Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

Ja bym kupił 2 lampy Quadralite UP! X 200 (albo X 300) do tego nadajnik radiowy sterujący tymi lampami Quadralite Navigator X Basic, odbiorników nie trzeba, lampa ma wbudowane. Wydałeś 1200 zł. Do tego statywy i softboxy wielkości wg uznania. Zmieścisz sie w 2 tysiącach.

Lampy reporterskie mogą sie przydać np do oświetlenia tła. Albo świecenia przez parasolki.
    Uważam, ze studio na lampach reporterskich to może bardziej zniechęcić niż zachęcić. Kontrola nad światłem słaba, używanie takich lamp w softboxach albo w BD to pomyłka.

Szkoda, że kupiłeś YN. Jak możesz to zwróć i kup lampę Stroboss, byś miał zgodność zdalnego sterowania z lampami Quadralite, tym samym nadajnikiem Navigator X.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-12-2024 o 13:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.

Domyślnie

Autor postu poprosił o pomoc związaną z lampą reporterską na której będzie eksperymentował doznania z błyskiem – tak to odebrałem. Nie ma pewności, że temat mu się spodoba i odnajdzie w nim swoją drogę. Oczywiście, że lampy studyjne mają niesamowitą przewagę nad lampami reporterskimi ale może nie chodzi tu od razu o budowę studia a raczej o zestaw strobistyczny.
    Zaproponowałem właśnie dlatego modyfikatory pod Bowensa aby nie wydawać niepotrzebnie kasy i w razie pomysłu budowy studia zawsze można było je wykorzystać. Czy lampa reporterska połączona z BD jest złym pomysłem? Nie powiedziałbym tego, oczywiście, że to światło inaczej zadziała niż z lampą studyjną która ma inny sposób rozprowadzania światła. Chciałbym również zauważyć że deflektor czaszy BD lepiej rozprowadzi skupione światło lampy reporterskiej niż wewnętrzny dyfuzor softboxa.
    Co do lampy Stroboss to fajny wybór jednak chyba wolałbym pójść w Jinbei Hi-900, która posiada dużo krótsze czasy trwania błysku i współpracuje z lampami studyjnymi tej marki oczywiście żaden z wyborów nie jest zły tylko każdy ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne

https://fripers.pl/s/hi900/

Najlepszego w nowym roku!
    Body kilka słoików i inne graty

Domyślnie

Wielkie dzięki @Jacek_Z za Twoje podpowiedzi. Ale chyba właśnie @galowy ma rację. To będą moje pierwsze próby i zabawy ze światłem błyskowym. Lampę i wyzwalacz już mam. Teraz pora na jakieś modyfikatory i właśnie tak jak piszesz, nie do końca wiem co będzie fajne, nie do końca wiem co mi się sprawdzi na mojej ograniczonej przestrzeni. Mocowanie bowens to fajny pomysł. Muszę znaleźć sobie tylko jakieś modyfikatory za rozsądne pieniądze oraz głowice i statywy które to utrzymają. Chętnie poeksperymentuję i zobaczę różnice jakie dają zwykłe parasolki i bardziej kierunkowe softboxy z gridem. To będzie świetna zabawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galowy Zobacz posta
    Czy lampa reporterska połączona z BD jest złym pomysłem? Nie powiedziałbym tego, oczywiście, że to światło inaczej zadziała niż z lampą studyjną która ma inny sposób rozprowadzania światła. Chciałbym również zauważyć że deflektor czaszy BD lepiej rozprowadzi skupione światło lampy reporterskiej niż wewnętrzny dyfuzor softboxa.
    Co do lampy Stroboss to fajny wybór jednak chyba wolałbym pójść w Jinbei Hi-900, która posiada dużo krótsze czasy trwania błysku i współpracuje z lampami studyjnymi tej marki oczywiście żaden z wyborów nie jest zły tylko każdy ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne

Najlepszego w nowym roku!
    BD i reporterska - nieee.

Praktycznie wszystkie lampy reporterskie mają krótsze czasy błysku niż lampy studyjne. Po prostu mniejszy ładunek przeleci szybciej pomiędzy elektrodami. Dlatego te czasy, którymi się chwalą producenci sa na najmniejszych energiach. Tak małych, że nadają się do jakiejś fotografii kropelkowej czy splashphotography. Używałem do tego N SB800. Do fotografii ludzi tak małe poziomy błysku się nie nadają. Z BD, softami itp nasadkami jest problem, to się staje jeszcze słabsze. Kupiłem Godoxa QT400, nadal jestem w tym samym ekosystemie co do sterowania (Navigator). I brakuje błysku bo znośnie krótkie czasy ma się dopiero na 1/32. Podnoszę ISO do okolic 800, co nie jest normalne jak na fotografie studyjną. Ale dopiero wtedy mam znośne przysłony.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez PiotrekW Zobacz posta
    Teraz pora na jakieś modyfikatory i właśnie tak jak piszesz, nie do końca wiem co będzie fajne, nie do końca wiem co mi się sprawdzi na mojej ograniczonej przestrzeni. Mocowanie bowens to fajny pomysł. Muszę znaleźć sobie tylko jakieś modyfikatory za rozsądne pieniądze oraz głowice i statywy które to utrzymają. Chętnie poeksperymentuję i zobaczę różnice jakie dają zwykłe parasolki i bardziej kierunkowe softboxy z gridem. To będzie świetna zabawa
    2000 na same modyfikatory? Szalejesz kupisz za to mnóstwo, a masz jedną słabą lampę, której światło się źle rozkłada (nie wykorzystuje wielkości softboxa a nawet parasolki). Nie bez powodu dałem propozycję 2 lamp, razem z nadajnikiem mieści się w 1200 zł, masz 800 zł na 2 statywy, w kompletach z lampami dostaje sie czasze, parasolki kosztują z 60 zł, duża blenda 2w1 (srebrno - biała, nie kupuj 5w 1!) zostaje parę stów na softboxy. Reporterska się może przydać na tło.
    Z tym co już masz da sie zrobić całkiem fajne studio domowe.
    Uciekaj od lamp reporterskich. One sie sprawdzają w terenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123