Szukaj
W kontekście całości wątku, to napiszę pewnie coś oczywistego.
Z waszych obserwacji i testów wynika, że adapter sprawdza się lepiej lub gorzej z różnorodnymi szkłami z bagnetami FE i E. Dotyczy to obiektywów zarówno Sony, jak i innych marek. Nie znalazłem istotnych, dyskwalifikujących wad.
Lista zgodności zamieszczona na stronie producenta jest skromniejsza niż stan faktycznej użyteczności.
Oferta cenowa i ilościowa pełnoklatkowych obiektywów dla Nikon Z w porównaniu do Sony FE jest mniej atrakcyjna (zarówno na rynku pierwotnym i wtórnym).
Mówiąc wprost - decydując się na adapter i serię szkieł FE zyskujemy większy rynek wyboru i niższe ceny. Ryzykujemy ewentualne niezgodności. Dla amatora to może mieć znaczenie.
I ostatnia rzecz. Szkło FE podłączysz do Nikona i do Sony (jak kiedyś go kupisz), a szkło Z tylko do Nikona![]()
Nigdy nie wiesz wszystkiego ...
Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE
Do tego po necie ciekawa plota chodzi, jakoby Sigmy na FE zaadaptowane na N/Z miałyby działać z soniaczowymi TC...
Ale czy to prawda...
Dojechal Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE. Bajka! Jestem w szoku, gdy widzę na f/1.8 ostro od rogu do rogu na pełnej klatce.
Adapter daje radę jakby go nie było... Obiektyw używka igła z flltrem Marumi Exus Circular PL 72mm za 900 zł. Miałem farta ?
Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE
Tylko po co, skoro jest natywny Viltrox i kilkanaście innych o tej ogniskowej.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Tak
Tak, ale zobacz, że w stopce do Sony masz te same szkła, które masz z natywnym mocowaniem Z. Czyli nie wybrałeś nic z oferty tanich chińczyków. Często to mówię, że szeroka oferta tego czego się nie chce nie ma znaczenia dla konkretnego fotografa.
Tak
Z tym, że jeżeli ktoś jest zdecydowany na przesiadkę na body Nikon Z i odpuszcza sobie korpusy Sony to bym sugerował kupować szkła z natywnym mocowaniem Z.
Mogłeś brać z natywnym Z bo w stopce nie widzę body Sony.
No chyba, że te pare stów robi różnicę.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Przede wszystkim chcę podziękować za pomoc i rzeczową dyskusję.
Panowie, ja się tylko bawię fotografią, ciągle dokładam i szukam kompromisu, który da mi jednocześnie trochę radości, jakości a nie zabije mnie finansowo. Nie aspiruję do roli eksperta, za to chętnie czytam, co piszecie.
Kiedyś niekomeryjnie fotografowałem siatkówkę, oczywiście wszystko co się działo w rodzinie, jakieś eventy, namiętnie publikowałem na foto.moon - do momentu śmierci tego miniportalu.
W fotografii cyfrowej (pomijając kompakty) zaczynałem od kilku Olympusów 4/3, potem w 2013 przesiadłem się na DX Nikona i tu doszedłem do d7100.
W zeszłym roku dokupiłem Z50 i FTZII, żeby wykorzystać te szkła DX, które miałem. Bardzo lubię ergonomię oraz menu Nikona i samą markę.
Pełna klatka od zawsze była moim niespełnionym marzeniem, gdyż moją fotograficzną przygodę zaczynałem na analogach z NRD. Jednak cena, wielkość i ciężar optyki do FX skutecznie mnie zniechęcały przez te wszystkie lata.
Po zakupie Z50 dostrzegłem, że optyka dla Z systemu nie musi być wcale ciężka i wielka. Pozostała kwestia ceny. O ile body FX okazało się osiągalne za niecałe 3k to nikonowska Z-optyka do FX każe za siebie słono płacić. I tu poszukałem rozwiązania, o którym pisałem Wam wcześniej.
Nie wykluczam przesiadki na Sony. Wymiana body Z5 na jakieś A7 to nie jest wielka inwestycja. Nawet dokupienie A7 na próbę. Zaoszczędziwszy sporo, dzięki zakupowi używanej optyki FE, mam teraz alternatywę bezbolesnego przejścia z N do S, jeśli tylko mi się zachce.
Jak pisałem wcześniej: FE założysz do Z a odwrotnie już nie
Zdaję sobie sprawę, że moje eksperymenty i tak są bez znaczenia w wielkim świecie fotografii. Za to dają mi sporo radości i satysfakcji.
Ostatnio edytowane przez Legal ; 20-08-2025 o 08:37
Z 5 wymień na Z5 II. A7 to minimum od wersji III, choć ten aparat długo się "budzi" do życia. Niby niuans, ale każdy mój sprzęt działał niemal natychmiast. Długie wybudzanie jest wkurzające, niestety bezlustra szybko się usypiają.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zastosowanie tego adaptera w praktyce... hmmm
https://blog.interfoto.eu/2025/09/09...he-frustracji/
Skontaktuj się z nami