Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Domyślnie

Teraz jest moda na zdjęcia i sprzęt vintage. Dodawanie ziarna kliszy fotograficznej do zdjęcia z cyfrówki to podstawa żeby nadać mu bardziej "analogowego" ducha. Taki np "leica glow" to dziś marzenie wielu fotografów. W tym celu często zakupują stare szkła typu Summitar czy Summar aby uzyskać ów efekt. Specyficzna niedoskonałość tamtych szkieł nadaje zdjęciom niepowtarzalnego uroku, nie do uzyskania na współczesnych obiektywach ani w oprogramowaniu. Nie wspomnę już o ludziach którzy wracają do aparatów na kliszę, później skanują i chwalą się nimi w sieci. Myślę że obraz uzyskiwany z najnowszych cyfrówek po prostu się wszystkim przejadł.

Domyślnie

Ja wiem? Widziałem kiedyś zdjęcia wykonane Pentaxem średnioformatowym na przycinanej błonie filmowej IMAX. Daleko cyfrze do takiej jakości, jaka wyszła po zeskanowaniu z tego zestawu. Zero ziarna. Kiedyś także liczyła się jakość. Im mniej ziarna i innych artefaktów, tym wyższa jakość. Najlepiej z perspektywy czasu kiepskie jakościowo zdjęcia nazywać klimatycznymi. Ale to taki znak naszych czasów, czyli byle co, byle jak, a my się na to godzimy niestety i co gorsza dorabiamy teorie. Weźmie jeden z drugim kupi sobie Fomę, założy do jakiegoś starego trupa z zakurzoną i z grzybem optyką, do tego nieudolnie wywoła i już jest artysta
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S5II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Co to znaczy "na przycinanej błonie filmowej IMAX". Bo mogę się mylić, ale wydaje mi się, że poza specyficznym formatem, klisza niczym nie różni się od fotograficznej.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Klisza, to taki szklany prostokąt jest, a w zasadzie był, bo nikt już nie używa i nie produkuje chyba. Taśma filmowa IMAX o ile pamiętam jest 1 cm szersza od klasycznej błony 120. I tak, prawie niczym się nie różni, chociaż baza jest troszkę cieńsza od tej stosowanej w aparatach fotograficznych przez co może być i jest problem w kasetach/aparatach, które odmierzają klatki automatycznie.

Ale obrazek dają niesamowity.
    Ostatnio edytowane przez Maro66. ; 12-11-2024 o 15:42
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S5II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Trochę zabawne są te heheszki z eye af osób, które regularnie się na tym forum "spuszczają" nad różnicami rzędu prącia mrówki w dynamice tonalnej współczesnych matryc albo dzielą włos na czworo przy mtfach najnowszych szkiełek. Komu nie pasuje postęp niech nie używa. Ciekawe, że w ogóle taki McCurry zamienił swoje FMy i kodachrome'y na cyfrowy badziew. Zaćmienia mózgu chyba dostał?
    To znowu taki post, kiedy przydałby się przycisk "like it"...

Domyślnie

Fotografia jest fajna m.in przez swoją różnorodność. Ważny jest efekt końcowy. Czasami najnowocześniejsza technika bardzo pomaga (ja jestem zachwycony eyefocus, ale próbuję też ... ambrotypii), albo wręcz daje możliwość zrobienia tego czego bez niej sie nie da. Analogi, średni format, czy wetplate też mogą dać świetne dzieło. Nie ma co się śmiać z jednego czy drugiego.

Cyjanotypia. Przechadzanie się wśród kilkunastu takich płócien robi wrażenie (mam film na telefonie). Vintage Photo Festival 2024
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240912_203726.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	3,40 MB
ID:	83756
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-11-2024 o 14:30
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Emulsja w płynie Tetenala
    Jak już sie ma emulsje to można ...
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240912_205640.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	3,72 MB
ID:	83762
    Też na Vintage Photo Festival 2024
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-11-2024 o 14:31
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

Ja tego nie kupuję. Dla mnie to już poziom kubków i poduszek ze zdjęciami.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni