Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Lekki statyw podróżny

Cześć,
    poszukuję w miarę lekkiego, wytrzymałego statywu w kwocie do 500zł (granica elastyczna) razem z głowicą. Przeznaczeniem będzie zabieranie go na trekking. Obecnie korzystam ze: statywu Manfrotto Compact Light

Nie będzie na nim mocowane nic większego niż Nikon D7200 + Nikkor 18-140mm.
    Zależy mi aby to był sprzęt typu statyw + wymienna głowica - a nie wszystko zmocowane w jedną całość
    Co również istotne, chciałbym aby po przekręceniu aparatu o 90 stopni na bok - w trybie pionowym, aparat był trzymany stabilnie - jak to można uzyskać? Statyw posiada gwint do mocowania puszki, który w tej pozycji zaczyna się delikatnie obkręcać i zdjęcia wychodzą rozmazane, niezależnie od tego jak mocno staram się przykręcić śrubę. Czy tutaj powinienem używać głowić z jakimiś dedykowanymi płytkami szybkozłączkami?

Z góry dziękuję za wszelkie porady

Domyślnie

Kup sobie L-Bracket do aparatu i pozbędziesz się problemów z brakiem stabilności przy zdjęciach pionowych

Domyślnie

https://store.sirui.com/pl/products/...I095Wf5jBA9JLK

Ciut cięższy z aluminium też jest ok.
    Głowica z mocowaniem arca swiss pozwala bez kombinacji podpiąć L-bracket, można podpiąć dłuższą płytkę dopasowaną do aparatu.

Ps. Listę podobnych tematów zobaczysz nawet pod tym wątkiem, wyświetlają się automatycznie.

Domyślnie

SIRUI AM-225, Patent z brakiem kolumny centralnej jest genialny z punktu widzenia kompaktowość statywu.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Akurat dużo bardziej kompaktowa, w sensie długości po złożeniu/wygody noszenia, jest seria traveller. Traveller jest dobre kilkanaście centymetrów krótszy przy podobnej wysokości całkowitej i ilości segmentów nóg co AM. Jest w dużej mierze indywidualnym odczuciem, to jaką wielkość statywu ktoś akceptuje przy trekkingu. Wiadomo, im większy, mniej segmentów, solidniejsza głowica, tym stabilniejszy. Traveller po złożeniu ma wymiary zbliżone do 1,5l plastikowej butelki.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Po obejrzeniu proponowanych statywów zamówiłem Traveler 5AX . Gdy przyjdzie i będzie pasował dokupię jeszcze pewnie płytkę L-Bracket

Domyślnie

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek bo też stoję przed podobnym wyborem. Po długiej analizie zostały mi dwa statywy, które biorę pod uwagę. Sirui AM-225 i Ulanzi Coman. Sirui to aktualnie koszt ok 520 zł, Ulanzi natomiast można dostać za ok. 960 na ulanzi.de. Ten drugi jest więc zauważalnie droższy, ale jest o nim mnóstwo pozytywnych recenzji gdzie często określany jest najlepszym statywem podróżnym. Jeśli rzeczywiście miałby być wyraźnie lepszym wyborem to jestem skłonna dopłacić ale zwyczajnie nie wiem czy warto i czy te wszystkie recenzje są wiarygodne czy sponsorowane. Miał ktoś z Was z nim do czynienia? Który doradzilibyście mi wybrać?
    I od razu jeszcze jedno pytanie - czy taki statyw poza ogólnym podstawowym podróżnym zastosowaniem nada się do nauki astrofotografii?
    Z góry dzięki za pomoc!
    Ostatnio edytowane przez kasia_l ; 22-11-2024 o 01:42

Domyślnie

Jeśli dobrze patrzę, to Ulanzi (COMAN ZERO ale który?- warto doprecyzować) jak dla mnie wygląda ciekawiej, bo ma głowicę 3d, choć to zależy od wersji, oraz zatrzaski, nie nakrętki. Ale to wszystko kwestia preferencji. Sprawdź cenę na Amazonie, łatwo też zwrócić jakby się nie spodobał.

Ogólniejsza uwaga, to są moim zdaniem spore statywy (AM-225 jest chyba większy), jak na podróżnicze. Wszystko zależy czy planujesz zabierać do samolotu i bagażu podręcznego, czy samochodu, czy i ile na koniec to nosić na plecach. Jak tego dobrze nie przemyślisz, to statyw będzie leżał w domu.

Domyślnie

Jeśli chodzi o Ulanzi to biorę pod uwagę modele Coman Zero Y i Coman Zero F38. Obecnie są w podobnych cenach. F38 to fajna opcja z możliwością szybkiego montażu, natomiast wersja Y jest na arca swiss, więc wydaje się być bardziej uniwersalna. Na amazonie niestety ich nie dostanę, a na pewno nie w tej cenie.

Domyślnie

Te wynalazki Ulanzi mają jeden kapitalny ficzer - nie mogę pojąć, dlaczego inni tego powszechnie nie stosują - głowica kulowa jest tak skonstruowana, iż wpierw poziomujesz płaszczyznę, na której zamocowany jest aparat, a nad tą płaszczyzną jest dopiero część obrotowa głowicy (na przykład do panoram).
    Czasami tym obrotem także dokładnie "reguluje" się kadr, tyle że w klasycznym układzie traci się idealny poziom, dokonując obrotu głowicy.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni