Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Ładowarka USB do aparatu - jaka?

Zacznę temat od fajnego cytatu z reddita:

That’s the beauty of USB C - it replaced a plethora of dongles and cables with one „standard“ - now we have identically looking cables and outlets which cover very different subsets of the standard and it’s entirely impossible to tell what a USB C plug and cable does by just looking at it.
    A przechodząc do rzeczy: polecacie jakąś małą ładowarkę do aparatów, albo podpowiecie jakiej powinienem szukać? Bo już zgłupiałem.

Mam uniwersalną ładowarkę GreenCell, i wszystko nią ładuje - ale, zgrzyt wystąpił przy Canonie R8. Nie działa. Podobnie było jak testowałem Nikona Zf - również, za słaba (nawet wyjście "quick" 18W). Co ciekawe - Nikon Z6 II, z tą samą baterią EN-EL15c śmiga bez problemu nawet na słabszych.

Poradziłem sobie z ładowarką do laptopa (65W) ale aparaty raczej tylu nie potrzebują. I wyczytałem że wystarczy kupić ładowarkę Power Delivery i problem zniknie. Tylko jaką? Ktoś pisał że 25W starczy, inny że używa 30W, itd. A z kolei wożenie ładowarki tylko do akumulatorów foto to dodatkowy bagaż.
    Od razu kieruję to samo pytanie odnośnie powerbanku - też wystarczy funkcja PD i będzie działał?
    Ostatnio edytowane przez Ivy Mike ; 03-02-2025 o 02:45

Domyślnie

Te moce w tych ładowarkach są często gęsto oszukane bo zbyt szybko sie nagrzewa i odłącza to PD

Domyślnie

Nie do aparatu, ale do laptopa kupiłem ładowarkę Baseus 65 W. Ma dwa USB-C i jedno USB-A. Oryginalna ładowarka lapka ma moc 90 W, ale ta kupiona daje radę tylko dłużej trwa ładowanie. Mam też kabel z pomiarem mocy i te 65 W jest pobierane tylko przez pierwsze kilka minut ładowania, potem pobór mocy spada.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dobrze wiedzieć że tak to działa. Pomyślę właśnie o takiej, bo zmieściłaby się w torbie do laptopa z jakimś kablem. Mój Lenovo ma 65W, więc teoretycznie 45W powinna hulać.

Domyślnie

Tylko weź pod uwagę, że zasilacz pracujący na pełnej mocy długo nie pociągnie, a chińskie z mocami podanymi z D to w szczególności.
    To, że pełna moc jest podawana tylko przez kilka minut może świadczyć o przegrzaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ivy Mike Zobacz posta

A przechodząc do rzeczy: polecacie jakąś małą ładowarkę do aparatów, albo podpowiecie jakiej powinienem szukać? Bo już zgłupiałem.
    taką mam, mała, daje rady ładować nikona z7II i jednocześnie telefon
    https://www.x-kom.pl/p/648961-ladowa...b-c-usb-a.html

przy czym najważniejsze jest to "Po podłączeniu urządzeń do obu portów USB-C maksymalna moc wyjściowa na każdym porcie to 30 W. Ładowanie przez jeden port USB-C i jeden USB-A daje maksymalnie 45 W w pierwszym i 18 W w drugim. Podczas ładowania trzech urządzeń naraz, pierwszy port USB typu C oferuje maksymalnie 30 W, a drugi port USB-C i USB-A - 18 W." więc inne ładowarki jeśli chcesz użyć to muszą na wyjściu mieć te 45W albo i więcej
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

A jeszcze sobie przypomniałem, że niektóre ładowarki mimo odpowiedniej mocy mają za małe napięcie do ładowania aparatu, więc na to też należy zwrócić uwagę, żeby nie było te 5-7 voltów tylko więcej 9 a niektórzy piszą że nawet 12V
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Tak czytam co tu się pisze, i trochę się dziwię, ale dobra, bez komentowania wpisów powyżej napiszę tylko jak to wygląda u mnie
    Do ładowania aparatów (wszystko jedno jakiej firmy) używam kilku (nastu) ładowarek USB-C z PD. Dlaczego tak dużo ładowarek? Bo producenci ich tyle dają, mam kilka od Apple (z każdym Macbook'iem Pro przychodzi nowa), do tego kilka zakupionych na Amazon kombajnów od 100 do 200W z 4-6 wyjściami, które są w gniazdach w każdym pokoju w domu, po jakieś mniejsze podróżne. Tych oryginalnych które przyszły z aparatami np. z Z9 nawet nie rozpakowałem, nie miałem potrzeby
    Powiem szczerze wszystkie działają dobrze i nigdy nie było problemów z małą mocą, brakiem ładowania, i czy przegrzewaniem się (no kurde nawet oryginalna ładowarka Apple 120W też się robi ciepła i jest to normalne).
    Moim zdaniem dowolna ładowarka z PD wystarczy, byle miała te 100W, o mniejszej mocy bym nie kupował bo po co? Rozmiarowo to i tak są maleństwa,
    Jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę to moc ładowania na jedno wyjście. Czasami producent robi ładowarkę o mocy sumarycznej mocy 100W która ma 4 wyjścia, ale nawet jak się podłączy tylko jedno to maksymalna moc jest i tak tylko np. 40W bo taki jest limit mocy na wyjście.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

PD to chyba 20 albo 21V o ile pamiętam

Moja 100W ładowarka nie jest w stanie naładować laptopa do końca. chyba tylko do 60%
    Są ładowarki które deklarowany czas są w stanie utrzymać tylko przez jakiś czas
    A sa takie które nie potrafią obsługiwac poszczególnych standardów ładowania
    Są ciekawe kanały na youtube... z testami i pomiarami

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni