Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Chętnie bym poszedł w Z6 III + Nikkor Z 70-200, ale to w sumie 18k PLN za nowy sprzęt, pewnie ~14kPLN za używki. Mój amatorski budżet tego nie dźwignie :/
    Dlatego pomyślałem, że utrzymam obecne szkło i zrobię krok dalej wymieniając tylko body na takie "o 1 poziom wyższy". I chciałbym się was poradzić, czy właśnie D750, D780, D850, D5 (okolice 4-5k PLN używane) to ten poziom wyżej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rufik Zobacz posta
    Chętnie bym poszedł w Z6 III + Nikkor Z 70-200, ale to w sumie 18k PLN za nowy sprzęt, pewnie ~14kPLN za używki. Mój amatorski budżet tego nie dźwignie :/
    Dlatego pomyślałem, że utrzymam obecne szkło i zrobię krok dalej wymieniając tylko body na takie "o 1 poziom wyższy". I chciałbym się was poradzić, czy właśnie D750, D780, D850, D5 (okolice 4-5k PLN używane) to ten poziom wyżej.
    Pamiętaj, że jest FTZ i 70-200 VR II podepniesz pod bezlustra.

PS. Widzę, że Łódź, mam d500 i d850 jeśli chcesz odezwij się na prv, może uda się spyknąć.
    Na żywo w rękach dużo lepiej ocenić niż sprzed ekranu.
    Sam jestem po przejściu z D7200 (d500 i później d850) i sobie chwalę.

Domyślnie

Ja moim Z6 II i Sigmą C 100-400 przez FTZ obfotografowałem mecz dzieciaków i dało to naprawdę radę - na prawie 1000 zdjęć, nie było wiele nieostrych a te nieostre to głównie z mojej winy, bo miałem ten aparat pierwszy raz na takiej akcji - nie te przyzwyczajenia etc. Mam lustrzanki i je cenię, ale uwierz mi, że jak sobie uświadomisz, ze kupujesz sprzęt na kilka lat to nie wychodzi to wcale tak drogo. Ja do tego w końcu dojrzałem.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

Mówicie, że w praktyce FTZ (II) nie spowolni AF w szkle 70-200? Hmmm...

Domyślnie

A czy taki Z6 III można ustawić tak, aby AF był zainteresowany twarzami? Czy da radę przy biegających zawodnikach, nadąży? Bo przy f2.8 sporo zdjęć obecnie mi się trafia, gdzie fokus jest na koszulce/napisach, zamiast na twarzy.

Domyślnie

Z mojego bardzo skromnego doświadczenia wynika, że podstawą jest cholernie szybkie szkło i jak najnowszy soft w tym szkle.
    Co prawda ja mam sony i szkło tamrona, ale zanotowałem gigantyczną zmianę po wgraniu nowego softu.
    Teraz w stronę nikona - każda przejściówka wprowadzi dodatkowy element który może zmienić szybkość reakcji.
    ZANIM wydasz pieniądze poszukaj kogoś kto ma taki zestaw i zobacz czy to realnie działa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rufik Zobacz posta
    Mówicie, że w praktyce FTZ (II) nie spowolni AF w szkle 70-200? Hmmm...
    Spowolni i to do 2x względem lustrzanki. Taki myk Nikona żeby sprzedawały się natywne drogie szkła. Być może AF-P są wolne od tej wady ale tych szkieł zrobili niewiele zanim uśmiercili F.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Spowolni i to do 2x względem lustrzanki. Taki myk Nikona żeby sprzedawały się natywne drogie szkła. Być może AF-P są wolne od tej wady ale tych szkieł zrobili niewiele zanim uśmiercili F.
    No właśnie tego się obawiam. Dodatkowo jak sobie jeszcze uzmysłowię, że trzeba wydać 8-9k PLN na używane Z6 III, to mój amatorski umysł mówi "stop, za daleko". Myślę, że wymiana sprzętu na Z-tki może spokojnie poczekać rok-dwa-trzy. Tymczasem może się uda trafić D780 w dobrej cenie i dalej szlifuję umiejętności

Domyślnie

Serio 70-200 będzie dwa razy wolniejsze na Z6III niż na D780?
    Mam 70-200 VRII, ale tak często go używam, że po ponad roku w szafie umarł silnik czasem ożywał jak przesunąłem pierścieniem ostrości.
    Używałem go z Z6 i Z6II jak był jeszcze sprawny i nie zauważyłem, aby było wolniej niż w D750 i D850. Do Z9 nie zdążyłem go podpiąć jak jeszcze silnik żył. W sumie to musze go naprawić.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8

Domyślnie

Wydaje mi się, że może chodzić o ten filmik:
    https://youtu.be/v5oOfH7SlcU?si=FCyqL0-nygCPzVYb

Tylko to nie jest porównanie DSLR vs ML. Należałoby porównać prędkość tego samego obiektywu np. z D750 i D5, i dopiero wyciągnąć wnioski. Bo przyczyną różnych prędkości może być np. rodzaj akumulatora.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12