Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Domyślnie

shaak-wiesz może jak "zamieszać"w klejności wyświetlania histogramu? W s2 była taka możliwość? Chciabym tak ustawiś by fotka wyświetlała się na lcd automatycznie z histogramem...Albo chociaż bezpośrednio naciśnięciu play-a
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

niestety o progeamowaniu guzikow funkcyjnych nie slyszalem tylko klikanie 4 razy w historiogram przy przegladaniu fotek potem jak wlaczysz znowu przegladanie to wlacy sie odrazu z przepalami chyba ze ruszysz historiogram
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

chyba coś "nie tak" mam ustawione-u mnie wraca automatycznie do początku i znów trzeba kolejno wszystkie "szczeble" histogramu przechodzić...Po "play" widać tylko"gołą"fotkę itd....

[ Dodano: Nie 27 Sie, 2006 ]
    Już wiem chyba jaki powód schowania histogramu głębiej w s3-nieczęsto będzie trzeba go wyciągać Zrobiłem dziś troche zdjęć z wszystkimi trybami pomiaru i wszystkie mierzą zgodnie z przeznaczeniem. Grzebałem w histogramach i przepałach (baterie siadły więc szybko, bo już po ok.250ujęciach)-po to głównie by się zdziwić Wykresiki wręcz książkowe. Monitorek świeci dla mnie narazie "myląco"-trza się będzie przyzwyczić i nie lękać, że drabinki oszukają. Światło było dziś bardzo kontrastowe, ale np. przy pomiarze punktowym na twarze modeli mam i błękit nieba i chmurki i w cieniach szczegóły-ta tolerancja (czyt.rozpiętość tonalna) się potwierdza..Jeszcze zobaczę, jak na papierku to będzie wyglądało- bo monitor to monitor, a ja na papierze chcę mieć "jak trzeba"

I jeszcze pytanie do doświadczonych użytkowników s3-w jakich sytuacjach wyłączacie tryb poszerzonej dynamiki,bo ja zamierzam mieć włączony "na stałe" i może o czymś (poza szybkostrzelnością) nie pomyślałem??

ps.pionowy spust w moim egzemplarzu nieco zbyt mięki-zdarzały się przypadkowe "strzały" przy ostrzeniu..
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

spust miekki , a tryb szerokiej dynamiki przydaje sie w kontrastowych scenach o duzej rozpietoscj ja jakies 50% robie w d-range

Domyślnie

Zwrociliscie tez uwage, ze moitorek w S3 nie potrafi oddac niektorych kolorow? Czasami wkurzalem sie, ze nie mam tych kolorow (odcieni) jakie bym chcial. Po kilku poprawkach, dalem za wygrana. W domu na dobrym monitorze znalazlem jednak kolory, o ktore mi chodzilo juz na pierwszym ujeciu (w tym wypadku mysle o lekkim fioleciku).

Co do WD.... to brakuje ustawienia: wylaczone.
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

WD.. co to ?

monitorek swieci za jasno i rzeczywiscie oklamuje ja go przyciemnilem na maksa i w miare pokazuje prawde , a kolory da sie zmienic jak sie chce

Domyślnie

Ty mnie tu, NIedzwiedziu, za slowka nie chwytaj
    Wide Dynamic Range

[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
    Ps. co do monitorka: tez go mam zgaszonego, ale to koloru jeszcze nie poprawia. NIe ma przeciez mozliwosci kalibracji ekranu w aparacie.
    Co wazne jest - w istocie aparat rejestruje jednak wlasciwe barwy. Choc czasami ich na podgladzie nie zobaczysz.

Przypomniale mi sie drugi przyklad:
    fotografowalem na wiosne bratki w parku. Wszystkie zarejestrowaly sie pienie. Fioleowawe zas nie. I choc przekopalem wszelkie mozliwe ustawienia w menu, nic to nie dalo. Mocno rozczarowany wrocilem do domu i na komputerze stwierdzilem, ze juz pierwsza klatka zawierala wlasciwe kolory. Oszukuje monitorek, ot co

Domyślnie

hmm fiolet mowisz a sprawdze dzis !
    a tryb wide da sie wylaczyc w menu na standard i robisz raf bez wide i zajmuje 12 mb

Domyślnie

Aj sorki wielkie, Niedzwiedziu - sie zupelnie zle wyrazilem! Jasne, ze sie rozszerzona dynamike wylaczyc da wlasnie w menu! A mi chodzlo, ze pod klawiszami funkcyjnymi tego nie ma! Zem zamotal calkiem

Domyślnie

Pierwsze fotki z s3 już na papierze i... okazało się, że niekiedy "szeroka dynamika" przeszkadza. Sceny średniokontrastowe "szaro" wypadają Przepalone biele-niekiedy celowe i potrzebne-też "robi na szaro" Fakt, to wszystko da się poprawić w programie graficznym,ale...
    Mam pytanie do użytkowników z większym doświadczeniem z "poszerzoną dynamiką":co sądzicie o ustawieniu auto d-range -w jakich sytuacjach się sprawdza, a w jakich nie? Czy normalnie, "w polu", potrafi dostosować dynamikę do zastanych warunków oraz czy i kiedy zawodzi? Przełączanie trybu wide na standard jest mało wygodne,a w instrukcji piszą, że auto d-range to może zastąpić...
    Łatwość komputerowego poprawiania fotek z s3 jest zaskakująca-wolałbym jednak tych poprawek mieć niewiele

Pozdrawiam,Marek
    Marek

Zakon Fuji

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów