Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48
    cdc
    Gość
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 07-11-2024 o 08:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    No jeśli badziewne byłyby tylko od względem budowy a optycznie przyzwoite, to mi to styknie. Jeszcze sobie o nich poczytam.
    A jest jakiś "kompaktowy" uniwersalny zoom f2.8? Bo nie znalazłem... 24-70/f4.0 od biedy mógłby uchodzić za kompaktowy, gdyby był 2.8...
    Jak widać też w powyższych tabelkach, optyka 24-70/2.8 ma przedni filtr 82 mm, więc nawet jak waga będzie niższa o 30%, to i tak szkiełko małe nie będzie. Żeby było mniejsze, to albo f4, albo 28 mm na szerszym końcu.

Popatrz na Z 28-75 mm f/2.8 made by Tamron. Sigma C 28-70 mm f/2.8 DG DN jest nawet mniejsza/lżejsza, no ale do Nikona Z na horyzoncie nie widać.

Co do plastikowych, tanich szkiełek Nikona. Miałem na DX, dobre optycznie, tanie i działały. Ale jak teraz widzę, ile znaczy dobre uszczelnienie, z naciskiem na dobre... no nie wiem czy chciałbym znowu walczyć z syfem na matrycy.

Domyślnie

O syfach na matrycy nie pomyślałem...
    Canon RF 28-70 mm f/2.8 IS STM wydaje się takim idealnym kompromisem między zakresem, światłem i rozmiarem - . No ale mocowanie nie te. Sigma jest już większa, tym bardziej Tamron (za to jedyny na Z).
    Szkoda, że w zakresie 24-50 jest tylko to małe ciemne coś...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Z tego co widziałem w komentarzach na optycznych to ten Cannon mocno obsysa na brzegach kadru.

Panasonic ma całkiem ciekawe kompaktowe zoomy (ich 28-200 jest z 1/5 mniejszy niż nikonowy 24-200) tylko też ciekawe jak z jakością na brzegach
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

No jeśli badziewne byłyby tylko od względem budowy a optycznie przyzwoite, to mi to styknie. Jeszcze sobie o nich poczytam.
    Ona nawet nie są badziewnie wykonane. Tanio tak, ale nie tandetnie. Dużo gorsze obiektywy miałem w rękach.

A jest jakiś "kompaktowy" uniwersalny zoom f2.8? Bo nie znalazłem... 24-70/f4.0 od biedy mógłby uchodzić za kompaktowy, gdyby był 2.8...
    Zapomnij o kompaktowym zoomie f/2,8 od Nikona, to się raczej nigdy nie zdarzy. Ale może zainteresuje Cię Sony 24-50 f/2,8 przez przejściówkę Megadap. Podobno działa to dobrze.

Syfami na matrycy się nie przejmuj. Większą robotę tu zrobi stosowanie zdrowego rozsądku i automatyczna czyszczałka uruchomiana po każdym wyłączeniu aparatu (i wyłączanie go najczęściej, jak tylko się da) niż uszczelnienie obiektywu. Większość tych "uszczelnionych" szkieł nawet nie ma żadnej klasy szczelności, a nawet gdyby miały, to najbardziej rygorystyczna klasa (w sprzęcie dla zwykłego śmiertelnika, a nie do zastosowań militarnych), czyli IPX1, wcale nie gwarantuje, że obiektyw nie przepuści pyłu, tylko że będzie działał, jeśli go przepuści. Generalnie pic na wodę, fotomontaż...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Canon RF 28-70 mm f/2.8 IS STM wydaje się takim idealnym kompromisem między zakresem, światłem i rozmiarem - . No ale mocowanie nie te. Sigma jest już większa, tym bardziej Tamron (za to jedyny na Z).
    Szkoda, że w zakresie 24-50 jest tylko to małe ciemne coś...
    Nie wiem co jest urzekającego w tym Canonie, czego nie miałaby Sigma 28-70/2.8. Jest nawet trochę lżejsza i raptem, kilka czy kilkanaście milimetrów dłuższa.

Tak w ogóle, to masz Nikona Z czy rozważasz zakup? Mistrzem miniaturyzacji to Nikon raczej nie jest, może nabywcy wcale tego nie szukają.

https://camerasize.com/compact/#883....,862.1036,ha,t

Co do braku uszczelnień to rzecz jasna nie dyskwalifikuje szkiełka, ale warto zwyczajnie zdawać sobie sprawę, że niska cena i uproszczona budowa niosą pewne konsekwencje. Nawet kiedy ostrość jest ok. Sam jestem fanem małych obiektywów, pewnie poszedłbym na taki kompromis.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...
    Syfami na matrycy się nie przejmuj. Większą robotę tu zrobi stosowanie zdrowego rozsądku i automatyczna czyszczałka uruchomiana po każdym wyłączeniu aparatu (i wyłączanie go najczęściej, jak tylko się da) niż uszczelnienie obiektywu. Większość tych "uszczelnionych" szkieł nawet nie ma żadnej klasy szczelności, a nawet gdyby miały, to najbardziej rygorystyczna klasa (w sprzęcie dla zwykłego śmiertelnika, a nie do zastosowań militarnych), czyli IPX1, wcale nie gwarantuje, że obiektyw nie przepuści pyłu, tylko że będzie działał, jeśli go przepuści. Generalnie pic na wodę, fotomontaż...
    Pewnie mam spaczone podejście, ale jak gdzieś wyjeżdżam to nie chciałbym pierwszego dnia złapać syfka i potem stemplować setki kolejnych zdjęć. A przynajmniej zrobię sporo, żeby tego uniknąć. Automatyczne czyszczenie wedle moich doświadczeń niewiele pomaga, niestety. Co do klas szczelności, to tym się nigdy nie interesowałem. Po prostu w praktyce widzę, że przy niektórych szkiełkach po 2 tygodniach fotografowania w trudnych warunkach mam czyste niebo na zdjęciach. To jest dla mnie wyznacznik, nie jakieś klasy. Czy rozsądek może tu pomóc? No tak, po cholerę pchać się do Afryki czy na jakieś pustynie

Ps. Doceniam funkcję osłony matrycy przez lamelki czy migawkę. Taka funkcja u mnie dużo by ważyła przy wyborze aparatu, mam wrażenie że nie jest to doceniane.

Domyślnie

Od lat używam aparatów ze skutecznym systemem czyszczenia i nigdy nie musiałem w nich szorować matrycy. Od lat też używam uszczelnionych zoomów i wiem, że każdy z nich wpuszcza powietrze do komory matrycy, bo inaczej nie dałoby się w nich poruszać tubusem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Tak w ogóle, to masz Nikona Z czy rozważasz zakup? Mistrzem miniaturyzacji to Nikon raczej nie jest, może nabywcy wcale tego nie szukają.
    Mam to co w stopce.
    Od lat chodzi mi po głowie powrót do Nikona (bo go lubię, a sonego niezbyt), ale jeśli nowy zestaw będzie miał rozmiary poprzedniego (F), to pewnie też będzie się kurzył, a orać będzie dalej Sony.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Od lat używam aparatów ze skutecznym systemem czyszczenia i nigdy nie musiałem w nich szorować matrycy. Od lat też używam uszczelnionych zoomów i wiem, że każdy z nich wpuszcza powietrze do komory matrycy, bo inaczej nie dałoby się w nich poruszać tubusem.
    Widać ja nie miałem takiego szczęścia. Unikam zmieniania obiektywów w plenerze, mimo to po tygodniu albo dwóch intensywnego fotografowania zwykle matryca jest do czyszczenia. Chyba, że mam zapięte naprawdę udanie szkiełko. Każdy ma swoje doświadczenia, fajnie je wymienić.

Domyślnie

Matrycę mam czyszczoną co najwyżej raz na rok. TOP67 na plenerze mi czyści. W tym roku nie było potrzeby. Ponad 90% zdjęć mam pewnie na f/2.8 lub bardziej otwartej, to ma pewne znaczenie, ale na tych gdzie przymykam tez nic nie widzę.
    Czyszczenie przy wyłączaniu i włączaniu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni