Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Fotografia sportowa - co lepszego po D7200?

Obecnie mam D7200 + Nikkor AF-S 70-200 VR II, którego to zestawu używam do amatorskiego fotografowania dzieci grających w piłkę - orlik i hala głównie. Zestaw spisuje się naprawdę nieźle, ale wciągnęło mnie i chciałbym sobie polepszyć :)
    Otóż myślę nad wymianą samego body - pozostawiając szkło jakie jest - na takie, które spełni dwa warunki:
    1. Lepszy AF do sportu, aby procent ostrych zdjęć wzrósł.
    2. Lepsza czułość ISO, rzecz ważna na hali albo wieczorem, która w D7200 użytecznie moim zdaniem sięga 1600-2000, no...może 3200 max. Takie "podwojenie" użytecznego ISO było super.

Szukam oczywiście używki, moją uwagę zwróciły model D750, D780, D850 czy D500. Czy wg was któryś z nich spełni moje dwa warunki? A może jeszcze coś innego lepszego, co współpracuje z moim szkłem?

Domyślnie

Mam D750 i D850 (oraz ten obiektyw).
    Mi się lepiej fotografuje 750tką

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

Zwróć uwagę, że przy przejściu na pełną klatkę zmniejszy się zasięg szkła. Więc może D500?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Zwróć uwagę, że przy przejściu na pełną klatkę zmniejszy się zasięg szkła. Więc może D500?
    No tak, DX to bodajże 1.5x o ile dobrze pamiętam. Ale chyba do przeżycia na obiekcie typu orlik czy hala.
    Jednak bardziej mnie interesuje poprawa w aspekcie AF i użytecznego ISO.

Domyślnie

Używasz AF-C + backu button focus?
    pytam bo odkąd sam zacząłem używać tego sposobu ustawiania ostrości, zwłaszcza dla zdjęć w ruchu, to procent moich trafionych zdjęć wzrósł znacznie.
    Ja używam to w D750.
    Wcześniej myślałem że to taka trochę wydumane funkcja, a teraz przy zdjęciach w ruchu nie wyobrażam sobie jak mogłem robić je inaczej.

Jeśli to dla Ciebie oczywistość jest to przepraszam za off-topic.

Domyślnie

Znam tą metodą, ale jest dla mnie niewygodna przy D7200 - trzeba mieć palce pianisty, aby sięgnąć do AE-L, do tego kciuk trąca nos oraz okulary :/ Wygodniej wcisnąć do połowy migawkę i czekać na "akcję"

Domyślnie

Może i wygodniej, ale wtedy z AF jest loteria w akcji.
    Wciskasz do połowy, aparat ustawia ostrość. Wciskasz całkiem, aparat robi zdjęcie a obiekt już jest w innym miejscu.

Do ruchomych obiektów tylko AF-C i BBF.

PS - Ja nigdy nosa ani okularów sobie kciukiem nie trąciłem. Zaglądasz lewym okiem do wizjera?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Może i wygodniej, ale wtedy z AF jest loteria w akcji.
    Wciskasz do połowy, aparat ustawia ostrość. Wciskasz całkiem, aparat robi zdjęcie a obiekt już jest w innym miejscu.
    Czekaj czekaj, to jak robię seryjne zdjęcie (trzymam migawkę wciśniętą) to mój AF nie podąża za zmianą położenia obiektu (tutaj twarz zawodnika)? Oczywiście AF-C, w trybie 9 polowym.

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    PS - Ja nigdy nosa ani okularów sobie kciukiem nie trąciłem. Zaglądasz lewym okiem do wizjera?
    A wiesz, że właśnie lewym okiem? Kurcze, nie pomyślałem nad tym, że zaglądanie prawym rozwiąże ten problem
    Ostatnio edytowane przez rufik ; 27-01-2025 o 18:14

Domyślnie

Na pewno nie D750/D850/D500, które wysokie ISO mają bardzo przeciętne w porównaniu do topowych pod tym względem puszek FF.
    Na pewno pewnymi pod względem AFu/wysokiego ISO w zależności od budżetu będą D780/D4/D4s/D5/D6. Ale i tak bym się zastanawiał, czy jednak nie dozbierać do sensownego bezlustra pokroju Z6III/ZF, bo jednak pod względem AFu to jest przepaść w stosunku do lustrzanek.

Domyślnie

Po dokupieniu Z6 II stwierdzam, że @Zelber ma dużo racji - nie szedłbym już w lustrzanki do akcji a nawet topowe lustrzanki to nadal lustrzanki - wszystkie te akcje z FF/BF, problemy z pracą z obiektywami innych producentów - mocno dało mi się to we znaki i postanowiłem też kupić bezlusterkowca. Nie ma co zaklinać rzeczywistości - postępu się nie zatrzyma.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni