Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Domyślnie Ochrona UV - potrzebna?

Cześć, proste pytanie, kompletuję swój pierwszy zestaw fotograficzny i pytanie do Was, jakie zdanie macie na temat osłony UV do obiektywów? Zamawiam Nikkora ze strony nikon (chyba nie dają w zestawie). Potrzebny? Nie zmienia jakichś właściwości?

Domyślnie

Proste pytanie, ale odpowiedź podzieli fotografów na dwie grupy, przekonane o swojej racji. Część powie, że filtry to zło, mogą pojawić się bliki czy jakieś niepożądane artefakty na zdjęciach, a poza tym po co. Druga część powie, że to dobra ochrona przed zarysowaniem soczewki i tym samym stracie finansowej, często poważnej. Moja opinia, początkującemu polecam filtr ochronny, zanim ogarnie odruchy i generalnie swój sprzęt. Byle nie najtańszą chińszczyznę, nie musi być UV, może być zwykły ochronny.

Domyślnie

kup nie-najtańszy objektiv, np taki https://store.canon.de/canon-rf-28-7...-usm/2965C005/ i zadaj to pytanie jeszcze raz.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Tak.

Na każdym obiektywie mam, mialem, UV.
    Dekle przednie chowam i nigdy nie używam. Chyba że idzie do sprzedaży to wyjmuje.

Filtrów UV, dobrych, nie sprzedaje, nawet gdy szkło idzie na sprzedaż. Mam ich całe pudełko.

Dzięki takiemu podejściu nigdy nie zdarzyła mi się żadna rysa na przedniej soczewce. A filtry zdarzało się wymieniać, bo porysowane. No i nie muszę martwić się deklami które się gubią.

- - - - kolejny post - - - - - -

Że filtr robi coś w obrazie ?
    To trzeba kupować dobre a nie najtańszą szybkę. Ale lepszy nawet tani niż żaden.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Domyślnie

Z moich doświadczeń wynika że to zbędny zakup. Po pierwsze: to jest dodatkowy element, który może przeszkadzać w fotografowaniu. Tak, potrafi zepsuć zdjęcie. Po drugie, jak uderzysz przednią soczewką na tyle mocno żeby ją uszkodzić to rysy na niej będą najmniejszym problemem - uszkodzeniu może ulec konstrukcja obiektywu.
    Jeśli się boisz o zarysowanie soczewki to po prostu użyj osłony przeciwsłonecznej. Taniej i skuteczniej.

Domyślnie

Że filtr robi coś w obrazie ? tak potrafi -
    Nie używam filtrów i nie mam porysowanych szkieł, mój syn używa dlatego nie ma porysowanych szkieł choć w pewnych sytuacjach musi zdejmować ze względu na możliwość degradacji obrazka, wszystko zależy od tego co, gdzie i jak się robi, nie ma złotego środka.
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Używam filtrów UV - wyłącznie dobre, markowe. Chronią soczewkę przed zarysowaniem i zabrudzeniem, gdy fotografuje w terenie, zdecydowanie lepiej jest przecierać wielokrotnie filtr niż soczewkę obiektywu.

Raz zdarzyło mi się, że spadł mi aparat, uderzył obiektywem o ziemię. Filtr uszkodzony, obiektyw cały.

Osoby, które twierdzą, że dobry filtr UV ma negatywny wpływ na zdjęcia - proszę o zamieszczenie takiego, przykładowego zdjęcia.
    ...0...

Domyślnie

Onegdaj miałem bardzo ciekawy obiektyw, mianowicie Tokinę 11-16/2.8. Łapała wszystkie flary, bliki i co jeszcze można sobie wymyśleć. Super zabawa. Natomiast miałem wrażenie (ale nie bawiłem się w jakieś testy), że z przyzwoitym filtrem było wręcz mniej tych zanieczyszczeń światłem.

Wszystko jest kwestią wypracowania sobie odpowiednich odruchów. Jeśli np. ktoś nie potrafi opanować chęci natychmiastowego przecierania przedniej soczewki rękawem czy paluchem, zdecydowanie proponuję filtr. Jeśli wcześniej przedmucha pyłki i wytrze czystą szmatką, nie będzie to miało znaczenia, czy jest filtr, czy nie ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Tak.

Na każdym obiektywie mam, mialem, UV.
    Dekle przednie chowam i nigdy nie używam. Chyba że idzie do sprzedaży to wyjmuje.

[....]

Dzięki takiemu podejściu nigdy nie zdarzyła mi się żadna rysa na przedniej soczewce. A filtry zdarzało się wymieniać, bo porysowane. No i nie muszę martwić się deklami które się gubią.
    Faktycznie, to dowodzi że filtr UV chroni obiektyw
    To teraz zastanów się czy gdybyś używał filtry z deklem to też miałbyś filtry porysowane
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lazar Zobacz posta
    Używam filtrów UV - wyłącznie dobre, markowe. Chronią soczewkę przed zarysowaniem i zabrudzeniem, gdy fotografuje w terenie, zdecydowanie lepiej jest przecierać wielokrotnie filtr niż soczewkę obiektywu.

Raz zdarzyło mi się, że spadł mi aparat, uderzył obiektywem o ziemię. Filtr uszkodzony, obiektyw cały.

Osoby, które twierdzą, że dobry filtr UV ma negatywny wpływ na zdjęcia - proszę o zamieszczenie takiego, przykładowego zdjęcia.
    łapią, głównie w pomieszczeniach gdy jest dużo punktów światła, zdarza się również przy odbiciach
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni