Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D500 - naprawa czujnika AF

Witam serdecznie.

Do tej pory forum służyło mi zdobywaniu wiedzy. Nie sądziłem, że pierwszy post będzie wiązał się z nieprzyjemnym tematem. Otóż pewnego dnia zachciało mi się połączyć przyjemne z pożytecznym i wybrałem się na wycieczkę rowerową w poszukiwaniu ciekawego ujęcia.
    Mieszkam w okolicy, gdzie często psy wylatują z posesji i wpadają pod koła lub gryzą w kostki. Tym razem skończyło się wywrotką, ogólnym potłuczeniem i zdaje się uszkodzeniem body - szwankuje AF. Wykluczyłem już problemy z zabrudzeniem, połączeniem z obiektywem. Sam obiektyw jest sprawny.
    W trybie Live View wszystko jest OK.

Kalibracja AF fine tuning częściowo rozwiązuje problem - przy ogniskowej 200mm wartość -20 prawie trafia w punkt. Niestety przy krótszych ogniskowych (sprawdzane na 3 obiektywach) brakuje już zakresu. Podejrzewam uszkodzenie mechaniczne, którego już nie da się skorygować - sensor AF lub lustro. Poszukuję serwisu Nikona, który mógłby wykonać taką naprawę.

Czy pozostaje mi tylko autoryzowany serwis Nikona i czy w 2024 jest to jeszcze możliwe, czy może znajdzie się jakiś serwis w okolicy Krakowa, który da radę?

Pozdrawiam
    Wojtek
    Nikon D500

Domyślnie

Tutaj (na forum) wszyscy zawsze polecają Studio 5S, wprawdzie to Warszawa nie Twoje okolice, ale ja bym spróbował.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Objawy wskazują na przekoszenie czujnika AF. Jeśli ma być dobrze, ślij do Studia5S, jak napisał wiatrak.
    Póki miałem lustrznki, każda kalibracja w S5S to był banan na twarzy przy przeglądaniu zdjęć.
    A jak coś, nie daj buk, się spieprzyło więcej, to naprawa będzie fachowa i skuteczna. Polecam.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    Objawy wskazują na przekoszenie czujnika AF....
    Tak mi właśnie wygląda. Wykonałem kilka zdjęć z punktem AF w różnych miejscach kadru i wyraźnie płaszczyzna jest przekoszona.

Zadzwonię w tygodniu do Studio 5S i zorientuję się jaki może być potencjalny zakres napraw.
    Od jakiegoś czasu kusi trochę przesiadka na bezlustro. Oby los nie zdecydował za mnie .
    Nikon D500

Domyślnie

Studio5S sprawnie wykonało naprawę. Cena za korektę matrycy, regulację AF i bez wchodzenia w szczegóły "korektę geometrii" była bardzo atrakcyjna.

Wydaje się nawet, że AF działa znacznie lepiej niż przed awarią i D500 zyskał drugie życie . Pora na test w terenie.

Dziękuję za pomoc i polecenie Studio5S

Wojtek
    Nikon D500

Domyślnie

Dobrze wiedzieć, że D500 przeżył taki upadek. Nie żebym chciał rzucać swoim ale to pokazuje jakość tej półki lustrzanek.