Hej wszystkim,
mam fazę na księżyc. W obiegu były teleskopy, seestar ale ciągle mam niedosyt.
Jestem mieszczuchem, który często szlaja się po polach i lasach- zwykle z psem, więc gabaryt i ilość sprzętu do noszenia jest ograniczona, ale lubię wrzucić do auta statyw i przy zachodzie słońca pofocić (jeśli mam czym).
I tu robi się dylemat. Chyba jak każdy kto o ten temat się ociera kibicuje serii P (950 czy 1000) aleee w sieci są albo zamazane zdjęcia saren (szumy) albo księżyc w jednym kadrze. Pomimo prześledzenia wielu filmików na yt, wątków for oraz grup na fb (przemilczę dyskusje z gpt).
Czy jest może tutaj ktoś kto ma ten aparat i może się podzielić opinią co do zdjęć/filmów wschodów księżyca, czy księzyca w scenerii. Czy ten obiektyw jednak nie jest za ciemny do tego typu kadrów?
I pytanie kolejne czy różnica w gabarycie 950 a 1000 czy nowego 1100 jest przerażająca czy warto podźwigać dla lepszych zdjęć (o również dopłata 2 tys, jest racjonalna za wyższy model). Czy faktycznie nie ma opcji w 950 manualnej ostrości?
Poza księżycem zdarza mi się chodzić o zmierzchu czy we mgle i trochę się boje ciemnych ujęć chociaż w RAW można chyba zawsze coś podciągnąć (?) Czytałam również że 950 nie jest demonem prędkości i lubi długo mielić zdjęcia- czy faktycznie jest to przeszkadzające? Obawiam się również problemów o których tutaj czytam- czyli problemów z ostrością i ewentualnym odsyłaniem do serwisów.
Czy jednak lepiej zainwestować w używkę innego modelu i wziąć po prostu większy obiektyw?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami