Tymczasem jedynie zapowiedź, premiera 19 listopada:
https://www.youtube.com/live/1cUQWQrNz4M
Szukaj
Tymczasem jedynie zapowiedź, premiera 19 listopada:
https://www.youtube.com/live/1cUQWQrNz4M
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Czas zamawiać Co jak co ale ten aparat dawno obiecałem sobie że kupię.
Marcin
Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S
Myślisz, że będzie warto?
Przecieknięta specyfikacja raczej na upgrade niż całkiem nowy aparat wskazuje.
- Poprawiony IBIS
- Korpus z A9III
- Chip AI
- CFe A 4.0
- pre-capture
Matryca, filmy, fpsy - te same.
Na plus może być fakt, że podobno niewiele droższy będzie, niż obecnie A1.
Ale to zgodnie z tradycją.
A9II było liftingiem A9, dopiero III nowe
A7R II - A7R III ... A7R IV - A7R V
A6500 - A6600 ... A6700
W co drugim modelu dają nową matrycę, dlatego tak to widzisz. Albo przynajmniej mocno zmodernizowaną, z pewnymi oczywiście wyjątkami. Przy czym dość długo utrzymują sprzedaż poprzedniego modelu. A1 ma w końcu stanieć, A1II utrzyma cenę poprzednika, podobno.
Myślicie, że wprowadzą coś na wzór "action priority" z Canona R5II? Czy chip AI wprowadzi jeszcze jakieś nowości, w tym jakieś poza AF?
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8
Wielkich zmian wobec poprzednika w nim nie będzie ale warto chociażby dla AF wspomaganego przez AI. Wiem co piszę bo mam w swoim posiadaniu A7RV które ma AF wspomagany przez AI, piękna sprawa, przy małym ptaku siedzącym daleko w trawie AF nie zjedzie ani nie pobłądzi. 30k/s + 2x szybsze karty to kolejny plus żeby się na niego pokusić. Matryca ponoć ta sama i całe szczęście, większa (przynajmniej do przyrody) to już porażka, ta w A1 jest optymalna. Ogólnie A1 nie ma sobie równych. Kiedyś byłem zagorzałym fanem jak i użytkownikiem Nikosia (w czasach lusterkowców był królem). Niestety teraz w erze bezlusterkowców karty rozdaje Sony, inne firmy mogą się tylko uczyć. Ja biorę w ciemno, w połowie grudnia ma już trafić na półki sklepowe.
Nic nie trwa wiecznie. Trzeba cierpliwie czekać na właściwy moment, a prędzej czy później dostanie się wielką szansę. Tak jak w przyrodzie. Najwięksi drapieżnicy są też najbardziej cierpliwi. Peter James
No faktycznie.Dostawy bezlusterkowców w 2023 r.
Canon – 1.96 miliona sztuk
Sony – 1.53 miliona sztuk
Nikon – 630 tysięcy sztuk
...
https://www.optyczne.pl/20440-news-R..._2023_r._.html
Temat jest o rozwiązaniach w modelu flagowym*, nie wolumenie sprzedaży
*na dziś w zasadzie o spekulacjach na ten temat
Co mnie dane o sprzedaży. Zapewne większość ludzi ( miedzy innymi ja również) nie chce a nawet nie próbuje się przekonać. Moim pierwszym bezlusterkowcem było Z9, w międzyczasie miałem również R5, „pech” chciał że dostałem do testów A1 i kiedy zobaczyłem co ten aparat potrafi Nikona nie chciało mi się brać do ręki. Szybka decyzja, sprzedaż wszystkiego z logiem N i przesiadka na Sony, czego po dzień dzisiejszy nie żałuję. Żeby wyciągnąć wnioski trzeba mieć w ręku każdy z nich a nie upierać się przy swoim. Pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami