Hej,
pytanie trochę techniczne. Odpowiedzi szukałem w internetach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
W D700 używałem z powodzeniem takiej przejściówki jak w załączeniu.
Po przesiadce na d810, aparat pyszczy, aby sformatować kartę, a następnie przy próbie formatowania krzyczy o błędzie karty i nie ma możliwości, aby użyć takie ustrojstwo.
Mam takie 3 przejściówki - na każdej jest tak samo, więc to nie wina pojedynczego egzemplarza.
Uprzedzając komentarze - tak wiem, że to rozwiązanie nawet na D700 wcale nie musiało działać, bo nikon nie wspiera takich wynalazków, wiem również skoro zaleca używanie CF, to po co kombinować - z tego powodu, że czytniki CF nie są szczególnie ergonomiczne i nie zawsze się ma je przy sobie, nie każdy laptop, a chyba żaden nowoczesny, nie jest wyposażony w PCMCIA, a po trzecie zewnętrzne czytniki są delikatne i wszystkie 3 które mam w szufladzie przestały działać w różnych okresach czasu.
Używania SD jest sensowniejsze, ale wolałbym jednak mieć dwie karty, niż jedną.
Wracając do początku - w specyfikacji technicznej w części staorage dla D810 napisano: SD/SDHC/SDXC, CompactFlash (UDMA compliant), a dla D700: Compact Flash (Type I).
Z góry dzięki za ewentualne wyjaśnienie
pozdr, M
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami