Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Zdalne wyzwalanie migawki podczas tetheringu

Witam, przybywam ze "studyjnym" pytaniem. Czy jest możliwość w Nikonie Z5 wyzwalać zdalnie migawkę podczas tetheringu? W poprzednim aparacie (Nikon D5300) używałem bezprzewodowego pilota. Ale w Z5 działają tylko piloty Bluetooth, a Bluetooth z kolei się rozłącza podczas rozpoczęcia tetheringu. To znaczy pilota ML-L7 nie próbowałem, ale skoro rozłącza aplikację Snap Bridge, to pewnie z pilotem też się nie połączy.
    Jest na to jakieś rozwiązanie?

Domyślnie

Piszę o Z6 II ale Z5 będzie z pewnością działał tak samo. W lightroomie i heliconie wyzwalam z aplikacji po usb. Czasami podłączam do body odbiornik do lamp błyskowych po kabelku i zdalnie wyzwalam migawkę nadajnikiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pilej Zobacz posta
    .Czy jest możliwość w Nikonie Z5 wyzwalać zdalnie migawkę podczas tetheringu? W poprzednim aparacie (Nikon D5300) używałem bezprzewodowego pilota. Ale w Z5 działają tylko piloty Bluetooth, a Bluetooth z kolei się rozłącza podczas rozpoczęcia tetheringu. ....rozłącza aplikację Snap Bridge, ...
    Jak realizujesz tethering? Snap Bridge nie pozwala robić zdjęć?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak realizujesz tethering? Snap Bridge nie pozwala robić zdjęć?
    Chodzi dokładnie o tethering z Lightroomem. Nie idzie jednocześnie być połączonym kablem z LR i Bluetooth ze SnapBridge. Albo to albo to (przynajmniej u mnie).

@sheepi Dzięki, tylko mi chodzi przede wszystkim o wyzwalanie bezprzewodowe.

Domyślnie

Jaki sens ma jednoczesne używanie tetheringu z kabla i aplikacji Bluetooth? Obecnie w studio używam tetheringu w ponad 50% przypadków z Capture One i tam jest możliwość wyzwalania migawki, więc po co Tobie dodatkowo jakiś SnapBridge?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Jaki sens ma jednoczesne używanie tetheringu z kabla i aplikacji Bluetooth? Obecnie w studio używam tetheringu w ponad 50% przypadków z Capture One i tam jest możliwość wyzwalania migawki, więc po co Tobie dodatkowo jakiś SnapBridge?
    Chodzi o to, że kompa do tetheringu mam obok planu zdjęciowego, a ja podczas fotografowania często jestem na planie, trzymając dodatkową blendę, zrzucając na przykład przedmioty do wody (przy splash'ach), czy nawet używając rąk w kadrze ( a w drugim ręku pilot ). Wobec tego potrzebuję zarówno tetheringu z LR, jak i zdalnego wyzwalania.

Domyślnie

No to kup sobie normalny wężyk spustowy. On jest podłączany do osobnego wejścia wyzwalacza w aparacie, więc możesz używać usb do tetheringu.