Cześć. Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój debiut na forum.
Mam następujący problem. Kupiłem niedawno Nikona F50 z kitowym obiektywem Nikkor 35-80 mm (1:4-5,6). Wydawał się sprawny, niezniszczony, wszystko działa. Jednak każde zdjęcie wychodzi ciemne. Zrobiłem do tej pory jeden film Kodak Gold 200 i Fomapan 400. W pierwszym przypadku podejrzewałem słabą jakość usługi, jednak drugi film zaniosłem gdzie indziej i historia się powtórzyła.
Aparat w trybie P ustawia parametry ekspozycji tak, jakby było o wiele jaśniej niż w rzeczywistości. Po przełożeniu obiektywu do Nikona D80 i ustawieniu takiej samej wartości ISO uzyskuję znacznie dłuższy czas naświetlania.
Podejrzewałem uszkodzenie aparatu, ale tu ciekawostka. Zdobyłem inne body tego samego modelu, które ustawia identyczne parametry jak to pierwsze. Żeby uzyskać ładnie doświetlone zdjęcia, musiałbym mieć na stałe włączoną kompensację ekspozycji, a przecież nie o to chodzi. Nie rozumiem, co się dzieje. Dotyczy to zarówno zdjęć wewnątrz z lampą, jak i na zewnątrz. Robione w słoneczny dzień wyglądają jakby były burzowe chmury.
Szukaj
Skontaktuj się z nami