Jeśli świat czaka na Twoje idealne zdjęcia a filtr w tym przeszkadza, czym prędzej pozbądź się filtrów
To taka ogólna uwaga, do nikogo personalnie.
Szukaj
Jeśli świat czaka na Twoje idealne zdjęcia a filtr w tym przeszkadza, czym prędzej pozbądź się filtrów
To taka ogólna uwaga, do nikogo personalnie.
Nauczyłem się używać filtrów UV w kwietniu 1995 roku, kiedy zarwałem na jakiejś zadymie, kawałkiem słodziutkiego, tłustego tortu prosto w obiektyw. Od tamtej pory jak tylko kupuję nowe szkło, pierwsze co robię to dokręcenie do niego najdroższej UV-ki B+W. Ale oczywiście zaznaczam, że może posiadam za kiepski sprzęt żeby zobaczyć różnicę w obrazowaniu, więc moja opinia nie jest ogólnie wiążąca.
Nic nie zapewnia takiego spokoju ducha jak po prostu nie noszenie ze sobą sprzętu foto. Praktykuję od ponad roku, nic się nie pobiło, żadnych zadrapań, nawet czyścić nie trzeba. Tańsze to od filtrów, o ile ktoś już ma jakąś półeczkę przyszykowaną, i bezpieczniejsze.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-02-2025 o 17:25
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8
Skontaktuj się z nami