Close

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 347

Wątek: Linux na biurku

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    @Ligo
    ok...

a tu usuwanie ubuntu (na ubuntu jest ten mint oparty ?)
    https://youtu.be/mQyxtWrUNlE?si=yv3BBMPVBH_YisEW
    Jak ubuntu może być odparty na mint albo vice versa?? Chyba złe pytanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Jak ubuntu może być odparty na mint albo vice versa?? Chyba złe pytanie
    Linux Mint jest oparty na Ubuntu LTS (obecnie na 24.04), Natomiast Linux Mint LMDE jest oparty na Debianie.

Domyślnie

Nie wiem, na pewno oba są oparte na Debianie, ale u mnie się nie sprawdziły, bo za trudne w konfiguracji.

Natomiast ten filmik to chyba z cyklu "Jak skomplikować sobie życie". Pracę na partycjach zawsze robiłem myszką w Disk Management, nie było po co wchodzić do terminala DOS.

Domyślnie

W ogóle podchodzicie do Linuxa bardzo skomplikowanie. Wybieracie trudniejsze opcje. Jeżeli Ubuntu i Mint jest skomplikowany to można wybrać prostrze distra, jest tego mnóstwo.
    Fedora i Opensuse to nie są najłatwiejsze opcje. a środowisko graficzne. Dlaczego od razu KDE(Cinnamon)? Dlaczego nie jakieś prostrze? Dlaczego programy instalowane w terminalu a nie z GUI?

Jeżeli zainstalowało się MBR Linuxa na partycji głównej a nie w pierszych sektorach dysku to zformatowanie partycji linuxowej usunie Linuxa z dysku.
    W Grub Linuxa kolejność startu systemów jest odwrotna do kolejności instalowania. Na dysku mam dwa systemy Linux, starszy i nowszy. Pierwotnie startował najpierw nowszy a potem starszy, jeżeli go wybrałem.
    Starszy musiałem reinstalować i on zaczął startować pierwszy. Przywróciłem programowo (customizer) kolejność startu.

Linux jest bardzo łatwym systemem, jeżęli ma się trochę wiedzy informatycznej i nie oczekuje się wodotrysków. Trzeba też odejść od przyzwyczajeń Windowsowych, bo to jest trochę inny system.

I najważnie na koniec, system musi działać jak najprosciej i wygodnie dla użykownika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sneer Zobacz posta
    W ogóle podchodzicie do Linuxa bardzo skomplikowanie. Wybieracie trudniejsze opcje. ...

...Fedora i Opensuse to nie są najłatwiejsze opcje. a środowisko graficzne. Dlaczego od razu KDE(Cinnamon)? Dlaczego nie jakieś prostrze?
    No właśnie nie, staram ułatwiać sobie życie.
    Dla mnie openSUSE i inne redhato-podobne, a jeszcze z graficznym KDE są znacznie łatwiejsze, może dlatego, że zaczynałem od Mandrake i w miarę ogarniam pakiety rpm na konsoli, ale z drugiej strony jak dotąd w openSUSE nie użyłem jej, bo wszystko się robi w okienkach, jak w Windzie i dlatego jest bezproblemowo.

A z ciekawości - próbowałeś narzędzie YAST z SUSE? Łatwiej zarządzać już chyba nie można.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    No właśnie nie, staram ułatwiać sobie życie.
    Dla mnie openSUSE i inne redhato-podobne, a jeszcze z graficznym KDE są znacznie łatwiejsze, może dlatego, że zaczynałem od Mandrake i w miarę ogarniam pakiety rpm na konsoli, ale z drugiej strony jak dotąd w openSUSE nie użyłem jej, bo wszystko się robi w okienkach, jak w Windzie i dlatego jest bezproblemowo.

A z ciekawości - próbowałeś narzędzie YAST z SUSE? Łatwiej zarządzać już chyba nie można.
    Nie używam Suse. A zaczynałem Mandriwą. Fajne distro ale zależności przy niektórych instalacjach programów potworne i czasem trudne do odnalezienia.

Domyślnie

Mandriva była następcą Mandrake i szkoda, że już się nie rozwija. Ale SUSE jest bardzo podobny i ma się znakomicie. Nie wiem, jak w Debiano-podobnych, ale tu już nie ma problemów z zależnościami, instalujesz soft jednym klikiem jak .exe w Windzie.

Domyślnie

Wczoraj sobie zainstalowałem open suse na VM, no i nie wiem co. wszystko poszło okej i... nie przyjmuję mi danych logowania. Złe hasło złe hasło. Normalnie zgłupiałem. Zainstalowałem jeszcze raz iso i nadal nie wchodzi.. będę miał zabawę

Domyślnie

To jeszcze sprawdź, czy logujesz się jako admin/root, czy user?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    To jeszcze sprawdź, czy logujesz się jako admin/root, czy user?
    No właśnie chyba tutaj coś pomieszałem bo zrobiłem jednego użytkownika admina

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni