Witajcie,
Zapewne takich tematów było już kilka, ale miejcie na względzie moje skronie przyprószone siwizną . Nie ogarniam bezluster, choć w fotografię (amatorską) bawię się już długo.
Mam na pokładzie sprzęt taki jak moje skronie:
Nikon D7100 - około 30 tyś klatek
Nikkor AF-S DX VR 18-55
Nikkor AF-P DX 10-20
Nikkor AF D 70-210 (pompka)
Nikkor AF-S DX 35/1.8
Nikkor AF-D 50/1.8
Chcę to wszystko sprzedać i zakupić coś z "Z" wraz z natywnym 1 lub 2 obiektywami.
Zaczynałem swoją przygodę z fotografią bardzo dawno temu, natomiast w Nikonie jestem od F65, F80 poprzez D100, D80, D200, D300, D7000 aż do D7100.
Ale oto moje rozterki:
1. Zależy mi na jakości obrazka nie gorszym niż dawało mi D7100 z tymi szkłami.
2. BARDZO zależy mi na WADZE i ROZMIARZE, bo to jest główna potrzeba zmiany.
3. I jeszcze bolączka: trzymałem się tak kurczowo D7100, bo to ostatni z serii DX obsługiwany przez NX2, a jestem bardzo do niego przyzwyczajony.
Dodatkowo wszędzie piszą, że NX2 nie jest obsługiwany przez WIN 11, a jednak .... JEST.
Zainstalowałem go wraz z NIK Collection i pracuje bez problemu.
Początkowo myślałem o Z50, ale wyszło Z50 II.
Od Z50II do Z5 przy obecnych promocjach już niedaleko i kusi FF.
i tu mam pytania:
1. czy Z50 (II) da mi obrazek jakościowo lepszy/gorszy od D7100
2. czy Z50 II poza ergonomią jest naprawdę wart dołożenia 1 tyś. dla amatora
2. czy warto wchodzić w Z5, gdzie pewnie szkła będą i cięższe i droższe
3. czy w praktyce Nikon Studio jest do ogarnięcia dla kogoś kto lata pracował na NX, a potem NX2.
4. czy bez problemu przestawię się na elektroniczny wizjer
Jeżeli chodzi o szkła do Z (DX) to myślałem na początek o kit 16-50 oraz 24/1.7, a w przyszłości może coś szerszego jak się pokaże i dłuższego na koniec, bo tele używam obecnie sporadycznie.
Z5 kusi mnie ogromnie zestawem z 24-50. Starsi pamiętają, że do analoga był kiedyś już taki obiektyw w Nikonie, miałem bardzo długo i na FF jest to dla mnie bajka.
Nie pytajcie co fotografuję, bo ... wszystko: 33% to rejon Bałtyku, 33% to góry (zima i lato), 33% to amatorsko uroczystości, życie, ulica. 1% - inne . Jak każdy amator.
Inne systemy mnie nie interesują. Nikon - kropka.
A może na starość mi odpala i marudzę, że ciężko?
Szukaj
Skontaktuj się z nami