Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Klonowanie dysku systemowego - atrybuty plików

Pytałem wujka Google, ale po dwóch stronach wyników wyszukiwań z *******etami, postanowiłem zapytać tutaj.

Zamierzam wstawić większe SSD do laktoka - zatem naturalnym jest sklonowanie dysku systemowego.
    I tu ważne dla mnie pytanie - zna ktoś soft, który nie zmieni daty utworzenia pliku w jego właściwościach? A może to naturalne zachowanie dla klonowania i większość programów tak robi?

Jeden folder z eksportami do jotpegie mam posortowany właśnie po dacie utworzenia pliku, i miło by było to zachować.

Jedyne co przez wspomniane dwie strony znalazłem, to że Total Comander na to pozwala - przy kopiowaniu plików. No, ale ja chcę sklonować dysk (system). TC zostaje jako ostateczność.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Pytałem wujka Google, ale po dwóch stronach wyników wyszukiwań z *******etami, postanowiłem zapytać tutaj.

Zamierzam wstawić większe SSD do laktoka - zatem naturalnym jest sklonowanie dysku systemowego.
    I tu ważne dla mnie pytanie - zna ktoś soft, który nie zmieni daty utworzenia pliku w jego właściwościach? A może to naturalne zachowanie dla klonowania i większość programów tak robi?

Jeden folder z eksportami do jotpegie mam posortowany właśnie po dacie utworzenia pliku, i miło by było to zachować.

Jedyne co przez wspomniane dwie strony znalazłem, to że Total Comander na to pozwala - przy kopiowaniu plików. No, ale ja chcę sklonować dysk (system). TC zostaje jako ostateczność.
    Dawno temu używałem Ghosta i chyba jeszcze Macrium Reflect, ale obecnie dokładnie w tym temacie nie jestem na czasie. Może EaseUS Todo Backup lub Clonezilla?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8

Domyślnie

ostatnio uzywalem tego:
    https://clonezilla.org/show-live-doc..._to_disk_clone

to jest 100% kopia partycji.

z tym ze nie znalazlem darmowego narzedzia, ktorym ta partycje da sie rozciagnac. wiec zamieniajac SSD z 500GB na 1TB zrobilem na docelowym nosniku po prostu dwie partycje. na system te pol terabajta starcza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta

Stacje dokujące na dwa dyski mają funkcję klonowania. I wydaje mi się że nie zmieniają daty.
    Ale głowy za to nie dam ... Bo data dla mnie nie była krytyczna.

Oszczędny w słowach Awatar kipcior
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

A to w ogóle któryś zmienia tą datę?
    Akurat zrobiłem klon Acronisem, obrazków za bardzo to tu nie ma, ale widzę daty na jpg 2022, 2023 więc jest tak jak ma być.
    D610, Nikkor 50 f1.4 G, Nikkor 24-70 f2.8, Sigma 20 f1.4, Sigma C 100-400.

Domyślnie

Klonowanie nie zmienia daty, taka idea klonowania, że nie zmienia się nic, ma być bit w bit to samo
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Klonowanie nie zmienia daty, taka idea klonowania, że nie zmienia się nic, ma być bit w bit to samo
    To może wiesz także jak sklonować mniejszy na jeden większy; kiedyś, podobnie jak kol. @akustyk , próbowałem to "przewalczyc",
    ale poległem.

Domyślnie

No właśnie o to info mi chodziło.

Zastanawiałem się też nad stacją klonującą / dokującą, ale szkoda kasy na SATA, szczególnie iż są dostępne freeware / triale.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    To może wiesz także jak sklonować mniejszy na jeden większy; kiedyś, podobnie jak kol. @akustyk , próbowałem to "przewalczyc",
    ale poległem.
    Próbowałeś z poziomu zarządzania dyskami? Nieprzydzielone miejsce musi być po prawej stronie partycji C (jak się domyślam).
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8

Oszczędny w słowach Awatar kipcior
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mniejszy na większy to przecież w ogóle nie jest problem. Tylko partycje sobie sam ustawi po uważaniu.
    W drugą stronę bywa gorzej i już maszynka tego nie ogarnie.

A żeby "darmowo" było to Ventoy na pendriva + iso Strelec do klonowania czy inny Hirens.
    Ostatnio edytowane przez kipcior ; 27-01-2025 o 16:05
    D610, Nikkor 50 f1.4 G, Nikkor 24-70 f2.8, Sigma 20 f1.4, Sigma C 100-400.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni