Wydzieliłem ten wątek z tematu o Z50II, choć mam wrażenie, że temat się na ten moment wyczerpał.
Myślę, że może warto znaleźć odpowiedź na pytanie które zadałem w tytule. Zapraszam.
Szukaj
Wydzieliłem ten wątek z tematu o Z50II, choć mam wrażenie, że temat się na ten moment wyczerpał.
Myślę, że może warto znaleźć odpowiedź na pytanie które zadałem w tytule. Zapraszam.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8
Tłumacz google?
Co to są rozdarcia koralików? Warto pomyśleć przed podaniem wersji polskiej
Nie ROZDARCIAMI ale "ŁZAMI ze szklanych koralików"
Rany...
Manekin to manekin, nie musi być "modowy" zresztą zawsze służy do prezentacji mody. Po polsku to było zwykle manekin sklepowy.
Ostatnio edytowane przez jurkarol ; 13-11-2024 o 14:39
Dobre zdjęcia nie są lepsze, ale jest ich więcej. Dziękuję, można zamknąć wątek
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
O nie
Tym stwierdzeniem, to tak jakbys otworzyl puszke pandory...
Wiecej zdjec mi sie kojarzy tylko z jednym. Ze slubniakami robiacymi tysiace fot na slubie/weselu. I oddajacym klientom po 500-800.
Jak to mozna wytrzymac psychicznie - obejrzec 600-700 zdjec ze slubu/wesela
Czasem mniej znaczy wiecej.
Jestem zwolennikiem zeby to fotograf wybieral scene, kadr, moment warty uwiecznienia. A jak ktos ma podejscie, walne seria i cos tam wybiore i wykadruje, to nieeee...
Temat bardzo szeroki. Bo niektore nowoczesne funkcje aparatow sa bardzo przydatne, ale znowuz niektore wrecz sklaniaj do naparzania setkami takich samych, podobnych, najczesiciej kiepskich zdjec.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 13-11-2024 o 16:15
Fuji S5Pro / D90 / F801 / F601 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 / CPL / Cokin / Hitech.
Pozdrawiam, Krzysiek.
W jednym z filmów padł wspaniały cytat (dla mnie) ' weź aparat i opowiedz historię ".
Na ile "nowoczesne gadżety", są w stanie pomóc (przez użytkownika, który potrafi je wykorzystać), a przeszkadza, (bo je mam a nie potrafię ich użyć ?).
Stare powiedzenie - najlepszy aparat to ten, który ma się przy sobie, obecnie trzeba było jeszcze dopisać, taki, który jest "zaprogramowany" do wykonania danego zdjęcia, bo przecież wiadomo od dawna, że nie zrobionego zdjęcia nie można sprzedać
Kiedyś przed zleceniem określało się ilość możliwych użytych klatek - negatywów, obecnie robi się natłok, często na zasadzie - więcej to drożej, przynajmniej widać, że pracowałem. Sam robię bardzo dużo, oj za dużo zdjęć, finalnie do mojego odbiorcy trafia ok 8-10%, on to jeszcze recenzuje, średnio z mojego tysiąca pozostaje ok trzydzieści, choć czasem się wraca do tych pozostałych.
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jak już dożyliśmy czasów gdy aparaty odwalają całą czarną robotę za operatora
to można by było się spodziewać, że zwolniony z tych przyziemnych czynności
zyskany czas wykorzysta na robienie ciekawszych kadrów
i wyznacznikiem jakości zdjęcia nie będzie to czy ostrość idealnie trafiona w oko -czy trochę nie.
Zdjecia z camer z super funkcjami nie będą gorsze, ale mogą być lepsze.
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
No nowe ficzery moga pomoc...taaa.
Tylko dlaczego to w wiekszosci przypadkow konczy sie: duzo, tanio, tesco
Fuji S5Pro / D90 / F801 / F601 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 / CPL / Cokin / Hitech.
Pozdrawiam, Krzysiek.
Skontaktuj się z nami