Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie D500 - naprawa czujnika AF

Witam serdecznie.

Do tej pory forum służyło mi zdobywaniu wiedzy. Nie sądziłem, że pierwszy post będzie wiązał się z nieprzyjemnym tematem. Otóż pewnego dnia zachciało mi się połączyć przyjemne z pożytecznym i wybrałem się na wycieczkę rowerową w poszukiwaniu ciekawego ujęcia.
    Mieszkam w okolicy, gdzie często psy wylatują z posesji i wpadają pod koła lub gryzą w kostki. Tym razem skończyło się wywrotką, ogólnym potłuczeniem i zdaje się uszkodzeniem body - szwankuje AF. Wykluczyłem już problemy z zabrudzeniem, połączeniem z obiektywem. Sam obiektyw jest sprawny.
    W trybie Live View wszystko jest OK.

Kalibracja AF fine tuning częściowo rozwiązuje problem - przy ogniskowej 200mm wartość -20 prawie trafia w punkt. Niestety przy krótszych ogniskowych (sprawdzane na 3 obiektywach) brakuje już zakresu. Podejrzewam uszkodzenie mechaniczne, którego już nie da się skorygować - sensor AF lub lustro. Poszukuję serwisu Nikona, który mógłby wykonać taką naprawę.

Czy pozostaje mi tylko autoryzowany serwis Nikona i czy w 2024 jest to jeszcze możliwe, czy może znajdzie się jakiś serwis w okolicy Krakowa, który da radę?

Pozdrawiam
    Wojtek
    Nikon D500 + N 50mm 1.8 + N 24-70 2.8 + N 70-200 2.8 VR II

Domyślnie

Tutaj (na forum) wszyscy zawsze polecają Studio 5S, wprawdzie to Warszawa nie Twoje okolice, ale ja bym spróbował.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Objawy wskazują na przekoszenie czujnika AF. Jeśli ma być dobrze, ślij do Studia5S, jak napisał wiatrak.
    Póki miałem lustrznki, każda kalibracja w S5S to był banan na twarzy przy przeglądaniu zdjęć.
    A jak coś, nie daj buk, się spieprzyło więcej, to naprawa będzie fachowa i skuteczna. Polecam.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    Objawy wskazują na przekoszenie czujnika AF....
    Tak mi właśnie wygląda. Wykonałem kilka zdjęć z punktem AF w różnych miejscach kadru i wyraźnie płaszczyzna jest przekoszona.

Zadzwonię w tygodniu do Studio 5S i zorientuję się jaki może być potencjalny zakres napraw.
    Od jakiegoś czasu kusi trochę przesiadka na bezlustro. Oby los nie zdecydował za mnie .

Domyślnie

Studio5S sprawnie wykonało naprawę. Cena za korektę matrycy, regulację AF i bez wchodzenia w szczegóły "korektę geometrii" była bardzo atrakcyjna.

Wydaje się nawet, że AF działa znacznie lepiej niż przed awarią i D500 zyskał drugie życie . Pora na test w terenie.

Dziękuję za pomoc i polecenie Studio5S

Wojtek

Domyślnie

Dobrze wiedzieć, że D500 przeżył taki upadek. Nie żebym chciał rzucać swoim ale to pokazuje jakość tej półki lustrzanek.

Domyślnie

Mały update. Problem powrócił. Nie mam już cierpliwości ani czasu na więcej zabaw i przesiadam się na inne body, ale może komuś przydadzą się moje obserwacje.
    Wszystko wydaje się działać do momentu zmiany obiektywu. Przed zmianą obiektywu zawsze wyłączam aparat. W ustawieniach AF Fine Tune widzę, że obiektyw został poprawnie rozpoznany i pojawiła się nowa wartość korekty.
    Jednak obiektyw (1) przestaje łapać ostrość. Wykonałem serię zdjęć z różnymi wartościami korekty i porównałem kiedy ostrość jest poprawna. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre za każdym razem...do czasu podmiany obiektywu na inny (2). Po powrocie do pierwszego (1), wartości korekty są przywracane do właściwej wartości dla danego obiektywu ale ostrości już brak. Po ponownej serii testów, korekta AF przyjmuje inną wartość, często skrajnie różną od poprzedniej. Może to być +20, tak by następnym razem było to +10 lub -7.
    Odpowiedzi więc brak, czy to jest problem FW, mechaniczny w body, mechaniczny w obiektywach. W każdym razie zestaw jest mocno niewiarygodny i niewarty na dalsze poświęcanie czasu i pieniędzy.
    Pozdrawiam i życzę zawsze ostrych zdjęć