Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Wybór systemu

Domyślnie

Biorąc pod uwagę, że Twoje zainteresowania koncentrują się głównie na krajobrazach, odradzam zakup aparatu z popularnymi obecnie matrycami o rozdzielczości 24 milionów pikseli. Odradzam też zakup aparatu bez dokładnej analizy Twoich potrzeb, a już na pewno, bo szkoda straconego czasu. Swojego czasu wiele godzin spędziłem na giełdach fotograficznych w Łodzi ul. Piotrkowska 77 i w Warszawie na ul. Batorego, które to do dziś mile wspominam. To były miejsca, gdzie można było zapoznać się z różnymi aparatami, dokonać świadomego wyboru i skorzystać z cennych porad. Obecnie, w dobie licznych punktów sprzedaży sprzętu fotograficznego, zarówno nowego, jak i używanego, zachęcam do odwiedzenia takich miejsc. Wystarczy zabrać ze sobą kartę pamięci, wybrać interesujący Cię zestaw i zrobić kilka zdjęć. Efekty możesz obejrzeć na monitorze w sklepie lub w domowym zaciszu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę, że Twoje zainteresowania koncentrują się głównie na krajobrazach, odradzam zakup aparatu z popularnymi obecnie matrycami o rozdzielczości 24 milionów pikseli. Odradzam też zakup aparatu bez dokładnej analizy Twoich potrzeb, a już na pewno, bo szkoda straconego czasu.
    Pewnie, można w nieskończoność analizować, myśleć, czekać na nowszy model, składać pieniądze i za kilka lat może coś kupić. Finalnie można przejść w rozsądną opcję "niekupowania". Tak, mi straconych okazji by było szkoda.
    Odradzasz 24Mpx, to jakie wg Ciebie jest minimum?

Nie chcę wchodzić za głęboko w sytuację finansową autora, jak stać go aktualnie tylko na body to jaki jest cel kupowania XT-5? Blisko kwotowo jest już Zf, który świetnie się dogada z posiadanymi szkłami AIS. 20/3.5 ogarnie krajobraz. 35/1.4 i 50/1.4 ogarną resztę.
    Jeśli są fundusze tylko na Z5 i nie wiadomo kiedy będą kolejne na obiektywy to ja bym kupił to Z5 i bawił się tymi manualami.
    Kolejna opcja to odkupienie X-T2 i 10-24, skoro to co dawał to była bajka. Tylko wtedy AIS nie pokaże całego swojego potencjału.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Taaa, bierz 45Mpix, potem worek pieniędzy na szkła które tę rozdzielczość wykorzystają i drugi worek na komputer i pamięci masowe, które te pliki udźwigną.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

24Mpix w zupełności wystarczają do 99% zastosowań. Zawsze można skorzystać z obecnego oprogramowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    ...Może polecasz aparat widniejący w tym artykule? Jaką ma matrycę?
    Aparat jak aparat, ale ten statywo-taboret (i jeszcze chyba z klapą od kibla) to mistrzostwo świata. A artykuły jak ten powyżej jak najbardziej trzeba przytaczać. Taka generatywna paplanina to przyszłość i trzeba się zacząć do tego przyzwyczajać

Domyślnie

Pytanie o publikowanie zdjęć. Jeżeli do netu to 24 Mpx to aż nadmiar. Powiększenia w rodzaju A4 i nieco większe też spoko. Jeżeli wielkość wystawowa to faktycznie lepiej 45 Mpx.
    W epoce softu typu Topaz, PS itp mozna nawet odpuścić sobie 45 Mpx. Sam się zastanawiam czy tak nie zrobić. Starając się mieć super wydruki w formacie 70x100 cm (B1).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

24 mpix jest wystarczające.
    Mam trzy aparaty 24mpix, 30mpix i 45 mpix.
    Przyzwyczaiłem się do 30mpix i jest to wygodne ale nie żeby konieczne.
    Jeśli przy robieniu zdjęć kadruje się tak, żeby potem nic nie wycinać to 24mpix jest wystarczające. A do netu to świat i ludzie.

Wiadomo, też że w budżęcie Z5 nie ma specjalnie opcji aby kupić coś z większą ilością pikseli, trzebaby szukać w używkach. Tych cen nie znam specjalnie bo chyba wchodzą tylko Sony z literką R i Z7 lub Canon R (30mpix).
    Jako że to post w innych systemach, Canon R obecnie tanie są używki. Można znaleźć dobry stan za 3tys. A było nie było to 30mpix.
    Ale wybór bezlustra to nie tylko koszt body, to też potem obiektywy a w Canonie szkła kosztują. Z drugiej strony tańsze są EFy ale to przez przejściówkę, co działa bdb no ale robi się rozmiar.

Opcją do Z5 może być coś z Sony. W tej cenie będzie a7iii ale wiadomo jest to już leciwy sprzęt. Mnie niektóre rzeczy denerwują w a7iii, patrzę na to z perspektywy np Canona R. Czuć że a7iii to "starsza generacja" niż Canon R.
    Ja bym nie kombinował i brał te Z5 autorze wątku Najważniejsze jest popatrzenie sobie w systemy jakie chcemy szkła i ile to kosztuje w każdym z nich. Bo większość kasy powinno się wydać na szkła a nie na body

A gdyby autor wątku chciał ponownie kupić sobie XT2 + 10-24 to za komplet używek w dobrym stanie kupi to za około 4-4.5 tys aktualnie. Chyba trudno będzie skompletować taki zestaw (body plus szeroki zum f4) w pełnej klatce w tej kwocie.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-02-2025 o 07:59
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Panowie możemy nie robić spamu? Pogadajcie sobie o tym na PW

Dziękuje wszystkim za rady i zdecydowałem się postawić na Z5. Wiem ze gęsta matryca może wiele dać, ale nie przewiduje na razie drukowania zdjęć wiec będę rzeźbił w tym na co mnie stać a, że kupowałem szkiełka AIS właśnie pod krajobraz i pochodne to zaoszczędzę sporo na dedykowanych obiektywach, bo po cholere mi AF do widoczków?

Domyślnie

Czy mógłbyś napisać, czemu wybrałeś szkła AiS do fotografowania krajobrazu?

Ps. Mam 24/2 AiS, muszę przewietrzyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Czy mógłbyś napisać, czemu wybrałeś szkła AiS do fotografowania krajobrazu?

Ps. Mam 24/2 AiS, muszę przewietrzyć
    Jednym z moich marzeń to było mieć Nikona F3HP + szklarnie no i tak zacząłem sobie to gromadzić właśnie trochę pod kątem widoczków, trochę tak uniwersalnie, a naszła mnie ochota znowu posiadać cyfrę to stwierdziłem, że nie będę wydawał kilka tysiecy cebulionów na dedykowane szkła, bo to samo mogę oblecieć tymi starociami. W planach jeszcze 85 1.4, 105 1.8 Vojtuś 58 1.2 (bo nokton za dużo kosztuje)

Ogólnie w planach miałem do wykorzystania tylko F3, ale niestety muszę ja na serwis oddać, by mi wymienili dźwignię włączania aparatu, wymienili mi pokrętło zmiany czasu, albo dorobili mi ogumienie do tego. Musiałbym jeszcze zamówić inny wizjer, muszlę oczną, soczewki korekcyjne (bo uj tam już widzę :P) skaner do negatywow i wyszło to by mnie mniej wiecej tyle samo ile Z5 z drugą baterią, kartą pamięci i adapterem. Więc wolę na razie cyfrę kupić i bawić się manualnymi szkłami a z czasem jak się dorobię na fotografii i będę sprzedawał fotografie ziemnioka za milion eurosów po sztuce to wezmę się za analogową.
    Ostatnio edytowane przez Lukasz580 ; 19-02-2025 o 12:16

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni