Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Samochwałka

Domyślnie Samochwałka

Poniżej kilka moich fotek jeszcz z Sony A380 + SAL 18-250 f/3,5-6,3

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x1.JPG
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	3,01 MB
ID:	84994

Nazwa:	x2.JPG
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	5,10 MB
ID:	84995

Nazwa:	x3.JPG
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	4,22 MB
ID:	84996

Nazwa:	x4.JPG
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	1,02 MB
ID:	84997

Nazwa:	x5.JPG
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	3,92 MB
ID:	84998

Nazwa:	x6.JPG
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	841,1 KB
ID:	84999

Nazwa:	x7.JPG
Rozmiar:	3,19 MB
ID:	85000

Nazwa:	x8.JPG
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	912,3 KB
ID:	85001

Nazwa:	x9.JPG
Rozmiar:	6,52 MB
ID:	85002

Nazwa:	x10.JPG
Rozmiar:	3,28 MB
ID:	85003

Domyślnie

Z caleg setu, przemawia do mnie jedynie odbicie w wodzie na pierwszym zdjęciu.
    Numeruj zdjęcia.

Domyślnie

No niestety wbrew tytułowi wątku nie za bardzo jest się czym chwalić.
    Kolory i kontrasty przesadzone, kadry przypadkowe, na niektórych zdjęciach nawet nie wiadomo co mają pokazywać.
    Proponuję poczytać trochę o podstawach kompozycji, bardziej przemyśleć co się fotografuje, oraz nie przesadzać z obróbką.

Domyślnie

Dzięki Zbyszku za info. Z kolorami masz trochę racji, ale ile ekranów wyświetlajacych tyle odcieni kolorystycznych, choć fakt, trochę je podkręciłem czego nie mogę powiedzieć o drugim zdjęciu, bo jest ono praktycznie 1:1.
    Co do kadrowiania, to... hmm... To tak jak z poezją. Co autor miał na myśli
    Pierwsza fotka - odbicie nieba w tafli jeziora, drugie to zdjęcie z przypadku. Zauważyłem fajną kolorystykę nieba i... aparat, balkon i fotka. Na trzeciem może trochę za mocno je przyciemniłem, bo chodziło mi o pokazanie, że z prawej strony wiatraka nadciągają ciemne chmury, a z lewej jest niebieskie niebo. Czwarta gdzieś nad morzem. Fajnie w realu wyglądały te ciężkie chmury deszczowe, a potem próbowałem dodać w to trochę "grozy" i wyszło jak wyszło. Podobnie było z piątym zdjęciem. Szóste, to taka pseudo artystyczna wizja drzew w parku miejskim. Siódme... po prostu mi się podoba. Ósme, to zwyczajnie fotka zrobiona z apartamenty na górze Żar. Zostawiłem aparat na kilkanaście sekund na statywie i... Przedostatnie foto, to takie trochę dla ornitologów, a może trochę dla miłośników lotnictwa też, zwłaszcza że lotki w skrzydłach mają bardzo duże znaczenie dla charakterystyki lotu, a tutaj bardzo ładnie je widać. Zdjęcie jest mocno wykadrowane, ale chodziło mi o widok/układ skrzydła w locie. No i ostatnia fotka, to prezentacja mojej pasji i podejście do lądowania Albatrosa D.V.

6868 fajnie, że ta fotka do Ciebie przemawia. Do mnie najbardziej przemawia fotka z mewą i Albatrosem, ale jak to mówią: jeden woli córkę, drugi teściową
    Ostatnio edytowane przez wojcio69 ; 04-01-2025 o 12:39

Domyślnie

@wojcio69 fajnie, że postanowiłeś się z nami podzielić tym, w jaki sposób widzisz otaczający Cię świat.

Domyślnie

To jeszcze taka ciekawostka Jurku. Bardzo mocno uogólniająt, to częściej w obiektywie chcę zatrzymać ruch jak pokazać statykę, choć ciekawe ujęcia też się znajdą, bo ilu ludzie w domu jednorodzinnym zrobi sobie taki komin jak na 3 fotce?

1 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00947.JPG
Rozmiar:	6,09 MB
ID:	85047

2 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00966.JPG
Rozmiar:	4,55 MB
ID:	85048

3 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC02330.JPG