Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Domyślnie Mini PC - głównie do zdjęć, może i do video.

Zakładam wątek nieco falstartem, jako że swoich rozkmin jeszcze do kupy nie zebrałem, ale skoro mamy pierwszy coming out, to:

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
    Beelink SER9 lub SER8 (tańszy z Ryzenem 7 8845). SER9 wyposażony jest w Ryzen Ai 370 (32GB RAM, 1 TB dysk i wolny slot na kolejny dysk M2), który pod względem wydajności jest porównywalny z Apple M4. Sam mam kupiony kilka miesięcy temu SER8 i tak, jestem z niego zadowolony.
    Poniżej 3K masz to:
    https://www.bee-link.com/products/beelink-ser8-8845hs
    Bez składania, minimalnie wydajniejszy, z W11Pro. Polecam, bowiem kilka miesięcy temu przeszedłem na niego - cichy, nie grzeje się, działa bezproblemowo. Masz możliwość wymiany RAMu, dodania dysku M2.
    @Michu możesz nieco więcej skrobnąć?

Jakiej konfiguracji używasz (dysk / RAM)?
    Jaki podział RAMu (system / grafika)?
    Jak ciężkie zdjęcia (rozdzielczość matrycy) obrabiasz, jakim softem?
    Używasz ostatniego krzyku mody, czyli odszumiania AI?

Video też wchodzi na tapet?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

W podstawowej konfiguracji Beelink SER8 ma SSD M2 1TB (plus wolny slot na drugi dysk M1) i 32GB RAMu. Zarówno dysk jak i RAM jest firmy Crucial.

Dostęp do dysku i pamięci jest bezproblemowy. Zwiększyłem RAM do 64GB i dodałem dysk 4TB.
    Karcie graficznej przypisałem 8GB (można do 16GB), choć nie wykorzystuje nawet połowy tego. Nie wiem, jak by było w grach - nie jestem graczem.

Plusem całości jest filtr przeciw kurzowi - komputer zasyca powietrze od dołu i cały syf zostaje na nim. Producent zaleca okresowe czyszczenie i to się sprawdza» (nie wiem, jak wygląda Macmini po kilku miesiącach użytkowania).
    Podczas pracy komputer jest chłodny, nie nagrzewa się, jest też cichy, wentylatory prawie niesłyszalne.

Z filmami nie mam do czynienia, więc się nie wypowiem. Pod względem wydajności zapewne, tak, jak pokazują testy - czyli okolice procesora Apple M3 Pro lub Intel i5 12600K.
    Pracuję na oprogramowaniu SilkyPix i Affinity Photo, Designer - żadnych zastrzeżeń.

Nie odszumiam dedykowanym oprogramowaniem zdjęć, więc się nie wypowiem - wydajność AMD 780 jak na zintegrowaną kartę graficzną jest spoko, ale nie sądzę, by mogła stawać w szranki z dedykowanymi kartami z ostatnich 3 lat.
    Przy czym - jeśli komuś zależy na możliwości podłączenia dedykowanej grafiki, to model Beelink GTi14 (procesor Ultra 9 185H) ma możliwość podłączenia (PCle x zewnętrznej karty poprzez stację dokującą Multi-Functional EX

Do tej pory wszystkie swoje komputery składałem sam. Ale stary już jestem, a miniPC ma więcej zalet niż wad - żre mało prądu, jest malutki, estetyczny i ma satysfakcjonującą wydajność. Do tego system W11 w wersji Pro.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Wygląda interesująco. Podasz link gdzie go kupiłeś?
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 29-01-2025 o 23:10

Domyślnie

Bezpośrednio u producenta:
    Należy pamiętać o wyborze odpowiedniej wtyczki zasilania (UE).
    Do ceny należy doliczyć podatek - Urząd Celny uśmiechnął się w tym przypadku o 137zł.

Domyślnie

Najśmieszniejsze, że Beelink nie sprzedaje kadłubków bez RAM i dysku, za to na Aliexpres są. Barebone jest lepszą opcją, jeśli myśli się o większej pamięci; fabrycznie oba sloty są zajęte.

Domyślnie

Bezpośrednio u producenta:
    Należy pamiętać o wyborze odpowiedniej wtyczki zasilania (UE).
    Do ceny należy doliczyć podatek - Urząd Celny uśmiechnął się w tym przypadku o 137zł.
    Dzięki za informację.

Czy mógłbyś podać jakie są zalety mini PC w stosunku do "tradycyjnego" PC
    Właściwie już o tym pisałeś ale ciągle nie mogę się zdecydować czy warto go kupić.
    A powoli nadchodzi czas na zmianę mojego PC.
    Pomijam problem rozbudowy i wiecznej wymiany jego elementów.
    Nie gram i w niewielkim stopniu obrabiam fotki.
    U mnie komputer jest włączony przez 18 godzin.

Znalazłem trochę informacji w necie ale tam głównie rozpakowują przez 3/4 filmu i do tego gadają w obcym dla mnie języku.
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 30-01-2025 o 10:24

Domyślnie

Ja także mam SER8 u siebie od kilku miesięcy. Zdecydowałem się, gdyż oferuje sporą wydajność - zarówno w codziennej pracy, jak i przy obróbce zdjęć (Lightroom) i filmów (CapCut) - za całkiem niezłą cenę. I jest naprawdę mały, fajnie sobie leży pod monitorem i nie zajmuje mnóstwa miejsca.

Zalety:
    • mały
    • cichy, praktycznie jak laptop, w idle ledwo ledwo szumi
    • wydajny, zarówno w CPU jak i GPU

Wady:
    • dość mało portów USB, musiałem dołożyć mały hub, aby zmieścić wszelkie dongle klawiatury, myszy, itp.
    • potrafi się zawiesić na edycji w Lightroom, który zajmuje całość pamięci RAM i windows przestaje być komunikatywny; możliwe, że to sterowniki AMD

Generalnie kupiłem dla niezłego GPU nadającego się do Lightrooma. Trochę się zawiodłem problemem z zawieszaniem windows, gdy w Lightroom mam kilkadziesiąt zdjęć i korzystam z zakładki "Maski", przełączam się między zdjęciami, to szybko wyczerpuje się RAM. Muszę więc od czasu do czasu zrobić restart LR i da się działać :)

Domyślnie

- Cisza podczas pracy;
    - Mniejszy pobór prądu;
    - Windows 11Pro w zestawie;
    - Stosunkowo niska cena jak na wydajność;
    - Zajmuje mało miejsca;
    - Szybkie czyszczenie z kurzu.

Zauważyłem, że do tej pory, w składakach wymieniałem głównie RAM i dyski. Tutaj nadal mam taką możliwość.
    Gdybym dzisiaj kupował, wahałbym się nad SER9 - ma znakomity procesor AMD Ai365, ale ma 32GB RAM wlutowane na stałe. Rozważałbym też MacMini M4, ale w tym przypadku, w tej samej cenie jest co prawda wyższa wydajność, ale nie ma możliwości rozbudowy pamięci.

Warto przyjrzeć się też innym producentom - np. Geekom robi jeszcze mniejsze komputery (przez co niestety chodzenie jest głośniejsze), dzięki czemu można je zamocować z tyłu monitora, jeśli monitor ma mocowanie VESA.

Beelink ujął mnie też szybką pomocą - miałem zapytanie tyczące ustawień BIOSu i reagowali bardzo sprawnie.

Moim zdaniem tego typu komputer kupują ludzie świadomi swoich potrzeb.

Domyślnie

Waldek, tu jest po polsku, wprawdzie bardziej o współpracy z zewnętrzną grafiką niż o mini PC samym w sobie.
    Wydaje mi się, że na kanale gościa coś o samych komputerkach też znajdziesz.

Jeśli nie grasz w wymagające gry ("przeciętne" czy na średnich ustawieniach te komputerki śmiało ogarniają) ani nie obrabiasz zdjęć forsownie, to takie mini PeCe jest idealne.
    W/w Beelink ma jeden z topowych laptopowych procesorów, zintegrowana grafika też niczego sobie - do tzw "zwykłego" użytku bardzo mocna maszyna.

Ja osobiście parę lat temu zacząłem myśleć o zmianie kompa, celowałem raczej w AiO. Ale, to razem z przemeblowaniem - w nowym umeblowaniu było by miejsce na dwa monitory.
    Póki co przemeblowanie od
    W tej chwili jako stacjonarkę używam 11...12-o letniego laptopa, leży pod półką z monitorem. Taka konfiguracja jest irytująca, gdy czasem trza użyć przycisku zasilania - i tu całe na biało wkracza mini PC.
    Część portów i przycisk łatwo dostępne od frontu, małe to, dość wydajne - czego chcieć więcej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Waldek, tu jest po polsku, wprawdzie bardziej o współpracy z zewnętrzną grafiką niż o mini PC samym w sobie.
    Wydaje mi się, że na kanale gościa coś o samych komputerkach też znajdziesz.

https://www.youtube.com/watch?v=Ds-eyXlC1rs

Jeśli nie grasz w wymagające gry ("przeciętne" czy na średnich ustawieniach te komputerki śmiało ogarniają) ani nie obrabiasz zdjęć forsownie, to takie mini PeCe jest idealne.
    W/w Beelink ma jeden z topowych laptopowych procesorów, zintegrowana grafika też niczego sobie - do tzw "zwykłego" użytku bardzo mocna maszyna.

Ja osobiście parę lat temu zacząłem myśleć o zmianie kompa, celowałem raczej w AiO. Ale, to razem z przemeblowaniem - w nowym umeblowaniu było by miejsce na dwa monitory.
    Póki co przemeblowanie od
    W tej chwili jako stacjonarkę używam 11...12-o letniego laptopa, leży pod półką z monitorem. Taka konfiguracja jest irytująca, gdy czasem trza użyć przycisku zasilania - i tu całe na biało wkracza mini PC.
    Część portów i przycisk łatwo dostępne od frontu, małe to, dość wydajne - czego chcieć więcej?

Co to jest twoim zdaniem forsowna obróbka?
    Te małe komputery są bardzo ciekawą alternatywą dla blaszaków.
    Mam teraz M4 i świetnie jest nie słyszeć wentylatorów.
    Ma on zalety i wady. Jakoś radzi sobie z moim sposobem obróbki. No może nie do końca bo ostatnio jakby zwolnił i coraz częściej zaczyna się "zastanawiać".
    Wolałbym chyba jednak takiego malucha z windą.
    A możliwość włożenia dysków do obudowy jest wręcz bezcenne.
    Jakby taki Beelink ogarniał soft do edycji zdjęć to pewnie bym się skusił z samej ciekawości.
    Choćby żeby porównać do tego coś mam.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni