Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie dylematy P950/1000/1100

Hej wszystkim,
    mam fazę na księżyc. W obiegu były teleskopy, seestar ale ciągle mam niedosyt.
    Jestem mieszczuchem, który często szlaja się po polach i lasach- zwykle z psem, więc gabaryt i ilość sprzętu do noszenia jest ograniczona, ale lubię wrzucić do auta statyw i przy zachodzie słońca pofocić (jeśli mam czym).
    I tu robi się dylemat. Chyba jak każdy kto o ten temat się ociera kibicuje serii P (950 czy 1000) aleee w sieci są albo zamazane zdjęcia saren (szumy) albo księżyc w jednym kadrze. Pomimo prześledzenia wielu filmików na yt, wątków for oraz grup na fb (przemilczę dyskusje z gpt ).
    Czy jest może tutaj ktoś kto ma ten aparat i może się podzielić opinią co do zdjęć/filmów wschodów księżyca, czy księzyca w scenerii. Czy ten obiektyw jednak nie jest za ciemny do tego typu kadrów?
    I pytanie kolejne czy różnica w gabarycie 950 a 1000 czy nowego 1100 jest przerażająca czy warto podźwigać dla lepszych zdjęć (o również dopłata 2 tys, jest racjonalna za wyższy model). Czy faktycznie nie ma opcji w 950 manualnej ostrości?
    Poza księżycem zdarza mi się chodzić o zmierzchu czy we mgle i trochę się boje ciemnych ujęć chociaż w RAW można chyba zawsze coś podciągnąć (?) Czytałam również że 950 nie jest demonem prędkości i lubi długo mielić zdjęcia- czy faktycznie jest to przeszkadzające? Obawiam się również problemów o których tutaj czytam- czyli problemów z ostrością i ewentualnym odsyłaniem do serwisów.
    Czy jednak lepiej zainwestować w używkę innego modelu i wziąć po prostu większy obiektyw?

Domyślnie

Nie wiem czy to prowokacja, czy też nie, ale... o tzw. jakości zdjęć w przypadku aparatów typu megazoom ciężko jest mówić.
    Ogniskowa i teoretyczne możliwości w zakresie FOV to jedno, ale rozmiar matrycy jest dosyć symboliczny.

Kup taki, który nie będzie dojechany czy zapiaszczony (używka) albo nie zabije Twojego budżetu (nówka).

Cykasz niedoświetlone, ciągniesz cienie (jeśli jest co), odszumiasz, skalujesz do 2MPIX i do przodu...

Domyślnie

Myślę, że do nocnych zdjęć P950/1100 z matrycą 1/2.3 cala to ślepy zaułek. Nie bez przyczyny nie możesz znaleźć dobrych zdjęć z tego aparatu To są aparaty ze sporymi ograniczeniami, można je wykorzystać ale nie oczekuj cudów jeśli chodzi o jakość zdjęcia, obróbkę, wyciąganie z cienia czy wysokie ISO (a to wszystko przydaje się przy zdjęciach nocnych/przy zachodzie słońca). Poczytaj o wielkości matryc i wpływie na jakość zdjęcia.

Jeśli poszukujesz niedużego aparatu, a Nikony P wcale nie są takie małe
    https://camerasize.com/compact/
    Moim zdaniem kup sobie jakieś aps-c z obiektywem 70-300 lub 100-400. To są całkiem nieduże zestawy i jak dla mnie sensowny kompromis. Pytanie jeszcze o budżet, bo nie znam cen tych aparatów, więc trudno stwierdzić ile chcesz wydać i coś konkretnie zasugerować.