Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie FUJIfilm GFX 50 i 100

Ze zdziwieniem odnotowuje, że nie ma dedykowanego wątku o średnim formacie GFX 50 i 100. Bywają wzmianki, ale ciężko odszukać, szczególnie jeżeli nie ma tego w tytule wątku.
    https://www.optyczne.pl/982.1-artyku...ifilm_GFX.html - przypadek zrządził, że dzisiaj jest o tym artykuł.
    W 2025 w "instytucji" w jakiej pracuję będzie nowa pula kasy na sprzęt, także fotograficzny. Niezłe pieniądze. W Nikony jesteśmy obkupieni, choć na razie w te podstawowe, ale za chwile dotrą Z8 i Canony (także R5). No to czas wejść w średni format. Fujifilm zdecydowanie tańsze od Hasselblada. przyda się cos o wielu Mpx, chciałbym zamówić ze dwa GFX 100 II. OK. Kłopot zaczyna się przy wyborze optyki, bo jej nie znam.
    Uniwersalny zoom. 32-64 mm czy 45-100 mm?
    Jasne szkiełko do ćwiczeń "udowadniających" płytką GO (i zarazem do portretów). 80 mm f/1.7 czy 110 mm f/2?
    Opinie o powyższych obiektywach?
    Jakieś inne pomysły? Szerokich kątów raczej nie trzeba, długich tele nie, T-S nie, macro nie.
    Czy jest sens kupowania przejściówki z Nikkorów na GF, jakie szkła N kryją ten "średni format"? Gdzieś pisano o kryciu optyki od Canona EF. Szkieł z mocowaniem F (i Z) mamy trochę, a EF nie, stąd pytanie o optykę z bagnetem F.

Kilka filmów na YT obejrzałem, ale zaufanie dla twórców YT mam średnie.
    Chętnie bym wszedł w Hasselblada, ale jego mocno inna obsługa niż lustrzanek i bezluster Z i przede wszystkim słabszy AF niż Fujifilm powoduje, ze z żalem rezygnuję z Hassela.

Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2024 o 23:55
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

GFX to 44 x 33 mm, nawet nie 6x4.5. Czy pokażesz tym zalety większego obrazka? Wątpię. Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, IMO para w gwizdek...

Domyślnie

Kiedyś śledziłem blog Michała Wardy i Doroty Kaszuba - WhiteSmoke Studio. Jest tam kilka artykułów i filmów na yt o systemie GFX, może warto zajrzeć.

Domyślnie

Spytaj Wołosa z KKMu. Ma GFXa
    D70s IR590 ; D70s IR720 ; Fuji Instax WIDE 300 ; OLYMPUS E-1 ; SIGMA SD QUATTRO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (...)
    W 2025 w "instytucji" w jakiej pracuję będzie nowa pula kasy na sprzęt, także fotograficzny. Niezłe pieniądze. W Nikony jesteśmy obkupieni, choć na razie w te podstawowe, ale za chwile dotrą Z8 i Canony (także R5). No to czas wejść w średni format. Fujifilm zdecydowanie tańsze od Hasselblada(...)
    Z checia bym sie zapisal na te zajecia
    Czy 45 lat na karku mnie nie wyklucza z grona uczniow?
    Czy sa jakies limity wiekowe?
    Fuji S5Pro / D90 / F801 / F601 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 / CPL / Cokin / Hitech.
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ze zdziwieniem odnotowuje, że nie ma dedykowanego wątku o średnim formacie GFX 50 i 100. Bywają wzmianki, ale ciężko odszukać, szczególnie jeżeli nie ma tego w tytule wątku.
    https://www.optyczne.pl/982.1-artyku...ifilm_GFX.html - przypadek zrządził, że dzisiaj jest o tym artykuł.
    W 2025 w "instytucji" w jakiej pracuję będzie nowa pula kasy na sprzęt, także fotograficzny. Niezłe pieniądze. W Nikony jesteśmy obkupieni, choć na razie w te podstawowe, ale za chwile dotrą Z8 i Canony (także R5). No to czas wejść w średni format. Fujifilm zdecydowanie tańsze od Hasselblada. przyda się cos o wielu Mpx, chciałbym zamówić ze dwa GFX 100 II. OK. Kłopot zaczyna się przy wyborze optyki, bo jej nie znam.
    Uniwersalny zoom. 32-64 mm czy 45-100 mm?
    Jasne szkiełko do ćwiczeń "udowadniających" płytką GO (i zarazem do portretów). 80 mm f/1.7 czy 110 mm f/2?
    Opinie o powyższych obiektywach?
    Jakieś inne pomysły? Szerokich kątów raczej nie trzeba, długich tele nie, T-S nie, macro nie.
    Czy jest sens kupowania przejściówki z Nikkorów na GF, jakie szkła N kryją ten "średni format"? Gdzieś pisano o kryciu optyki od Canona EF. Szkieł z mocowaniem F (i Z) mamy trochę, a EF nie, stąd pytanie o optykę z bagnetem F.

Kilka filmów na YT obejrzałem, ale zaufanie dla twórców YT mam średnie.
    Chętnie bym wszedł w Hasselblada, ale jego mocno inna obsługa niż lustrzanek i bezluster Z i przede wszystkim słabszy AF niż Fujifilm powoduje, ze z żalem rezygnuję z Hassela.

https://www.youtube.com/watch?v=KCf-BWVMaTE
    Byłem u niego na warsztacie w Wawie, fotoforma robiła w 2023. Był gfx100ii duży ekran 50cali z tetheringiem czy coś koło tego, ledy modelka studyjnie itp. Chyba używał tego 45-100 z tego co pamiętam i 80/1.7 nigdy nie pisałem bo znafcy ala np Ligo wiedzą lepiej. Może też był na czymś takim, miał w ręku focil, widział rawy. A może nie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    GFX to 44 x 33 mm, nawet nie 6x4.5. Czy pokażesz tym zalety większego obrazka? Wątpię. Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, IMO para w gwizdek...
    bo na laptopie i jeszcze z *ujowym ekranem to nawet nie widać różnicy między micro 4/3 a ff więc o czym tu pisać

Trzeba mieć duże bdb wyświetlacze i do tego ma to sens jak najbardziej. Aparat gfx to tylko jeden z elementów większej układanki. Dobry monitor do tego to cena bardzo bardzo dobrego body (np XDR 6K Apple 32") więc nie ma sensu podchodzić do gfx bez całej reszty.

Pliki są cholernie duże, zarżną każdy komp. Bez minimum Mac Studio M2 Ultra i do tego tym referencyjnym monitorem z gamut em P3, gfx100ii to jest para w gwizdek.

Wiec Jacku jeśli macie minimum takie wyświetlacze i komputery to tak świetny pomysł. A jeśli nie macie to należałoby uwzględnić w budżecie przy okazji zakupu gfxa. Ale ten gfx to tylko będzie połowa lub mniej budżetu reszta to bdb kompy wyświetlacze. Inaczej zawracanie gitary i wtedy Ligo ma rację, para w gwizdek

To ten monitor https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/

Zapewne Jacku nie takiej spodziewałeś się odpowiedzi, lecz jest to po prostu brutalna prawda.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-11-2024 o 12:48
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L ||A73 SY 35-150/2-2.8 |Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||

Domyślnie

Na tym będą pracowali uczniowie, niestety wiele nie ogarniają a Ty o gamucie P3.
    Sensowność zakupów. Jak dają dużo pieniędzy to można zaszaleć. Kasa z programów unijnych. Zastanawialiśmy się czy nie postawic jednej z pracowni komputerowych na Makach. Pomysł upadł, oni nie ogarną dwóch systemów operacyjnych. Ja miałem i mam ogromne wątpliwości czy wchodzić w Canona i ich bezlustra, ale mnie przegłosowali (bo połowa nauczycieli pracuje na lustrzankach Canon i chcieli Canonów, szkoła od 10 lat pracuje na Nikonach).
    Komputery mamy wypasione, uciągną te pliki. Średni format będzie używany bardzo sporadycznie. Zaraz do nas dotrze ploter 24 cale, czyli stanie się możliwy druk 60x80 cm. Zakup mniej sensowny niż wymagany sprzęt średnioformatowy. Bo w szkole mamy kilka mb ściany gdzie takie zdjęcia będzie można powiesić. Chyba, że zrobimy jakąś wystawę na zewnątrz, ale wątpię czy w takich formatach. Ekspozycja - ramy, miejsce - ilość prac w tak wielkim formacie no i czy uczniowie stworzą arcydzieła dobre do zaprezentowania światu.
    Ciekawostka - uczniowie nie lubią profesjonalnego sprzętu (szczególnie na plenerach). Aparatu z gripem, jasnego szkła (ART 85 mm). Dlatego w zakupach raczej nie biorę pod uwagę Z9. Chodzi o ciężar. Dziewczynki stanowią blisko 90% klasy foto. Fujifilm GFX będzie używany bardzo niechętnie. Będą sobie brali z szafy Z5 czy wszystkie 3 generacje Z6 albo D7500 (połowa klasy woli lustrzanki od bezluster). Lustrzanki najczęściej używają w trybie LV, mało kto patrzy w wizjer. Taki nawyk ze smartfonów, jak sądzę.
    Teraz wiecie dlaczego w forumowych dyskusjach biorę pod uwagę to, że są różne punkty widzenia.
    Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Z checia bym sie zapisal na te zajecia
    Czy 45 lat na karku mnie nie wyklucza z grona uczniow?
    Czy sa jakies limity wiekowe?
    Hm. Musisz mieć wykształcenie podstawowe. Chyba się łapiesz

Wątek zszedł na temat zakupów, a ja chcę się dowiadywać czegoś o Fujifilm GFX i optyce do niego.

Wątek na forum Sony czytałem już dawno temu. Streszczenie (nie do końca precyzyjne) - kupują GFX a do tego taniej optykę - szkła Canon EF, rozmawiają o tym które kryje ten format a które nie.
    Myślę, że innym użytkownikom GFX przydałby się watek o innej optyce (Canon itd.) na adapterach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

Megaobraz.pl - zajrzyj tam , jest sporo o GFX. A hassel jest super szczególnie X2D 100, i duużo lżejszy niż GFX

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Przy okazji. Mamy sporo optyki Nikon F. Czy ktoś coś wie o tym jak one sie spisują na GFX bo bym w zakupach umieścił też adapter.

Domyślnie

Z optyki Canona to piszą że EF 85/1.2L II kryje.
    Jeśli to będą foty też w plenerze a nie musi być szerzej niż kąt 35 yo 45-100 dobra podstawa. Do tego cos w stylu 80/1.7 lub 110/2 - jeden z nich starczy.
    Nie wiem na ile wchodzą w grę jakies manuale ze średnich formatów bo też też może być ciekawe dka uczniów. na ten temat jest taki film.

To co może być też ewentualnie ciekawe to wykorzystanie symulacji korystycznych które są w body na gfx oraz program do tego darmowy Fuji X Raw Studio. W body symulacje działają tylko na jpg ale jeśli mamy rawy to podłączamy body do kompa (nie wiem czy to działa na Windows bo u mnie nie chciało, na macu tak) i wtedy aparat jest silnikiem wywolujacym rawy. Ciekawa zabawa i efekty lepsze niż można uzyskać z edycji w LR/C1 po prostu natywne profile Fuji z body są dostępne oraz dodatkowe symulacje które sobie zrobimy.
    Tutaj kilka jest też presetow dodatkowych https://fujixweekly.com/fujifilm-gfx-recipes/

Gfx100ii ma natywnie Astia, Provia, Velwia, Classik Chrom, Pro Negative Hi, Pro Negative Standard, Classik Negative, Reala Ace, Acrosy (z filtrami Red, Green i Yellow) oraz klasyczny Monochrom. Są też płaskie Eterny chyba dwie.

Jeśli nie miałeś nigdy Fuji to na początku będzie tego trochę bo tam jest do tych presetow jeszcze kilka ustawień, jak ziarno, podbijanie clarity, no zobaczysz.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-11-2024 o 16:54
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L ||A73 SY 35-150/2-2.8 |Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni