Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Domyślnie

Panowie, nie jestem inżynierem, ale na mój zdrowy chłopski rozum skośne ułożenie sensorów interpolacje wymusza. Pozwólcie, że wytłumaczę to w krótkich słowach, jeśli bredzę, to chętnie się dowiem dlaczego.

Zacznę od klasycznej matrycy bayerowskiej, w której ułożenie sensorów (kropki odpowiadają lokacjom sensorów, ich faktyczny kształt jest bez znaczenia) wygląda tak:
    Analogicznie wygląda bitmapa w każdym komputerze - linie pikseli są zawsze pionowe i poziome. Zatem sprawa jest prosta - pierwszy górny piksel odpowiada pierwszemu górnemu pikselowi w pliku komputerowym, drugi górny drugiemu i tak to sobie liniowo/pionowo/poziomo idzie, wszystko bardzo proste. Ale przechodzimy do matrycy SuperCCD o analogicznej rozdzielczości, w której ułożenie sensorów wygląda (znowu pomijam nieistotny dla sprawy kształt sensora, by wszystko było bardziej przejrzyste) tak:
    I tu pojawia się problem - jak to zapisać do pliku bitmaparnego? Przecież te cholerne sensory fizycznie rozmieszczone są teraz w taki sposób, że za cholerę nie odpowiadają prostopadłej naturze komputerowego zapisu!!! Musimy je jakoś wyrównać, by można je było poskładać w równe szeregi zapisu binarnego!!! Rozwiązanie jest proste - musimy zinterpolować dodatkowe lokacje pikseli, a cała awantura ślicznie nam się uporządkuje (niebieskim kolorem zaznaczam zinterpolowane piksele):
    Jak widać z powrotem uzyskaliśmy śliczne kąty proste, teraz możemy już z powodzeniem zapisać to to jako plik komputerowy. A co uzyskujemy mimowolnie? Podwojenie rozdzielczości!

I teraz moje pytanie - czy widzicie w moim rozumowaniu jakiś błąd? A jeśli nie, jak można z matrycy, w której sensory ułożone są ukośnie uzyskać sensowny plik bitmaparny?

Domyślnie

W Twoim rozumowaniu kryje się delikatny błąd.. Poczatkowa matryca miała
    wymiar 4x4=16, nowa ma wymiar 8x8=64..

Podążając tą logiką nie dojdziemy do interpolacji 6MP->12MP..

Dobra, trzeba iść spać, bo zaczynam widzieć to, co chę, a nie to, co powinienem..

pzdr
    tadzik
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Domyślnie

Policz sobie dokładnie. Wszystko się zgadza idealnie. Pierwsza ma 25 pikseli, druga ma 25 pikseli, trzecia ma 49 pikseli. Powierzchnia wszystkich trzech jest identyczna.

Domyślnie

w kazdym programie graficznym masz mozliwosc przeliczania rozmiaru obrazka. I nie jest to tylko rozmiar x2 czyli dzielenie piksela na dwa, ani /2 czyli sklejanie dwoch pikseli.
    mozesz przeliczyc piksele np. x1,358. A jak to narysujesz graficznie? mozna brac ulamek piksela.
    uproszczenie na rysunkach jest zbyt duze
    ale mozna interpolowac tak, by otrzymac taka sama ilosc komorek, bez podwojenia.
    Fuji uznalo, ze upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu - schodkowanie ukosne jest lepsze od poziomego-pionowego, a wieksza liczba pikseli lepiej wyglada w materialach reklamowych
    zauwaz, ze gdybys obrocil obrazek zrobiony dla matrycy fuji - po ukosie, obrocil go o 45 stopni to bylyby komorki ulozone jedna nad druga czyli normalnie.
    oni zrobili komorki osmiokatne dlatego, zeby miec lepszy stosunek powierzchni swiatloczulej do powierzchni nie pracujacej na matrycy - gdzie sa sciezki do odprowadzenia sygnalu
    komorki osmiokatne tez mozna poukladac tak jak kwadratowe, to nie byl powod ich wprowadzenia. Gdyby tak zrobili nie byloby interpolacji o ktorej tu mowa. Oni jej jednak chcieli.
    zobacz co zrobil nikon w D1X - komorki byly prostokatne a nie kwadratowe!
    i byla bardzo dziwna interpolacja
    on mial 4024x1324 piksele na wejsciu, a na wyjsciu 3008x1980 czyli piksele sciskali na szerokosci ale rozciagali na wysokosci
    W sofcie robi sie cuda. Przeciez jeden piksel jest sklejany z czterech (bo dwa zielone) RGBG a w dodatku kazda krawedz powinna byc bardzo kolorowa. interpolacje zalatwia soft i to w sposob bardziej zaawansowany niz myslimy. W ostaniej linijce zrobilem kilka skrotow myslowych - prosze sie nie czepiac, mysle ze wiecie o co chodzi.
    mam przyklady tak zrobionej interpolacji - ale przez grafikow na komputerach, ze sie zaczelem zastanawiac, czy jednak nie sprzedac sredniego formatu i podarowac sobie przystawke za bajonskie sumy. Z sredniej jakosci (ostrosci) pliku z matrycy Nikona D1x mam zrobionego Tiff 60 MB na format A3. I to o super ostrosci i jakosci. A z D70 mam wydruki A1 i to tez swietne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pewnie, że rys.2 obrócony o 45 stopni daje ułożenie z rys.1 bo tak właśnie powstał - przez obrócenie o 45 stopni jedynki. Wszystko to co piszesz to prawda, mnie jednak tylko chodziło o to, że interpolacja tak czy siak jest konieczna, bo kształt tej matrycy fizycznie nie pasuje do kształtu pliku bitmaparnego. Czy zwiększają, zmieniejszają (jak w D1x) czy inne matematyczne cudności wyprawiają, fakt jest faktem - coś musi zachodzić. Interpolacja kolorów sąsiednich lokacji to już natomiast zupełnie inny temat, nie mający związku z tym konkretnie rozważaniem.

Konkludując - teza, którą podważałem to istnienie układu SuperCCD, w którym interpolacja nie zachodzi. Wg mnie z przyczyn, które powyżej podałem nie jest to możliwe.

Domyślnie

Jest to możliwe gdyby chcieli. Wystarczy że obrócą ułożenie komórek o 45 stopni. Ale oni tego nie chcą, bo to jest atut tej matrycy a nie wada. Nikon nie moze interpolowac tak jak oni bo by mu mocniej schodkowanie pionowych (poziomych) linii wyszło. A oni nie mają tego problemu, a mają 2x więcej pikseli z łatwą interpolacją.
    Istotą matrycy Super CCD jest oktagonalność piksela który ma lepiej wykorzystaną powierzchnię.
    A to będzie coraz większy problem ze wzrostem matrycy. Piksele sa już bardzo małe i pada na nie mało swiatła. Problemem stają się szumy, stąd też przewaga FF. Canon z 16 MP na FF ma wieksze komorki niż D2X, mimo że to tylko 12 MP. Muszą myśleć o przyszłości. Co z upchnięciem np 20 MP w formacie DX? Nikon ma już bardzo mocne odszumianie w D200 chyba też jak patrzę na sample. Bo nie widzę spodziewanego przyrostu ostrosci (ilości szczegółów). Lepszej dynamiki też nie - ale nikt nie pokazał na razie sampla zrobionego w dobrych warunkach oświetleniowych, wiec mam jeszcze nadzieję że będzie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Jest to możliwe gdyby chcieli. Wystarczy że obrócą ułożenie komórek o 45 stopni. Ale oni tego nie chcą, bo to jest atut tej matrycy a nie wada.
    No właśnie! Musieliby obrócić matrycę . Oczywiście, że tego nie robią, jak sam piszesz jest to jej atut. Wcale nie twierdzę, że nie jest.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    polecam Ci test P.Askleya na dpreview. Wg niego wadami tego aparatu są:
    A ja polecam jednak zapoznanie się z aparatem bo pan Askey jednak wyrocznią nie jest i zdarza mu sie pisać rzeczy niezgodne z prawdą. Już kiedyś na forum pisałem ale moge jeszcze. Miałem D100, mam S3 od roku, kupię pewnie D200 - ale nie pozbędę się S3. S3 ma wady ale ma też zalety np ROBI ŁADNE ZDJĘCIA o ile potrafi to jeszcze jego użytkownik.

-$1,000 droższy od konkurencji
    to była prawda, ostatnio się to zmienia

- niefajne artefakty z SuperCCD
    tak są ale widoczne w powiększeniach w Photoshopie - spróbuj je znaleźć na zdjęciu A3

- kiepskie możliwości w kwestii zdjeć seryjnych
    to prawda zapis RAW-ów jest bardzo powolny - przy jpg jest lepiej

- rozszerzona dynamika zdj - taka sobie, jakie takie rezultaty daje w ACR
    tu się akurat z panem Askeyem pozwolę niezgodzić - rozszerzona dynamika w tym aparacie to świetna rzecz i działa bardzo dobrze

- cholernie duże RAW-y w trybie roz. dynamiki
    to jest tak zwana ŚWIĘTA PRAWDA

- korekcja ekspozycji co pół EV
    dla robiących w RAWACH to ŻADEN PROBLEM, zresztą przy jpegach też widzę niewielki

- System nadal sprawia wrażenie złożoneggo z dwóch połówek (cyfrowa/foto)
    w czym tu problem? niektórzy lubią nawiązanie do tradycji

- ni ma podnoszenia lustra i VR
    lustra owszem nie ma ale o co chodzi z VR? Żaden korpus Nikona nie ma VR - a obiektywy z VR działają jak najbardziej

- budzi sie z uśpienia jeno za naciśnieciem migawy
    tak, ale możliwe że w nowszej wersji firmware'u to usunięto - ja mam starą

- synchro flesza jeno 1/180
    niestety, to taka przypadłość tańszych nikonów i nikonopodobnych

- denerwujący podgląd - ni ma możliwości oblukania histogramu i skasowania po cyknieciu zdjątka
    a to jest tak zwana G...O PRAWDA . Jest tylko sobie trzeba to po prostu ustawić - ctery wersje histogramu, przepalenia i kasowanie - wszystko pod szybkimi klawiszami

- i w dodatku kasowanie zdjątka jest spowolnione przez animke
    fakt, irytujące

- najwiekszy i najcieższy pośród konkurencji
    to akurat wg niektórych zaleta, jak dla mnie wada

- dziwaczny wybór ISO na kółku trybów
    nie jest tak źle, widziałem dziwaczniejsze i bardziej egzotyczne rzeczy

- wizjer do najwiekszych nie należy
    fakt - nie należy

- oprogramowanie Hyper-Utility2 ma ograniczone możliwości ustawnień, lepiej w Adobe Camera RAW
    HU to dziwny soft - nie z tej epoki, interfejs wydumany (projektant z programistą do rozstrzelania), zajmuje mnóstwo miejsca, instaluje setki (a nawet chyba grubo powyżej 1000) plików. Mimo wszystko jakoś to działa i daje całkiem niezłe efekty. Ja też wolę ACR ale przy ISO 1600 ACR ma jakiegos buga - w okolicach wysokich świateł pojawiają się dziwne otoczki, dające absolutnie niepożądany i nieakceptowalny efekt

Poza tym to naprawde fajny aparacik ale raczej dla tych, którym się nie spieszy

Pozdrawiam
    Krzysiek

Domyślnie

Stary wątek, ale przecież na czasie - bo sprzęt obecnie bardzo atrakcyjny cenowo..Ja też- po kilkudziesięciu zdjęciach wykonanych sprzętem Kolegi-dołączyłem do grona użytkowników I pytanie do "starych" posiadaczy: jak się ustawia, by histogram i wskazania przepałów były bardziej "pod ręką"? Wyżej c3po wspominał, że można to ustawić pod przyciski funcyjne, ale nie mogę się dogrzebać...a instrukcja polska ma dopiero dojechać
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

ja juz niedlugo w przyszlym tygodniu tez bede posiadaczem s3pro....nie zraza mnie jego spped mialem/mam s2pro...mam nadzieje ze nie bede mial z nim problemow
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów