Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Masowa obróbka zdjęć

Jeśli chcielibyśmy zastosować ten sam efekt to wielu zdjęć, nie trzeba tego robić pojedyńczo.
    Zaprezentuje to na przykładzie zmiany wielkości obrazka w PS.

1. Tworzymy folder w którym umieszczamy zdjęcia, które chcemy zmodyfikować.

2. Otwieramy któreś ze zdjęć.

3. Nastepnie

4.
    W pole "Name" wpisujemy dowolna nazwę i naciskamy przycisk "Record".

5. Teraz zmieniamy rozmiar obrazka.

6.

7.

8.
    W polu "Action" wybieramy akcję którą utworzylismy.
    Następnie naciskamy przycisk "Choose..." i wybieramy folder, który wcześniej utworzyliśmy.

PS. W punkcie nr 5 możemy zastosować dowolną ilość operacji.

Domyślnie

to się na pewno przyda, już czytałem o masowej obróbce i zastanawiałem się jak to się robi.
    ...

Domyślnie

Pamiętajcie by zrobić kopię zdjęć przed obróbką bo jeśli zapomnicie wybrać inny folder docelowy to macie problem
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

mam pytanie do bardziej doświadczonych. Tak jak opisałeś andre - przerabia mi całą batch wg akcji, którą wybiorę, tylko mam problem z zapisem. Jeśli chcę zapisać zmianę w danym jpg'u i robię zapisz to wyskakuje okno i nie mam do wyboru jpg'a. A w ogóle to myślałem, że skoro robię zapisz to zapisze mi automatycznie do jpg'a na którym pracowałem(pod tą samą nazwą-no bo tak powinna działaś funkcja ZAPISZ?). Jeśli wybiorę zapisz jako to mam jpg.
    Ale moje pytanie: jak zapisać wszystkie przerobione zdjęcia jednocześnie np. pod tymi samymi nazwami. Nie widzę takiej opcji (pewnie jest).

Domyślnie

A ja mam inne pytanie - jak sformułować akcję, żeby zawsze zmniejszała dłuższy bok zdjęcia np. do 800px?

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tasmaniec Zobacz posta
    Ale moje pytanie: jak zapisać wszystkie przerobione zdjęcia jednocześnie np. pod tymi samymi nazwami. Nie widzę takiej opcji (pewnie jest).
    W oknie zaznacz Destination: Save and Close - to będzie po naszemu cuś jak sejwuj i spadaj. Nie możesz mieć zaptaszkowanego 'Overright Save as command' - bo akcja będzie myślała, że chcesz jakieś nowe ustawienia przy zapisywaniu.

Cytat Zamieszczone przez proszek Zobacz posta
    A ja mam inne pytanie - jak sformułować akcję, żeby zawsze zmniejszała dłuższy bok zdjęcia np. do 800px?
    1. Stwórz akcję, która będzie zawierać taką komendę: File > Automate > Fit Image i tu wpisz dane w pixelach do obu okienek (np. 800). Wtedy akcja przeskaluje obrazek tak, żeby zmieścił się w kwadracie 800 x 800 px - ale nie zmieniając proporcji. Inaczej mówiąc dłuższy bok zawsze będzie miał 800.

2. Jak chcesz możesz z tej akcji zrobić batcha - i przelecieć cały folder.

Domyślnie

u mnie zdjęcie z pkt. 4 nie działa
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

kolego BOMBEL robię tak jak pokazano wyżej i tak jak Ty to opisałeś jeszcze dodatkowo i ciągle po zapuszczeniu funkcji: file/automote/batch ps coś robi pewnie przerabia wszystkie pliki z batch'y i po tym pyta sie SAVE AS: i w oknie mam do wyboru miejsce zapisu i wybór rodzaju pliki. Miejsce zapisu jest domyślnie tam gdzie mieszczą się przerabiane zdjęcia, a rozszerzenie PDS. no i co Ty na to? co jest źle? ps c2 ver9 angielska. W oknie dialogowym mam zaznaczone dokładnie tak jak piszecie. Przerabiane zdjęcia w batch'y to jpg. Wkurza mnie zapisywanie każdego zdjęcia osobno - bo wtedy ta metoda nie ma sensu.

bombel
    Gość

Domyślnie

Bo nie masz w akcji wzoru zapisu (rodzaj pliku, kompresja). Skąd akcja ma wiedzieć, że tą partię plików chcesz automatem zapisać w jpg z kompresją 2 (albo 10)... W akcji ma być save as (i w okienku zaznaczasz rodzaj pliku a przy jpg dodatkowo kompresję), a potem może być Close - ja tak mam. Tym sposobem akcja wie, jak chcesz zapisywać - a co za tym idzie może zrobić to automatycznie, bez pytania się za każdym plikiem.

Teraz w batchu zaznacz Destination: Save and Close, odptaszkuj osobne preferencje zapisu (Overright Save as...) i batch ma pójść i się nie pytać. A jak ciągle nie będzie chciał iść, to Ci poślę byle jaką akcję i zrobię screena z okna batcha, ale mam nadzieję, że nie będzie musiało do tego dojść.

edit
    Tak a propos mam identycznie tą samą wersję - więc tu przekłamań być nie może.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 07-08-2007 o 01:05

Domyślnie

bombel - dzięki za chęć ale jeśli nadal jesteś chętny to proszę o dalszą pomoc. To prawda, że nie miałem w akcji zapisu jako. więc nagrałem nową akcję. We wzorze zrobiłem save as : jpg , potem kompresje wybrałem i jak zakończył to STOP nagrywanie akcji. otwieram file/automate/batch wybieram ten sam foleder i wysypuje sie w tym samym momencie co wczoraj- przy SAVE AS wyskuje okno dialogowe z domyślnym ustawieniem na rozszerzenie PSD. Więc nie wiem co jest. Tak jak pisałęm ps cs2 ver 9. Ale z RAW z mojego d70s (nie czyta) też ma ciągle problem więc może coś nie tak ps?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów