Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Domyślnie

a tu sie z przedmowca pozwole nie zgodzic.
    chwila macania wystarczy do dosc powaznej opinii. ja po 3 minutach obcowania z s3pro wykreslilem go raz na zawsze z listy zakupow. jesli ktos od lat robi zdjecia i mial w lapie nie jeden korpus ( czytaj z nie jednego pieca chleb fotograficzny jadl) to dobra konstrukcje rozpozna po kilku chwilach trzymania w rece. to nie ma wielkiej filozofii! zauwaz ze takie dyskusje tak na prawde rozpoczely sie od czasu gdy fotografia stala sie popularna bo przyszla cyfra. Zdaje sobie sprawe, ze ktos kto w najlepszym razie wystrzelal (jak to czesto niestety czytam na forum, choc to zwrot wiele mowiacy o autorze) kilkaset nawet filmow a potem przesiadl sie na cyfre moze miec klopoty z ocena nowego body i musi miec setki testow, linijke, wage i cuda na kiju. Dla nas - staruszkow fotograficznych wystarczy kilka chwil z nowym aparatem i wiemy co jest lepsze.

Domyślnie

Popieram w całej rozciągłości. Właśnie dlatego po kilkunastuminutowym macaniu S3Pro zrezygnowałem z zakupu. Tak więc będzie D200.

Domyślnie

Nie zgodze sie z kolegami. Uważam, że ergonomia ma znaczenie podstawowe dla tych co robią np sport i to dynamiczne dyscypliny jak koszykówka. Muszą mieć intuicyjnie porozkładane, łatwo dostępne przyciski. W 99% innych rodzajach zdjęć na zminę ustawień ma się kilkanaście sekund między wykonywanie serii zdjęć i jest to wystarczające nawet gdy do obsługi jakiegoś przycisku trzeba drugiej ręki. W S3pro nie jest idealnie, no i co z tego. Nie jest też tragicznie. Bardziej niż ergonomia mnie odstarasza czas zapisu plików w dużej dynamice. Ja w akurat nie potrzebuję prawie nigdy szybkości. Kłopot w tym, że ...prawie. Ale ... Ważna jest jakość zdjęć. D200 tylko macałem, plików nie można było zabrać. Czekam z decyzją na to aż zrobię D200 sam pliki na 100 ASA i porównam do Fuji S3. Bardzo chciałbym kupić Nikona, body lepsze o niebo (macałem). Szybkość zapisu też nieporównywalna. Nastawiłem się na niego. Ale boję się że dynamika nie będzie taka super. I wtedy będę miał duuuży dylemat.
    Lubię F100 - świetna ergonomia, ale gdy trzeba super jakości - robię Mamiya RZ. A ta kilkukilogramowa kanciasta skrzynka nic nie ma wspólnego z ergonomią.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    robię Mamiya RZ. A ta kilkukilogramowa kanciasta skrzynka nic nie ma wspólnego z ergonomią.
    Jak to: nie ma??? Wg. mnie jest b. ergonomiczna! Zgoda, troche dużawa, choć wcale nie taka znów cieżka, a na pewno nie kilkukilogramowa - raptem 2,5 kilo ze standardem 110 - spokojnie można pracować z reki... Ale poza tym - jest super! Kolosalna, jasna, wymienna matówa, podwójne pokretło ustawiania ostrości, MLU na korpusie no i żaden vertical grip nie jest potrzebny, bo wystarczy przekrecić kasete i już jest pionowy kadr, w dodatku z automatycznie zmieniającą sie w wizjerze maskownicą! Jedyną wg mnie wadą jest konieczność stosowania adaptera Tilt/Shift wymagającego w dodatku kretyńskich obiektywów short barrel (raptem dwóch), co wychodzi nietanio - mogli to zrobić jak w starym Rolleifleksie, gdzie można było pokłonić cały mieszek (niewiele, bo niewiele, ale zawsze coś)

Domyślnie

zbaczamy nieco z tematu posta.
    a jak nie standart ? tylko tele 250 mm i pryzmat z pomiarem to juz bedzie ponad 3 kg. Te pokretla do ostrosci nie idzie trzymac w momencie focenia. Jesli sie nie robi ze statywu (czasami tak jest) to kwadratowa puszke zle mi sie trzyma.
    Do ergonomii D200 wracajac. Bardzo mi sie podoba body. Choc jest jeden przycisk - do kasowania zdjec, ktory przeniesli tak, ze nie idzie kasować prawą ręką. Bardzo upierdliwe. I co - i nic, to nie zdyskwalifikuje aparatu bo to nie jest najwazniejsze. Oglądam zdjęcia z fotopolis i czekam na swoje testy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    zbaczamy nieco z tematu posta.
    Fakt. No to wracając do tematu - wydaje mi sie, że sample pałetające sie w sieci są na tyle zachecające, że przy porównywalnej cenie obu korpusów d200 wydaje sie w stosunku do Fuji zdecydowanie bardziej atrakcyjny. Dla mnie np. istotny jest fakt zastosowania 2,5" LCD o dwukrotnie wiekszej rozdzielczości - to jest rzecz przydatna zarówno w studio, jak w plenerze. Na pewno też z 10MP matryc uzyskamy rozdzielczość wyższą niż z najsprytniejszej, najdzikszej matrycy 6MP, jaka jest w Fuji w dodatku bez artefaktowania (choć podejrzewam że artefektowanie SuperCCDII to w "realnym świecie" efekt kompletnie nie mający wpływu na foty)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Greenwich, CT

Domyślnie

Czytalem na dpreview, ze na razie w japonii wymieniaja jakis element w S3 pro odpowiedzialny za szybkosc zapisu. Niebawem bedzie to mozliwe i u nas. Koszt niewielki w porownaniu do ceny korpusu, przyajmniej tak bylo napisane. Dla tych co chca pozostac przy S3 pro operacja taka bedzie przydatna, a dla znudzonych Jest propozycja S4 Pro, ktory wystrzeli w lutym 2006.

Domyślnie

Ten element to bodaj po prostu zwiększenie pamięci cache. Ja bym tam poczekał na S4 - czytałem ploty, że ma wymiatać jak niemieckie MPO

Domyślnie

Co byście woleli Świetną matrycę czy karabin maszynowy Ja wole korpus z świetną matrycą,szybkośc raczej mi nie potrzebna,spokojnie wystarcza mi 3,3kl/s w F801s.Ja tam mam na liście zakupów właśnie S3 ze względu na matryce i jakość zdjęć,widziałem i robiłem S2 i S3 i powiem szczerze że mnie bardziej kuszą niż D200,którego widziałem tylko w broszuli
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

To poczkej na S4 - ma mieć matryce o wielkości pixela mniejszej niż D2x i jeszcze lepszej tonalności (i to bez wydzielonych, małych sensorków), a to wszystko upakowane w korpusie F6kti

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów