Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikon D7500 - problemy z ostrością

Witam,
    Niedawno zakupiłem używany D7500 przez OLX. Przesiadłem się z D300, z którego korzystałem ponad 4 lata. Jestem amatorem z pewnym pojęciem o temacie, ale do znawcy mi daleko.

Z nowego body korzystałem z obiektywu Nikon AF-S 32 mm/ 1.8. W gruncie rzeczy z dwóch egzemplarzy tego obiektywu (drugi pożyczony).

Niestety nie jestem zadowolony z nowego body. Mam wrażenie, że ma problem z ostrością - czasem, rzadko, uda się zrobić ostre zdjęcie, podobne lub nieco lepsze niż D300. Natomiast w większości przypadków całość sprawia mydlane wrażenie, nawet przy niskim ISO.

Trochę czytałem o Precyzyjnej korekcie AF. W trybie automatycznym mam wrażenie, że całość działa dość losowo. Przy użyciu wydrukowanej szachownicy z ok. pół metra dawało wyniki od -5 do -12. Przy odsunięciu na ok, 1,2-1,5, wyniki to -10 do -14.

Natomiast przy ręcznej Precyzyjnej korekcie AF nie do końca jestem w stanie zauważyć różnicę, choć może to moje niewprawne oko.
    Zacząłem robić testy z wydrukowaną kartką będącą próbnikiem do korekty AF. Test robiłem przy ustawieniach A, 1.8 mm, ISO bodaj 3200. Celowałem z różnych odległości, z ręki. W pierwszej kolejności celowałem obok kartki, potem nacelowywałem na 0, robiłem zdjęcie, potem znów - AF poza kartkę, znów na kartkę i znów zdjęcie z ostrością na 0. Celowałem przez wizjer.
    Po takich krótkich testach mam wrażenie, że raz ostrość łapie odpowiednio, raz zbyt do przodu, innym zbyt do tyłu.
    Załączam zdjęcia z takiej próby.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0576.JPG
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	12,28 MB
ID:	85822Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0574.JPG
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	12,07 MB
ID:	85824

Próba na dalszej ułożoną kartkę.

Nazwa:	DSC_0568.JPG
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	12,34 MB
ID:	85825Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0571.JPG
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	12,27 MB
ID:	85826Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0567.JPG
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	12,34 MB
ID:	85827

Do tego zdjęcia wykonane przy próbie na domownikach, po pewnym ocenzurowaniu. Tutaj też ostrość zdaje się łapać nie w miejscach wskazanych przez AF aparatu - np. na koszulce zamiast na twarzy.

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	4,47 MB
ID:	85828

Tu ostrość miała być na córkę, a wyszło raczej na mojej łysinie.

Nazwa:	2.JPG
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	3,92 MB
ID:	85829

Proszę o Waszą opinię - czy to kwestia kalibracji, czy czegoś więcej? Ogółem aparat w ogłoszeniu był prezentowany jako "w bardzo dobrym stanie technicznym" i nabrałem trochę wątpliwości. Nigdy wcześniej nie kalibrowałem aparatu, więc jestem w tym temacie zielony.

- - - - kolejny post - - - - - -

A, i mam wrażenie, że im dalej obiekt od obiektywu, tym trudniej o ostre zdjęcie. Choć póki co próby robiłem tylko w pokoju, większość przy kiepskim lub średnim świetle, przynajmniej jak na standardy D300.
    Załączone miniatury Załączone miniatury DSC_0575.JPG  

Domyślnie

Po pierwsze nie z ręki a ze statywu. Po drugie kartka ma być pod kątem 45 stopni. Po trzecie jak już nie kartka to test bateryjkowy.
    https://beafoto.pl/pl/blog/Back-i-fr...en-problem/318

Możesz zrobić testowo zdjęcia przez LV.

Jak kupisz nowy aparat to BF/FF nie jest przesłanką do reklamowania go, więc nie wiem dlaczego wymagasz od używanego sprzętu, że będzie prawidłowo skalibrowany pod ten konkretny obiektyw? Kalibracja jest normalnym procesem, w zasadzie więcej kalibrowałem Nikkorów niż Sigm czy Tamronów.

Domyślnie

Mam Nikona D7500 i mogę powiedzieć tyle, że to bardzo dobry aparat - pod względem AF działa bardzo dobrze i tutaj nawet uważam, że w gorszym oświetleniu radzi sobie lepiej niż D300S, którego też posiadam. D300S na punkcie centralnym poległ tam gdzie D7500 wyostrzył bez zająknięcia (ten sam obiektyw i te same warunki). Co do Twoich problemów AF - z tego co wiem to 35 mm 1.8 do mistrzów celności nie należy. Poniżej lista moich obiektywów, z którymi D7500 pracuje bosko:
    - Nikkor AF-P 18-55mm (AF-P to silniki krokowe i praca dużo lepsza niż AF-S)
    - Nikkor AF-S 18-105mm
    - Nikkor 50mm 1.8 G
    - Sigma 100-400mm Contemporary
    - Nikkor AF-D 70-210mm (taki stary obiektyw na śrubokręt) - robiłem mu automatyczną kalibrację i nie do uwierzenia - ten stary obiektyw nie wymagał żadnej mikrokalibracji (w przeciwieństwie do np. Nikkora 50mm 1.8 G)
    Lista obiektywów, które po prostu nie działają dobrze z D7500 (w punkcie centralnym cenlność losowa a w punktach znajdujących się dalej od centralnego, w ogóle o celności nie ma mowy - dramat.
    - Sigma Art 50-100mm 1.8
    - Sigma Art 18-35mm 1.8
    - Sigma 17-50mm 1.8
    I nie ma tu szansy na problem z moim D7500 bo na Nikonie D3400 jest podobny dramat. Na moich D300S, D3000 Sigma 17-50 i Sigma Art 50-100 ostrzą lepiej niż na D7500 i D3400 ale i tak nie jest to bardzo dobra celność taka jaką bym chciał.
    Jedynie na moim Z6 II jest pod względem ostrości, powiedziałbym, że nawet bardzo dobrze.
    Wg mnie to jest bardziej problem z celnością 35 mm, nie podejrzewałbym Ciebie o nieprawidłowy tryb AF, etc bo aby używać D300 to trzeba być raczej świadomym. Robienie zdjęcia przez Live View nic nie da bo tu wchodzi detekcja kontrastu a Ty musisz zrobić testy na fazowym module AF.
    Aby utwierdzić Ciebie w tym, że naprawdę trzeba postarać się aby coś stało się z modułem AF aparatu podam Ci przykład z mojego podwórka - D7500 spadł mi z wysokości prawie 2 m (zawiodło zabezpieczenie w mocowaniu statywowym) obiektywem pionowo w dół na ziemię - obiektyw skosiło tak, że musiał trafić na serwis. A teraz najlepsze - mocowania bagnetowego nie ruszyło a moduł AF działa tak samo jak przed upadkiem - porównywałem z innymi body, które posiadam. Tak więc - D7500 to aparat tak fajny, że pomimo, iż mam Z6 II to nadal używam D7500 jako główne wycieczkowe body i nie zmienia to nawet to, że do Z6 II mam dużo lepsze obiektywy. Paradoks jest taki, że ja po prostu uwielbiam robić zdjęcia zestawem D7500 i Nikkorem AF-P 18-55 - może jest ciemny ale daje w mojej ocenie bardzo fajny obrazek - możesz mi wierzyć lub nie ale tak jest. Jak mi mało światła to mam lampy albo statyw.
    Możesz też spróbować dać aparat do czyszczenia.
    Gdybyś był z dolnego śląska to moglibyśmy porównać na moich lustrzankach i z moimi obiektywami. Widzę, że chciałeś uwieczniać swoją rodzinę na zdjęciach, podobnie jak ja, lepszym aparatem, z lepszą matrycą i jesteś trochę zawiedziony aparatem - wg mnie niesłusznie. Wyobraź sobie jaki mnie wytrąciło z równowagi to, że wydałem tyle pieniędzy na jasne Sigmy i żadna z nich dobrze nie działa z tym body dobrze.
    Aby rozwiać jeszcze wątpliwości - żaden Nikkor nie miał problemów z AF nawet na skrajnych punktach (pomijam kwestię beznadziejnego światła), a jakoś Sigmy miały - to wina body czy obiektywów. D7500 to aparat, który tak lubię, że zostanie ze mną do końca mojego lub jego.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thornlab Zobacz posta
    ...Robienie zdjęcia przez Live View nic nie da bo tu wchodzi detekcja kontrastu a Ty musisz zrobić testy na fazowym module AF....
    No właśnie robienie testów (lustrzanki) zaczynamy od Live View.
    Czujniki kontrastowego AF są na matrycy, czyli w płaszczyźnie ostrości.
    Jeśli zdjęcie na Live View jest nietrafione, to jest błąd obiektywu.
    Jeśli na LV trafione a przez wizjer (detekcja fazy) nie, to regulacji wymaga AF aparatu.
    Regulacji i (lub) czyszczenia matrycy z czujnikami AF.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    No właśnie robienie testów (lustrzanki) zaczynamy od Live View.
    Czujniki kontrastowego AF są na matrycy, czyli w płaszczyźnie ostrości.
    Jeśli na LV trafione a przez wizjer (detekcja fazy) nie, to regulacji wymaga AF aparatu.
    Dokładnie tak, LV prawdę powie.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Domyślnie

Ale czy idąc tym tropem nie dojdziemy do wniosku, że kalibracja obiektywu w teorii nigdy nie będzie potrzebna? Przecież w LV (w sumie nie tylko w LV) to aparat sprawdza czy mamy wystarczająco ostry (kontrastowy) obraz, i będzie tak długo wysyłał żądanie przesunięcia soczewek do silnika AF w obiektywie, aż nie otrzyma na matrycy wystarczająco ostrego obrazu. Podobnie w pomiarze fazowym, z tym że tu w przypadku lustrzanek już możemy mieć do czynienia z przesunięciem płaszczyzny ostrości pomiędzy matrycą, a czujnikami AF. Oczywiście to nie jest zaprzeczenie Waszej tezy, a raczej zaproszenie do dyskusji. W końcu po coś się te obiektywy do kalibracji wysyła. Tylko konieczność ich kalibracji jest jakby odwrotnie proporcjonalna do popularności bezlusterkowców, gdzie problem przesunięcia płaszczyzny czujników AF i matrycy nie występuje...

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi, każda wskazówka jest dla mnie cenna. Jak jeden z użytkowników wskazał, myślałem, że przesiadka z D300 na D7500 będzie odczuwalną różnicą - i w wielu aspektach tak jest, natomiast przez problemy z ostrością zwyczajnie nie mam frajdy obcowania z nowym zakupem.

Tak na szybko mogę odpowiedzieć, że:

Po pierwsze nie z ręki a ze statywu. Po drugie kartka ma być pod kątem 45 stopni. Po trzecie jak już nie kartka to test bateryjkowy.
    Zdaję sobie sprawę, że warunki do dokładnego testu powinny być inne, natomiast zanim do nich przystąpię chciałem się upewnić, że to normalne, że czasem daje ostrość zbyt do przodu, czasem zbyt do tyłu. Z tego co rozumiem, z tym obiektywem to nie jest nic nietypowego.
    Wątpliwości zacząłem nabierać, gdy automatyczna Precyzyjna korekta AF dawała różne wyniki, a zastosowanie się do tej korekty w praktyce niewiele zmieniło.

Lista obiektywów, które po prostu nie działają dobrze z D7500 (w punkcie centralnym cenlność losowa a w punktach znajdujących się dalej od centralnego, w ogóle o celności nie ma mowy - dramat.
    - Sigma Art 50-100mm 1.8
    - Sigma Art 18-35mm 1.8
    - Sigma 17-50mm 1.8
    Właśnie obok 35mm 18 od Nikona mam ten ostatni obiektyw.

Zastanawiam się, czy nie sprzedać ich obu i kupić czegoś uniwersalnego, co by dobrze współpracowało z tym body. I dopiero po zmianie obiektywu dać cały zestaw do serwisu na kalibrację.
    Czy możecie polecić obiektyw z zakresu 18-70 mm (oczywiście wartości przybliżone), co by dobrze współpracowało z tym body? Cena do jakiś 1.200 zł?

W takim razie muszę porównać wyniki obu sposobów, będę miał okazję najwcześniej tego wieczoru. Nie sprawdziłem tego dokładnie, ale wydaje mi się, że przez LV wychodzą nieco ostrzejsze zdjęcia.

Czy możecie polecić jakiś serwis w Łodzi zajmujący się kalibracją?

Domyślnie

Jeszcze jeden temat może być warty uwagi. Pomijając kwestię celności, którą odkryjesz porównując zdjęcie z LV z tym z wizjera, to jeżeli przez lata miałeś D300, a teraz masz D7500, to może właśnie zobaczyłeś przeciętność obrazka z tego Nikkora 35 1.8, która na 24 MPX razi w oczy, a na 12 MPX sprytnie się chowała za niską rozdzielczością? Ale żeby cokolwiek odkryć, musi najpierw trafiać ostrością tam gdzie ma trafiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek111 Zobacz posta
    ...Zdaję sobie sprawę, że warunki do dokładnego testu powinny być inne...
    Warto też zorganizować (wydrukować) tablicę testową z gwiazdą Siemensa, na którą będziesz ostrzyć. Tym sposobem unika się problemów, które czasem AF-owi może sprawiać wzór na tablicy.
    Jak mnie pamięć nie zawodzi, to Sigma w opisie procedury testowej wspomina o odległości 10x ogniskowa.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Jeszcze jeden temat może być warty uwagi. Pomijając kwestię celności, którą odkryjesz porównując zdjęcie z LV z tym z wizjera, to jeżeli przez lata miałeś D300, a teraz masz D7500, to może właśnie zobaczyłeś przeciętność obrazka z tego Nikkora 35 1.8, która na 24 MPX razi w oczy, a na 12 MPX sprytnie się chowała za niską rozdzielczością? Ale żeby cokolwiek odkryć, musi najpierw trafiać ostrością tam gdzie ma trafiać.
    Właśnie zaczynam się zastanawiać, czy przy okazji problemów z AF przy tym body, nie wymienić od razu obiektywów. Zarówno D300, jak i D7500 mają śrubokręt, a nigdy nie skorzystałem w tego typu obiektywów. Być może dobrą opcją byłoby kupienie obiektywu pod śrubokręt i dopiero późniejsze przekazanie aparatu pod kalibrację?
    Za ok. 1.000 zł można kupić szkło o chyba całkiem przyzwoitych opiniach: https://www.optyczne.pl/349-Nikon_Ni...obiektywu.html

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni