Witam serdecznie.
Do tej pory forum służyło mi zdobywaniu wiedzy. Nie sądziłem, że pierwszy post będzie wiązał się z nieprzyjemnym tematem. Otóż pewnego dnia zachciało mi się połączyć przyjemne z pożytecznym i wybrałem się na wycieczkę rowerową w poszukiwaniu ciekawego ujęcia.
Mieszkam w okolicy, gdzie często psy wylatują z posesji i wpadają pod koła lub gryzą w kostki. Tym razem skończyło się wywrotką, ogólnym potłuczeniem i zdaje się uszkodzeniem body - szwankuje AF. Wykluczyłem już problemy z zabrudzeniem, połączeniem z obiektywem. Sam obiektyw jest sprawny.
W trybie Live View wszystko jest OK.
Kalibracja AF fine tuning częściowo rozwiązuje problem - przy ogniskowej 200mm wartość -20 prawie trafia w punkt. Niestety przy krótszych ogniskowych (sprawdzane na 3 obiektywach) brakuje już zakresu. Podejrzewam uszkodzenie mechaniczne, którego już nie da się skorygować - sensor AF lub lustro. Poszukuję serwisu Nikona, który mógłby wykonać taką naprawę.
Czy pozostaje mi tylko autoryzowany serwis Nikona i czy w 2024 jest to jeszcze możliwe, czy może znajdzie się jakiś serwis w okolicy Krakowa, który da radę?
Pozdrawiam
Wojtek
Szukaj
Skontaktuj się z nami