Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie Makro ,Mieszek USSR

Witam
    Kilkanaście lat temu miałem mieszek jak w tytule produkcji rosyjskiej oraz obiektyw helios 44M, Jupiter 135 z D 700 i wiem, że był jak pierścień redukcyjny między body a wlaśnie mieszkiem, którego nie mogę namierzyć Pomożecie?
    Chyba, że jest jakiś inny obecnie system, które np przenosi elektronikę?
    Do foto wracam po kilkunastu latach więc poszukuje wszystkiego to co kiedyś miałem
    Obecnie D800 z 24-70/2.8

Domyślnie

Obiektywy produkcji radzieckiej mają mocowanie M42 i musisz szukać adaptera M42 na bagnet F.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zobacz posta
    Obiektywy produkcji radzieckiej mają mocowanie M42 i musisz szukać adaptera M42 na bagnet F.
    Tyle to ja wiem
    Nie mogę znaleźć adaptera między mieszkiem a body
    Z tego co pamiętam do mieszka była tylko tulejka bez gwintu, która przekręcało w .ieszku na sztywno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaśko66 Zobacz posta
    Tyle to ja wiem
    Nie mogę znaleźć adaptera między mieszkiem a body
    Z tego co pamiętam do mieszka była tylko tulejka bez gwintu, która przekręcało w .ieszku na sztywno
    A mieszek ma M42 z obu stron?
    Jeśli tak to proszę:
    https://notopstryk.pl/pl/p/Adapter-b...M42-Nikon/4208

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zobacz posta
    A mieszek ma M42 z obu stron?
    Jeśli tak to proszę:
    https://notopstryk.pl/pl/p/Adapter-b...M42-Nikon/4208
    Pytanie czy kolega nie zgubił poprzedniego,oryginalnego adaptera. Jeśli ma to podlinkowany adapter będzie jak znalazł. Tab były pierścienie z gwintami M42 i mocowane śrubą dociskową do mieszka.

Uśmiechnąłem się jak zobaczyłem ten wątek bo taki mieszek leży u mnie w szufladzie. W epoce super obiektywów macro nie wiedziałem że jeszcze ktoś myśli o używaniu takich wynalazków.

Mi on służył jako .... wyciąg okularowwy do teleskopu zrobionego na bazie obiektywu MTO 1000.
    Idealnie się nadawał do precyzyjnego ustawiania ostrości, w przeciwieństwie do pierścienia w MTO, który można było ledwo objąć ręką.
    Pierwsze zdjęcia księżyca zrobiłem takim zestawem z MTO+Mieszek+Nikon
    ehhhh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pki1234 Zobacz posta
    W epoce super obiektywów macro nie wiedziałem że jeszcze ktoś myśli o używaniu takich wynalazków.
    Typowy obiektyw makro np. Nikkor Z MC 105/2.8 ma powiększenie z reguły 1:1, natomiast "starożytny" ruski mieszek ma wysuw 90 - 290 mm. Tak więc zakładając obiektyw 50 mm masz powiększenie w zakresie x1.8 do x5.8. Czyli np. główka zapałki wielkości 5 mm przy powiększeniu prawie x6 będzie miała około 30 mm i nie zmieści się w kadrze 24x36 mm, albo z trudem.

Domyślnie

Mam ten rosyjski mieszek. Jest dokładnie tak jak piszesz. Są dwie specjalnie wytoczone tuleje, jedna na przód, dróga na tył miecha. Tuleja na przód miecha miała gwnit wewnętrzny pozwalający wkręcać obiektywy M42, tuleja na tył gwint zewnętrzy pozwaljący przykręcic ją do aparatu.. Obie tuleje mocowało się do mieszka za pomocą śrubek ( po jednej z przodu i z tyłu mieszka) Tuleje miały specjalny wytoczony kołnierz, który zachaczał się o przygotowane kolce, kły w konstrukcji mieszka , dzięki temu nie odłączały się od miecha po zakontrowaniu mocowania śrubkami. NIe widziałem tych tulei nigdy w osobnej sprzedaży, Jeśli ich ne masz to mieszek jest zdekompletowany. Ja przerobiłem na miech do nikona. Z przody gniazdo nikonowskie posyskane z pudełek na obiektywy produkcji rosyjskiej. Dostarczali obiektywy w plastikowych opakowaniach jakby słoikach. Żeby obiektyw nie latał w takim kontenerky zamocowane było metalowe pełne gniazdo nikon F, To był bardzo bogaty kraj . Na tylkną tuleję przykręcony jest adapter systemu bodaj T2. Oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek sterowaniu przysłoną obiektywu z poziomu aparatu.
    myślę co piszę