Jakiś czas temu do mojego X-H2S kupiłem Tamrona 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD.
I chciałem ten obiektyw szczerze wszystkim polecić. Poważnie.
Tak, jest to tani (u mnie $600) superzoom. Ale jak na takie szkło jest zaskakująco dobry.
W żadne sample i testy nie będę się bawił, powiem tylko że ten Tamron jest ostrzejszy niż Fujinon 16-80 f4, którego poprzednio używałem na tym body.
Żeby było śmieszniej, to Tamron na 300mm jest ostrzejszy niż Fujinon na 80mm.... co w sumie sztuką nie jest jest bo Fujinon za mistrza ostrości nie uchodzi, ale daje jakiś punkt odniesienia.
Oczywiście na krótszych ogniskowych jest tylko lepiej.
Do 40mpx body Fuji nie ma co Tamrona podpinać, bo ich nie wykorzysta, ale to samo można powiedzieć o większości systemowych zoomów of Fuji
Na 26 mpx w X-H2S jest zupełnie w porządku, a jak się przymknie do f8 to zupełnie dobrze nawet w narożnikach, a po delikatnej obróbce to już w ogóle nie ma na co narzekać.
Czytałem w sieci wiele recenzji tego szkła i moim zdaniem one zaniżają jego wartość (jedynie Dustin Abbott zrobił sensowną recenzję) bo wiele osób narzekało na mydło na 300mm.
Problem w tym że te osoby testowały to w ten sposób że robiły zdjęcie krajobrazu na 18mm, po czym wybierały jakiś obiekt na horyzoncie typu most odległy o kilka km, robiły zoom na 300mm i na tej podstawie oceniały ostrość, a wiadomo że kilka km atmosfery robi swoje i to kwestia odległości a nie obiektywu.
Ja fotografująć tym szkłem na długim końcu przy obiektach które są kilkanaście / kilkadziesiąt metrów ode mnie uzyskuję zupełnie przyzwoitą ostrość na f8.
Jak dla mnie ten Tamron jest królem zakresu i wygody, ekwiwalent 27-450mm na wszelkie wyjazdy jest bardzo praktyczny.
Rozmiarowo na puszkach Fuji typu X-T5, X-H2 znakomicie się komponuje, brak powodów do narzekań.
Do tego uszczelniona konstrukcja, bardzo szybki silnik AF (to nietypowe że Tamron wsadził ich aktualnie najlepszy silnik VXD do szkła z tego segmentu) i dobrze działająca stabilizacja powoduję że używa się go z przyjemnością.
Jedyny minus (dla niektórych) to fakt że Tamron wygląda mało efektownie przy systemowych szkłach Fuji, nie ma żadnych bajerów czy fajnego designu, wygląda prosto, czysta funkcjonalność.
Szukaj
Skontaktuj się z nami