Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Nikon Z6II zostawić czy zamienić na Z6III ?

Ciekaw jestem ilu z was już się przesiadło na Z6III. Zastanawiam się czy warto sprzedawać Z6II czy nie lepiej go zostawić jako drugą puszkę. Fotografowałem ostatnio mecz z Z70-200 2.8S i AF tak sobie radził sporo zdjęć miałem nieostrych.
    O ile w fototografii reportażowej czy okazyjnie ślubnej mi to nie przeszkadzało, tak tym razem było to dosyć upierdliwe. Nie wiem tylko czy warto dopłacać jeszcze raz tyle żeby kupić Z6III.
    Wiem że poprawili AF lepszy tryb filmowania , ale czy jest to aż 2x razy lepsze żeby tyle dopłacać ? Z drugiej strony może lepiej zostawić już sobie tego Z6ii i za jakiś czas jak Z6III stanieje wtedy go dokupić.
    Wiem że trudno tutaj jednoznacznie coś doradzić, ciekaw jestem co o tym myślicie i dlaczego wy się przesiedliście na Z6III.
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Doskonale wiesz, że jak coś kosztuje x krotność czegoś nie oznacza, że jest o to x razy lepsze.
    Jeśli masz zamiar często fotografować mecze to ja bym poszedł w to Z6III. Jeśli to bardzo rzadkie okazje to możesz się wstrzymać do Black Friday, a najlepiej do pierwszych cashbacków na ten model.
    Z drugiej strony - jeśli masz na to budżet i kupno tego aparatu nie sprawi, że przez pół roku będziesz jadł suche bułki - bierz, korzystaj, ciesz się z nowego nabytku.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8

Domyślnie

Mój syn używa w sporcie Z6ii, kupił teraz Z6iii, ON twierdzi, że jego 120-300 sigmy dostał drugie życie pod względem celności i szybkości, w "przyszłym" sezonie Z6ii idzie u niego tylko na szeroki kąt, a docelowo do wymiany na Z6iii, dla mnie Z6iii też ma jedną dobrą poprawkę, czyli "działająca" migawka elektroniczna, ponoć ma być lepsza niż w moim Panasonic ?
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Wyjdzie Z6IV dostanie trzecie życie.

Domyślnie

Lepiej zostawić i dokupić III . Raz, że jest taki wysyp teraz na portalach I i II, że ceny są bardzo niskie i można przebierać a dwa, zawsze jakiś backup.
    Fociłem ostatnio brata urodziny na ciemnej sali i AF w III bardzo mnie ucieszył , podejrzewam, że w sporcie też się bardziej uśmiechniesz.
    Chciałem sprzedać I, ale takie ceny proponują, że szkoda mi się go pozbywać. Inna sprawa, że w pierwszych dwóch wersjach już mnie wkurza wolno przesuwający się kwadracik AF

Czy to się opłaca? Niekoniecznie. Czy warto? Na pewno
    Z6I/II/III/28/35/50/85

Domyślnie

O, dobre posumowanie! "Nie opłaca się, ale warto" .
    Zminiłem Z6II na Z6III i to dużo szybciej niż myślałem. Z powodu zakupu Nikkora 180-600.
    Przy biegających psiakach wyniki są dużo lepsze. Przy całej reszcie - pewnie bym nie zmieniał.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wasze opinie. Gdybym focił regularnie sport to bym się nie zastanawiał. ale że robię to od czasu do czasu, wybór jest trudniejszy. Teraz jeszcze dostanę jakieś pieniądze za Z6ii a im dłużej będę zwlekał tym mniej się to będzie opłacać. Mogę sprzedać go teraz i poczekaj kilka miesięcy Z6iii będzie tanieć. Albo zostawić sobie już Z6ii jak drugą puszkę do szerokiego kąta na różne imprezy a Z6iii dokupić póżniej, 2 puszki i takę mieć warto ze sobą jako backup.
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wulisu Zobacz posta
    Dzięki wszystkim za wasze opinie. Gdybym focił regularnie sport to bym się nie zastanawiał. ale że robię to od czasu do czasu, wybór jest trudniejszy. Teraz jeszcze dostanę jakieś pieniądze za Z6ii a im dłużej będę zwlekał tym mniej się to będzie opłacać. Mogę sprzedać go teraz i poczekaj kilka miesięcy Z6iii będzie tanieć. Albo zostawić sobie już Z6ii jak drugą puszkę do szerokiego kąta na różne imprezy a Z6iii dokupić póżniej, 2 puszki i takę mieć warto ze sobą jako backup.
    No nie wiem - ja robiłem zdjęcia (w serii i pojedynczo) na meczu dzieciaków moim Z6 II z podpiętą Sigmą 100-400 5.6-6.3 przez FTZ i na prawie 1000 zdjęć, może 20-30 było nietrafione (akcję też fotografowałem). Nie wiem czy na siłę nie usprawiedliwiasz sobie chęci kupienia Z6 III. Ja świadomie wybrałem właśnie Z6 II jako takiego woła do wszystkiego z bardzo dobrą matrycą - nie jestem zawodowcem i jak na 1000 fotek mam 30 nietrafionych to płakał nie będę. Zresztą mam ten aparat od niedawna - żałuję, że nie kupiłem w obecnej promocji Nikona (ale jak ktoś napisał wcześniej, jakbyśmy tak czekali na te promocje to nigdy niczego byśmy nie kupili). Obrazek z Z6 II jest dla mnie rewelacja - porównuję do D7500. Niedawno kupiłem też Nikkora 180-600 ale przez pogodę nie mam okazji potaszczyć go w plenerze. Ja już czekam albo na bezlusterkowego odpowiednika D500. Teraz Z6 III można kupić za ~9200 na fotoplus.pl - tak staniał i różnica 3000 PLN między nim a Z6 II mówi sporo o tym, że Z6 II jest bardzo dobrym aparatem. Zresztą, ja nie jestem w stanie wykorzystać nawet potencjału Z6 II. Wg mnie ważniejsze jest już szkło - obecne puszki, jeżeli chodzi o obrazek i możliwości, to i tak kosmos jakościowy.
    NIKON D7500, Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM, AF-S Nikkor 18-105mm 1:3.5-5.6 G ED, AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G, SB-600