałe. Aparat w znakomitej wiekszości przypadkow wystarczająco dokladnie dobierze proporcje z obu rodzajów pikseli.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

hej zapomnialem dodac "" bo takie stwierdzenie widze na wielu forach a tez go nei rozumiem

analogowy look !!! jak ja na analogu robilem tylko slajdy od 3 filmu w zyciu, ( tato mi pokazal slajdy z imprezy zarenczynowej swojej, a potem kolega zdjecia taty z afganistanu jak jakas elektrownie budowali w latach 80-tych) do dzis jak widze slajdy to placze ! niechce obejzec slajdu z 6x6 bo wyrzuce cyfre nic nie daje takiego efektu jak slajd
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Smurf - to moja 70ka jest chyba "od zawsze" zwalona-w miesznym żarowe "prosiaczkowaty" zafarb ma przeważnie, choć różnie i nieprzewidywalnie BYWA

S3 zrobiłem dotąd zaledwie kilkaset ujęć w mieszanym- głównie na auto wb-i jest DUŻO LEPIEJ... Zdążyłem też zauważyć, że wpływ trybów WIDE taki delikatny nie jest-jeśli są przepalenia, to nie są to "zdarte" piksele jak w D70, a bardziej odblaski jak na filmie...
    Ponadto gdzieś wyczytałem, że d-range w cieniach nie działa zupełnie- więc sprawdziłem... "Model" w czarnym garniturze, na czarnym tle, przy wide1 - wyłączyłem kontrowe i.. Na wyświetlaczu aparatu -rzeczywiście tylko głowa była ...ale na monitorze jest już nieźle jednak odbitki pewnie z tego poprawnej nie zrobię
    Co do auto d-range, to przy legitkach mus wyłączać - "wyszarza" tło
    Tyle po kilku dniach zauważyłem - chętnie też o konkretnych, cudzych doświadczeniach poczytam

ps.mam wielki sentyment do sprzętu N, ale porównałem kolorystykę D200 i s3 i ...

ps.Niedzwiedz nawet Cię rozumiem, bo też do slajdów (także tych na orwo, robionych kilkanaście lat wstecz) wracam z łezką... ale takie czasy
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k
    ps.mam wielki sentyment do sprzętu N, ale porównałem kolorystykę D200 i s3 i ...
    kolorystykę... Ale którą? W sRGB I czy w III a może w II - AdobeRGB:

A to dopiero początek pytań...

Domyślnie

W ramach zagospodarowania czasu wolnego chętnie Ci odpowiem:
    -interesowała mnie jedynie sRGB i jpg-ze względów (dla mnie) użytkowych...
    -jako znawca s3 zapewne wiesz, że ten aparacik ma tylko "jedno" AdobeRGB (tyle przynajmniej ja w moim egzemplarzu bez instrukcji znalazłem ),ale go nie sprawdzałem,
    -porównywałem odbitki na papierze, zrobione na maszynie frontiera, przez zawodowców którzy chcieli je zrobić jak najlepiej...
    Tyle mi wystarczyło...

[ Dodano: Wto 05 Wrz, 2006 ]
    ps.oczywiscie chciałem napisać że tylko jedno sRGB ma fuji
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Te przestrzenie to tylko przykład - chodzi mi o to, że kolorystyka to rzecz wtórna i zależy tylko od naszej decyzji. Poruszyłem tylko jeden parametr i zmiany są wyraźne - w skrajnych przypadkach dopiero jest jazda:

Domyślnie

Czornyj piszesz "kolorystyka to rzecz wtórna i zależy tylko od naszej decyzji" i racja... Ja mam tylko dość zwalczania tych "prosiaczkowych", charakterystycznych dla nikonków zafarbów na odbitkach...Radziłem sobie, ale fuji daje mi nadzieję na fajne jpgi wprost z aparatu...

A rawa jednego też zrobiłem (portret) i zinterpolowałem do wielkości, która pozwaliłaby na odbitkę o dłuższym boku ponad metr..i zachwyciłem się rzęsami modelki

No, jest nadzieja że aparacik się sprawdzi i jeszcze długo radość mi będzie przynosił
    Marek

Zakon Fuji

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów